Kolejna nietypowa lampa

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Kolejna nietypowa lampa

Post autor: tszczesn »

Właśnie poszła na Ebayu za 9.99 Euro. Kołkowa KBC1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Ale poszła do Ciebie?:P Możliwe, że jest brytyjska, byłaby wtedy odpowiednikiem DDT2 Tungsrama, który notabene produkował też kołkową KK2, a żeby było ciekawiej, była jeszcze oktalowa KK2G.
Z ciekawszych lamp Philipsa są wystawione 4 sztuki FDD20. To praktycznie druga (pierwsza jest FZ1) lampa samochodowej serii F, podwójna trioda mocy. Nie wiadomo kiedy ją wprowadzono, ale możliwe że przed wprowadzeniem cokołu loktal, stąd cokół bocznostykowy i 20 w oznaczeniu, choć i tak nie wiadomo czemu 20 a nie 2. Jedna sztuka by mi się do kolekcji przydała 8)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Ale poszła do Ciebie?:P Możliwe, że jest brytyjska, byłaby wtedy odpowiednikiem DDT2 Tungsrama, który notabene produkował też kołkową KK2, a żeby było ciekawiej, była jeszcze oktalowa KK2G.
Nie - jednej sztuki się ni opłaca kupować. Oktalowa to była KK32, czemu wymyślili jeszcze idetyczną KK2G (podbnie z innymi lampami - np. EK2 czy EBF2) to nie wiem.
OTLamp pisze: Z ciekawszych lamp Philipsa są wystawione 4 sztuki FDD20. To praktycznie druga (pierwsza jest FZ1) lampa samochodowej serii F, podwójna trioda mocy. Nie wiadomo kiedy ją wprowadzono, ale możliwe że przed wprowadzeniem cokołu loktal, stąd cokół bocznostykowy i 20 w oznaczeniu, choć i tak nie wiadomo czemu 20 a nie 2. Jedna sztuka by mi się do kolekcji przydała 8)
FDD20 dość często sie pojawia (w odróżnieniu od FZ1). Z lamp seii F jest jeszcze FL152 i FL153. (Telefunkena)