Wysokie napięcie po wyprostowaniu AZ1 - pytanie

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Wysokie napięcie po wyprostowaniu AZ1 - pytanie

Post autor: piotrek221 »

Witam

Niedawno zmontowałem sobie wzmacniacz na ECC83 i EL84 i postanowiłem że do jego zasilania użyję transformatora chyba z Agi i do tego lampy AZ1. Wiem, że nie jest to może najekonomiczniejsze rozwiązanie, lecz podoba mi się ta lampa, a i tak leżała dłuższy czas niewykorzystana.
Podłączyłem ją więc do transformatora uzyskując po wyprostowaniu napięcie ok 300V. Potem dołożyłem kondensatory filtrujące, dwa po 47uF, między nimi rezystor jednak pojawił się problem. Na kondensatorach mam ponad 400V tj. ok 410V, a kondensatory mają napisane maksymalne napięcie pracy 400V. Czy tak wysokie napięcie im nie zaszkodzi? A może to napięcie spadnie potem po obciążeniu? Znalazłem schemat, w którym ta lampa jest wykorzystana, może i z tym samym transformatorem, jednak napięcie pracy kondensatorów nie jest napisane
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Na upartego nic sie nie powinno stac lecz ja dla swietego spokoju wydalbym te pare zlotych na kondensatory na 450V. I pamietaj zeby nie dawac duzych pojemnosci przy prozniowym prostowniku! Napiecie po wlaczeniu powinno spasc :wink:
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
OTLamp

Re: Wysokie napięcie po wyprostowaniu AZ1 - pytanie

Post autor: OTLamp »

piotrek221 pisze:Witam

Niedawno zmontowałem sobie wzmacniacz na ECC83 i EL84 i postanowiłem że do jego zasilania użyję transformatora chyba z Agi i do tego lampy AZ1.
Aga miała głośnik ze wzbudzeniem (elektromagnesem zamiast magnesu). Cewka wzbudzenia pełniła jednocześnie rolę dławika filtru zasilacza. Na cewce tej, odkładało sie napięcie o wartości co najmniej kilkadziesiąt woltów, dlatego transformator sieciowy dostarczał tam wyższego napięcia, niż w odbiornikach z normalnym głośnikiem, np. Mazur, Romans.
piotrek221 pisze: Na kondensatorach mam ponad 400V tj. ok 410V, a kondensatory mają napisane maksymalne napięcie pracy 400V. Czy tak wysokie napięcie im nie zaszkodzi? A może to napięcie spadnie potem po obciążeniu?
Nie powinno im zaszkodzić. Oczywiście napięcie pod obciążeniem spadnie, ale normalnie, w odbiorniku Aga wynosiło ono i tak ok 330-350V, a to dla EL84 nadal trochę za dużo.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

OTLamp pisze:Cewka wzbudzenia pełniła jednocześnie rolę dławika filtru zasilacza.
Popraw mnie jeśli się mylę: rolą dławika jest filtrowanie zasilania, w taki sposób że składowa stała jest przepuszczana, a składowa zmienna odkłada się na dławiku.
Skoro dławik był jednocześnie elektromagnesem głośnika, to czy odkładająca się na nim składowa zmienna 100Hz nie powodowała brumu w głośniku?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

jethrotull pisze: Skoro dławik był jednocześnie elektromagnesem głośnika, to czy odkładająca się na nim składowa zmienna 100Hz nie powodowała brumu w głośniku?
Trochę tak, ale indukcyjność dławika jest na tyle duża, że składowa zmienna jest bardzo mała i w praktyce niesłyszalna.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

jethrotull pisze: Skoro dławik był jednocześnie elektromagnesem głośnika, to czy odkładająca się na nim składowa zmienna 100Hz nie powodowała brumu w głośniku?
Praktycznie nie. Żeby składowa zmienna mogła znacząco przenieść się na ruch membrany, przez cewkę drgającą głośnika musiałaby płynąć składowa stała, a takiej sytuacji raczej nie mamy. Oczywiście przy wysterowaniu jakimś średnim sygnałem akustycznym, składowa tętnień wpłynie na ruch membrany, ale będzie maskowana sygnałem akustycznym. Dodatkowo składowa zmienna ma przecież dość niewielką wartość (kilka, kilkanaście woltów). Mogłaby się przetransformować (ale przekładnia jest obniżająca) na cewkę drgającą głośnika, która jest zbocznikowana uzwojeniem wtórnym transformatora głośnikowego. Aby to zniwelować, na cewce wzbudzenia było dodatkowe małe uzwojenie, które włączało się w odp. fazie szeregowo z cewką drgającą głośnika.
Ostatnio zmieniony pt, 6 lipca 2007, 17:45 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrek221
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: piotrek221 »

Ok, dzięki za odpowiedzi.
OTLamp pisze: Nie powinno im zaszkodzić. Oczywiście napięcie pod obciążeniem spadnie, ale normalnie, w odbiorniku Aga wynosiło ono i tak ok 330-350V, a to dla EL84 nadal trochę za dużo.
Za tymi dwoma kondensatorami dam jeszcze jeden filtr CRC i tam dobiorę rezystor tak, żeby mieć ok 300V. Takie napięcie chyba powinno już być dobre.
A dla bezpieczeństwa i tak wstawię kondensatory na wyższe napięcie, może zdobędę gdzieś te na 450V.

Pozdrawiam
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

piotrek221 pisze: może zdobędę gdzieś te na 450V.
Pozdrawiam
Nie powinno to być problemem, przynajmniej "Tako rzecze Google".