EL84 PP

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Postanowiłem pójść za ciosem i zrobiłem pomiary napięć na wyjściu. Na wejściu podałem 400mV i teraz:
20Hz -> 5,8V
30Hz -> 7,2V
40Hz -> 7,9V
50Hz -> 8,1V
60Hz -> 8,6V
...
200Hz ->9,6V
...
10000Hz ->9,5V
...
13000Hz -> 9,1V
...
15000Hz -> 8,8V
...
20000Hz -> 8,3V

Czy o takie pomiary Ci Piotrze chodziło? Pewnie na mierniku z RMSem byłyoby dokładniej, ale na razie mam tylko zwykły miernik.

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Najlepiej mierzyć woltomierzem lampowym lub innym elektronicznym, ale na sinusie [pod którego zazwyczaj są robione uniwersalki] nie będzie żadnych problemów. Co innego przebiegi nieregularne, np. muzyczne- wtedy "tró eremes" się przydaje by jakoś to uśrednić. A na 1kHz ile miałeś?

Generalnie pasmo podaje się albo dla zakresu 0dB, czyli bez spadku napięcia i mocy- albo dla -3dB, czyli połowa znamionowej mocy lub 1/sqrt(2) napięcia.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Na 1kHz miałem 9,6V. Mam tylko sinus w generatorze, więc to mierzyłem.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Maciej Szczodrowski pisze:Czy o takie pomiary Ci Piotrze chodziło? Pewnie na mierniku z RMSem byłoby dokładniej, ale na razie mam tylko zwykły miernik.
Pomiar napięć sinusoidalnych o częstotliwościach przekraczających 1kHz zwykłym miernikiem cyfrowym może być obarczony sporym błędem. Przeciętne tanie mierniki pozwalają w miarę dokładnie mierzyć napięcia zmienne do częstotliwości 400Hz (1kHz). Kiedyś z ciekawości sprawdziłem wskazania dość popularnego miernika cyfrowego UNI-T, model UT70A (z możliwością pomiaru pojemności i indukcyjności). Przy amplitudzie 1V (0,707V wartości skutecznej) uzyskałem następujące wskazania:
5Hz - 0,406V
50Hz - 0,705V
500Hz - 0,703V
1kHz - 0,704V
5kHz - 0,604V
10kHz - 0,442V
15kHz - 0,304V
20kHz - 0,198V
25kHz - 0,116V
Od tamtej pory używam tego miernika jedynie do pomiaru napięć stałych i napięć zmiennych o częstotliwości 50Hz. Zwykły miernik używany przez Kolegę wydaje się jednak znacznie lepszy.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Spróbuję podpiąć miernik pod generator i zobaczyć jak się zachowa. A co z moimi wcześniejszymi pytaniami? I co sądzicie o bieżących wynikach?

Właśnie do mnie dotarło, że nie próbowałem jeszcze bocznikować Rk w końcówce mocy kondensatorami. Ciekawe co to da.
I jedna rzecz, o kórej wcześniej zapomniałem napisać: czemu na anodzie pierwszego stopnia (ECC82) sinus ma ostre wierzchołki jak trójkąt? Zobaczę jak to będzie wyglądało po porządnym montażu, ale niepokoi mnie to. Potem sinus wygląda już jak sinus, ale dziwi mnie to.

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Maciej Szczodrowski pisze:Właśnie do mnie dotarło, że nie próbowałem jeszcze bocznikować Rk w końcówce mocy kondensatorami. Ciekawe co to da.
:shock:
To da bardzo dużo. Jeżeli Rk jest wspólny, to stopień będzie mógł porządnie wyjść z klasy A i moc znacznie wzrośnie. Przy oddzielnych Rk brak Ck powoduje znaczne powiększenie rezystancji wyjściowej, czyli niekorzystne zjawisko.

Pomiary wcale mi się nie podobają -dość duże spadki na brzegach.
Moim zdaniem najlepiej mierzyć oscyloskopem. Wtedy nie będzie wątpliwości, czy wynik nie jest zafałszowany.
Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów

pomiary

Post autor: barbie »

Romekd pisze:
Pomiar napięć sinusoidalnych o częstotliwościach przekraczających 1kHz zwykłym miernikiem cyfrowym może być obarczony sporym błędem. Przeciętne tanie mierniki pozwalają w miarę dokładnie mierzyć napięcia zmienne do częstotliwości 400Hz (1kHz).
Udało mi się kupić na Allegro miernik V640 Meratronika.
Polecam wszystkim ten przyrząd ! Cena sensowna, a możliwości ogromne.

