Gitarowy minimalizm

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Żartowniś z Ciebie, Nuncjuszu...
Uważaj tylko, bo co wrażliwszych kolegów możesz wpędzić w poważne kompleksy ;)

Nie jest to może klasyka gatunku, ale estetyka i precyzja wykonania budzi uznanie. Szczególnie, jeżeli powstał "ot tak", prawie jak wypadek przy pracy. Niektórzy poświęcają na takie konstrukcje długie miesiące.

A propos...
Coś mi się wydaje, że innymi baniami też powinieneś się pochwalić - tymi, które zajęły Ci ostatnio trochę więcej czasu ;)
OTLamp

Post autor: OTLamp »

A cóż to ja za ciekawostkę tam widzę :shock: :o Nuncjuszu, masz tego więcej?
Załączniki
always.JPG
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Alwaysy? U mnie się kilka sztuk 1M chyba nawet znajdzie...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
OTLamp

To oddawaj 8) Potrzebna mi jest każda ilość !!
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

A co w nich takiego szczególnego?Jeśli chcesz ten jeden mogę ci podarować(zamienię go na inny),ale miałem tylko sztukę,wziąłem go tylko dlatego bo miał ładny kolorek :lol: .Tylko,że głupio wysyłać jeden rezystor
Pozdrawiam
ps. ta nazwa nieodłącznie kojarzy się z pewną reklamą :D
OTLamp

nuncjusz1 pisze:A co w nich takiego szczególnego?
Były stosowane w ogromnej liczbie odbiorników (m.in. w Elektritach) od drugiej połowy lat 30 po pierwszą połowę lat 40.

nuncjusz1 pisze: Jeśli chcesz ten jeden mogę ci podarować(zamienię go na inny),ale miałem tylko sztukę,wziąłem go tylko dlatego bo miał ładny kolorek :lol: .Tylko,że głupio wysyłać jeden rezystor
Nie no skoro masz jeden, to nie ma sensu się bawić w wysyłanie. Myślałem, że masz więcej :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

nuncjusz1 pisze:Witam
Ośmieliłem się wznowić wątek ,ponieważ na podstawie wzmacniacza ,który wykonał Jethrotull pokusiłem się wykonać identyczny układ ,oraz obudowę.Nie jestem gitarzystą,piecyk powstał dla syna mojego kolegi,który to uczy się grać ne tymże instrumencie.Nie mam rozeznania jak wyglądają rasowe piecyki więc obudowa w opinii fachowców może nie przystawać do kanonów w tejże dziedzinie,ale zrobiłem ją w 1 popołudnie z różnych odpadów drewna, rezotexu,i profili AL.Oceńcie
Pozdrawiam
Wygląda jak skrzynka na narzędzia :) ale taka luksusowa :) Co on nie ma tyłu? Jakoś tak z tych zdjęć wynika... albo ślepy jestem.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

painlust pisze:
nuncjusz1 pisze:Witam
Ośmieliłem się wznowić wątek ,ponieważ na podstawie wzmacniacza ,który wykonał Jethrotull pokusiłem się wykonać identyczny układ ,oraz obudowę.Nie jestem gitarzystą,piecyk powstał dla syna mojego kolegi,który to uczy się grać ne tymże instrumencie.Nie mam rozeznania jak wyglądają rasowe piecyki więc obudowa w opinii fachowców może nie przystawać do kanonów w tejże dziedzinie,ale zrobiłem ją w 1 popołudnie z różnych odpadów drewna, rezotexu,i profili AL.Oceńcie
Pozdrawiam
Wygląda jak skrzynka na narzędzia :) ale taka luksusowa :) Co on nie ma tyłu? Jakoś tak z tych zdjęć wynika... albo ślepy jestem.
Chciałbym taką skrzynkę :D :) . Wykonanie bardzo ładne (na zewnątrz i wewnątrz też), pasował by mi do pokoju :wink: . Podziwiam, szczególnie że jest to dzieło jednego wieczora.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Moje pierwsze skojarzenie po przymiarkach też padło na skrzynkę narzędziową he,he.Plecy będą,tak jak i przód zasłaniający lampy, z perforowanej blaszki AL.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

No cóż, Nuncjuszu, pozostaje mi tylko pogratulowac i pozazdrościć w duchu estetyki wykonania.
Mam jeszcze pyatnie: o ile dobrze widzę to zastosowałeś polaryzację prądem wybiegu, jak w oryginalnym 5C1, do tego prąd S1 polaryzuje rezystor o stosunkowo małej wartości: 5M. Jaki jest punkt pracy lampy wejściowej? Czy ekran na tej lampie był konieczny?
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Ekran przygotowany byl "w razie co" ale nie jest konieczny.Miałem problem z przydźwiękiem ale po umasieniu kapelusza w trafie sieciowym ,o dziwo znacząco zmalał,ale nie zginął.Poza tym nie moge własnie poradzić sobie z tą polaryzacją,przeszedłem na rezystor w katodzie ,który wydaje się stabilniejszy.Wogóle ta polaryzacja(pradem wybiegu) wydaje się małe stabilna.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dziś wzmacniacz Push-Pull na 2x6P1P-EV zagadał :) Siedziałem nad nim całe popołudnie. Jest już późno i nie mogę zrobić porządnych testów odsłuchowych, w każdym razie ruszył "od kopa" i nie wykazuje najmniejszych śladów przydźwięku (a lampy mocy wybrane przypadkowo, tyle że z jednej serii).
Zdjęcia za chwilę pojawią się na http://www.jo.ucs.pl/yggaz/sprzet
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

:arrow: jethrotull

Tej "Elwie" może nie służyć tak bliskie sąsiedztwo rezystora mocy.
Prostowniki selenowe równolegle? Bywa, że różnią się napięciami przewodzenia, wtedy bardzo nierówno prądy będą się rozpływać. Sprawdź, czy jeden nie grzeje się bardziej.
Poza tym o.k.

Pozdrawiam.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ja wiem, Jethro, ze uwielbiasz blachę ryflowaną, ale jak ja widzą coś takiego to mam odruchy wymiotne. Mam nadzieje, że na żywca wyglada to lepiej niż na zdjęciach... Nie wiem dlaczego ale zawsze taka blacha wyglada mi na pogiętą i nieestetyczną... Pozatym pewnie gra bardzo ładnie...
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Teslacoil :arrow: O jakim mówisz rezystorze? Tam jest tylko 2W MŁT, nawet się nie grzeje... a jeśli chodzi o równoległe prostowniki selenowe to dzięki za tę uwagę, będę musiał to sprawdzić. Widziałem co prawda taki patent w jakiejś Fonice, ale może tam dobierali je w pary?
painlust :arrow: no widzisz, a ja jestem uczulony na Twój "kocyk" :) Co do brzmienia to będzie jeszcze wymagać dopieszczania ten wynalazek, jak i zresztą każdy.
Pozdrawiam.
EDIT: już wiem, chodzi o tą niebieską ELWĘ? zobaczymy, w razie czego została mi jeszcze jedna para oczek na płytce i można oddzielić rezystor od kondensatora.
ODPOWIEDZ