Zwiezda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Zwiezda
Dzięki za pomoc!!Drążę ten temat ponieważ dzisiaj przytargałem takie cudo do domu.Jakiś uczony[niekoniecznie radziecki]zamiast tetrody 6p1p wstawił el84-radio już działa.W ogóle dzisiaj mam farta-zdobyłem Kortinga Wismara niestety bez lamp.Z serią 2V K..[2Xkf4,kc3,kcc1] może być problem.Zastanawiam się nad serią E-docelowo oczywiście!!Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.
-
- 250...374 postów
Re: Zwiezda
To fakt . Z lampkami serii "K" będziesz miał problem . Mam dwa radia firmy NORA z tymi właśnie lampkami . Lampki kupowałem od Czechów i Niemców , u nas jakoś nie występują . Na widoku mam kolejne radyjko firmy NORA i dwie sztuki MENDE . I wszystko z lampami serii "K" . Tak więc cały czas poszukuję tych lampsp1loi pisze:...Z serią 2V K..[2Xkf4,kc3,kcc1] może być problem...

-
- 50...74 posty
Zwiezda
Może dobrym pomysłem byłoby wciśnięcie do bańki po uszkodzonej lampie np czegoś z serii D... lub ruskich bateryjnych miniaturowych ze sprzętu wojskowego?Też mają bezpośrednie żarzenie zmieni się tylko napięcie z 2V na 1,2V.Mam takich trochę i byłoby to tanim kosztem.Nie robiłem tego nigdy z zasilaniem bateryjnym[z innym zdarzało się]dlatego wolę tego nie robić na wariata.Przypomniało mi się w ostatniej chwili.Poniemiecka seria RV... najlepiej by się nadawała[nawet chyba powstała na bazie serii K...]jednak to też jest rarytas-Mam tylko parę sztuk.Leszek.
-
- 250...374 postów
-
- 50...74 posty
Zwiezda
Ja też.Podczas renowacji wszystko może się zdarzyć i do eksperymentów warto mieć coś dużo tańszego!Niewiele mam doświadczenia z gorącymi katodami dlatego wolę dmuchać na zimne[fajnie pasuje].Nawiasem mówiąc jest już inny temat.Masz namiary gdzie można kupić oryginalne lampy?Moja Zwiezda jest już na chodzie.Jeszcze raz dzięki za pomoc z napędem skali-męczyłbym się z tym niesamowicie!Leszek.Ps. Sorry za gadulstwo!
-
- 250...374 postów
Chodzi Ci o serię "K" ? Są w miarę często na Niemieckim Ebay'u , bywają też na Czeskim odpowiedniku naszego Allegro . Trzeba po prostu odpilnować .sp1loi pisze:...Masz namiary gdzie można kupić oryginalne lampy?....
-
- 375...499 postów
Mam rysunek napędu skali - ale w DjVu - a tego nie da się podłączyć do postu. Może na email. Jest on także do ściągnięcia ze strony podanej przez Darczara (lewy górny róg - pod gwiazdą, pod 1954 - "Opisanie i schemy radioprijomnika"sp1loi pisze:Wita!Jestem całkiem zielony na forum,dlatego proszę o wyrozumiałość.Natrafiłem na temat OR Zwiezda i w tym momencie nie powstrzymałem się od wtrącenia co nieco.Posiadam taki odbiornik-notabene mam problem z napędem skali[może ktoś wie jak to ma wyglądać].
Pozdrawiam
Mozna w prosty sposob konwertowac do jpg.spiga pisze: ...Mam rysunek napędu skali - ale w DjVu - a tego nie da się podłączyć do postu.
-
- 375...499 postów
Na to nie wpadłem - sprawdziłem, na *.bmp, ale poszło pięknie. Widać, ze proste sprawy są najtrudniejsze do odkrycia. Tym większe dzięki za oświeceniemacska pisze:Mozna w prosty sposob konwertowac do jpg.spiga pisze: ...Mam rysunek napędu skali - ale w DjVu - a tego nie da się podłączyć do postu.
-
- 50...74 posty
Zwiezda
Dziękuję za pomoc jednak jak już pisałem wystarczyła poprzednia podpowiedż,chociaż muszę przyznać że ten rysunek jest bardziej przejrzysty.Dobrze wiedzieć,że można liczyć na pomoc.Rzadkość w dzisiejszych czasach,zwłaszcza że bezinteresownie!!