pozdrowienia
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Każda lampa EL84 ma własny Rk o wartości 0,22k. Lampy są parowane. Jak tylko skończę składać drugi kanał to je zbocznikuję kondensatorami. 100uF będzie dobrze?
A z pomiarami oscyloskopem sobie nie radzę na tyle, aby precyzyjnie opisać to, co dzieje się na wyjściu. Już mi tłumaczliście, ale nadal mi ciężko. Może nagram film i go zamieszczę na Forum? Da radę coś takiego zamieścić? Albo zdjęcia. Wygląda to tak, że gdy na 1kHz ustawię na ekranie Mini4 (bardzo prymitywna podziałka) określoną wysokość sinusa to jedynie w paśmie 20-40Hz lekko się ta wielkość sinusa zmniejsza. Powyżej tej granicy wysokość jest identyczna bez względu na podawaną częstotliwość. Nie potrafię teo pogodzić z wynikami otrzymanymi przy pomocy miernika, bo odczyty z miernika sugerują, że wielkośc sinusa powinna mocniej odbiegać na obu krańcach pasma od poziomu optimum, czyli 1kHz.
Przepraszam za te pokrętne tłumaczenia, ale nie radzę sobie z tymi pomiarami. Potrafię wybadać, czy mam zakłócenia w układzie, czy sygnały nie są zniekształcone i czy są równe na odwracaczu itp., ale z pomiarami na wyjściu wzmacniacza sobie nie radzę.
A co z tym, że sinus na anodzie ECC82 przybiera kształt trójkąta (ale na dalszych sopniach jest już OK).
A w kwestii wcześniejszych moich pytań to czy podniesienie Ua na końcówce z 288V do 300V wiele zmienie (musiałbym nowe trafo zamówić). w sumie jakbym zamawiał nowe trafo to mógłbym zamówić trafo od razu z odczepem na ręczny bias dla końcówki.

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Maciej Szczodrowski pisze:100uF będzie dobrze?
Będzie w porządku.

Kiedy chcesz orientacyjnie zbadać pasmo za pomocą oscyloskopu, to ustaw amplitudę tak, aby w środku pasma przebieg wypełniał +/- 4 działki. Wtedy spadek do +/- trzech działek będzie w przybliżeniu tożsamy ze spadkiem -3dB.
Maciej Szczodrowski pisze:A co z tym, że sinus na anodzie ECC82 przybiera kształt trójkąta (ale na dalszych sopniach jest już OK).
Nie mam pojęcia...
Maciej Szczodrowski pisze:A w kwestii wcześniejszych moich pytań to czy podniesienie Ua na końcówce z 288V do 300V wiele zmienie
Bardzo niewiele.
Maciej Szczodrowski pisze:w sumie jakbym zamawiał nowe trafo to mógłbym zamówić trafo od razu z odczepem na ręczny bias dla końcówki.
Moim zdaniem nie ma sensu bawić się w stałą polaryzację dla EL84. Ale chyba już o tym wspominałem...
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Wspominałeś, wspominałeś... Tylko, że to moja pierwsza konstrukcja tej klasy i to z nowych elementów z dobrymi trafami, więc nie chcę niczego przeoczyć, ale o tym też już wspominałem. Zobaczę co się będzie działo, gdy już dokonam porządnego montażu. A mój oscyloskop... jest prymitywny! Ma dwie duuuuuże działki (kratki) w górę i w dół. Jeszcze z tym powalczę. Zobaczę jaki przyrost jakości/mocy dadzą elektrolity.

Pozdrawiam!
Maciek.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeszcze pare lutów i zrobię kolejną próbę. Katody EL84 zbocznikowałem 220uF, bo takie akurat znalazłem. Czy w rosyjskim odpowiedniku ECC83, gdzie jest ekran to mam go podpiąć pod masę?

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Tak, ekran do masy.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Podpiąłem wszystko od nowa, sprawdziłem i jest czysto, ale czegoś mi brakuje w tym dźwięku. Nie wiem jak to nazwać. Przed zamontowaniem elektrolitów było inaczej. Teraz czuję się jakbym miał przyłożony papier do membram głośników.
Generalnie tor sygnału jest bardzo ładny. Zniknęło zniekształcenie sinusa na ECC82, dopiero na wyjściu odwracacza pojawia się minimalne zniekształcenie i to przy maksymalnej czułości oscyloskopu. W głośnikach tego nie słychać.
Pora pobawić się z dobieraniem kondensatora w pętli. A te elektrolity w katodach EL84 spróbuję podmienić na mniejsze.

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

W takim razie wyjaśniła się zagadka zniekształconego przebiegu po pierwszym stopniu.
Podejrzewam, że w momencie, kiedy stopień mocy wychodził z klasy A spadało jego wzmocnienie dla szczytów sinusoidy. Skutkiem było zniekształcenie polegające na spłaszczeniu wierzchołka przebiegu. Sprzężenie zwrotne korygowało to zniekształcenie modyfikując sygnał sterujący do postaci z uwypuklonymi wierzchołkami. Na wyjściu następowało zniesienie tych odwrotnych zniekształceń, czyli czysty sygnał.

Nie wiem czego brakuje wersji z Ck, ale główną różnicą jest mniejsza rezystancja wyjściowa i silniejsze sprzężenie zwrotne.
Może pojawiają się podwzbudzenia, które powodują spadek jakości odtwarzania. Jak wygląda prostokąt?
A może po prostu przyzwyczaiłeś się do brzmienia swoich głośników zasilanych wzmacniaczem o większej rezystancji wyjściowej. Niektóre głosniki brzmią wtedy lepiej - zależy to od konstrukcji obudowy i zwrotnicy.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Niestety, ale nie mam generatora prostokąta. Cieszę się, że już wiadomo o co chodziło z tymi przebiegami. Zanim dokonam jakichś poważniejszych zmian to dopasuję ponownie napięcie anodowe dla pierwszego stopnia, bo na odwracaczu ustawiłem 205V, ale na pierwszym stopniu mam 188V (dedykowane było 150V). Może to powoduje, że odwraczacz dostaje za dużo sygnału i zaczyna produkować "coś od siebie" na wyjściu.
Co mi da podmiana Rk z 220uF na 100uF w stopniu wyjściowym?

Pozdrawiam!
Maciek.