Kącik gitarowy

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Piotr pisze:Oto moja propozycja nazwy i opisu:

Dział Audio
Wzmacniacze hi-fi, gramofony, magnetofony i wszystko, co związane z wysoką jakością odtwarzania dźwięku.
Dlaczego tylko hi-fi? Popularne, proste wzmacniaczyki SE na ECL82, ECL86 czy ECC83 i EL84 już się nie załapią i co z nimi?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

fugasi pisze:Dlaczego tylko hi-fi? Popularne, proste wzmacniaczyki SE na ECL82, ECL86 czy ECC83 i EL84 już się nie załapią i co z nimi?
A jaka jest teraz definicja hi-fi? Sciałe normy już dawno zwiędły, a przypuszczam, że założeniem każdego konstruującego układ audio jest uzyskanie możliwie wysokiej jakości odtwarzania przy uwzględnieniu oczywistych ograniczeń.
Można pozostać jedynie przy określeniu "audio" bez "hi-fi", ale to naprawdę szczegół.
Chodzi o to, aby wreszcie zrobić cokolwiek w tym kierunku.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze: A to wszystko przyjmując optymistyczne założenie, że wszyscy zgodziliby się na nowe kryteria podziału...
'Głównych graczy' na Triodzie dużo niestety nie ma, więc i ustalenie kompromisu dość proste by mogło być. Można osobiście na spotkaniu forumowym :)

A to, ze połowa konstrukcji jest samoróbna nic nie zmienia - co innego omawianie konkretnych problmów technicznych, a co innego prezentowanie gotowych konstrukcji i zbieranie opinii.
admin
administrator

Post autor: admin »

Nieźle się namieszało :shock:

Przed zainstalowaniem nowego oprogramowania proponowałbym nie mieszać za bardzo z przesuwaniem i tworzeniem działów.
Można natomiast bzmienin profil kącika audiofilskiego. Proponuję zmodyfikować wersję Piotra do postaci:

Audio-akustyka
Nielampowe zagadnienia audio, sprzęt Hi-Fi.

Moderator: Piotr

Co Wy na to?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Nielampowe??? :shock:

To ja już nic nie rozumiem...
admin
administrator

W takim razie:

Audio - akustyka
Dyskusje o wszystkim co jest związane z wysoką jakością odtwarzania dźwięku.

Moderator: Piotr
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Może być, byle coś się w ogóle ruszyło w temacie :roll:

Chociaż moim zdaniem określenie "akustyka" wiąże się z zagadnieniami propagacji fal mechanicznych, co z kolei kieruje w stronę głośników.

Wydaje mi się, że samo "audio" jasno precyzuje sprawę - dział, w którym zajmujemy się urządzeniami przeznaczonymi do słuchania muzyki w domu. Tematyka forum sugeruje, że będą to głównie układy lampowe oraz inne przeznaczone do współpracy z lampami.

Dla mnie priorytetem w tym momencie jest zdjęcie tabliczki "miejsce niebezpieczne" i ukrócenie dyskusji o podstawkach do kabli znalezionych na allegro.
admin
administrator

Ale w akustyce mieszczą się parametry pomieszczenia odsłuchowego, część psychoakustyczna itp.

Poza tym też chciałbym coś przeforsować w tej dyskusji :?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Dobrze, jak już mówiłem, nie będę się upierał przy szczegółach.
admin
administrator

OK
Czekam na ewentualne propozycje/protesty do wieczora i modyfikuję Kącik audiofilski.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

admin pisze:OK
Czekam na ewentualne propozycje/protesty do wieczora i modyfikuję Kącik audiofilski.
Pozostaje do uzgodnienia kwestia postępowania z trolami, których przyciągnie "audio" w tytule działu, lub którzy trafią tu innymi drogami. Moim zdaniem powinno się podawać link do "Ludzie nie dajcie się zwariować", a jeżeli to nie poskutkuje, ban.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Osobiście jestem za zmianą zaproponowaną przez admina. Zmiany proponowane przez Jasia są, w moim odczuciu, zbyt radykalne. Gdybyśmy przemianowali obecny "Kącik audiofilski" na "lampowe wzmacniacze Hi-Fi", nie byłoby do czego przenieść kilkunastu ciekawych wątków (dotyczących właśnie akustyki), które obecnie znajdują się w kąciku. Należałoby również usunąć z Forum schematy wszystkich wzmacniaczy m.cz. opartych na półprzewodnikach, których autorem jest Piotr.
Jeszcze większe zamieszanie wprowadziłyby zmiany proponowane przez Piotra. Przeniesienie wszystkich wątków dotyczących wzmacniaczy lampowych m.cz. z działu "Układy i urządzenia" (myślę, że stanowią one jakieś 95% wszystkich wypowiedzi) spowodowałoby, że dział ten straciłby swoje dotychczasowe znaczenie, a ja zajęcie jako jego moderator - pozostałaby mi, jak to trafnie określił Tomek, jedynie "wydmuszka".
Ponadto z działu którym się opiekuję zniknęłoby wszystko to, co mnie w nim interesuje i pasjonuje :( .
To co zaproponował admin widzę jako próbę ucywilizowania kącika (wspominał o takiej konieczności Jasiu), i jest to chyba najlepsze rozwiązanie obecnego problemu.
Moim zdaniem nowy dział powinien być jedynym miejscem na Forum, w którym dopuszczalne byłoby publikowanie rozwiązań układów "nie lampowych" audio, oraz miejscem dyskusji na tematy związane z szeroko rozumianą akustyką.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Alek

Post autor: Alek »

Na wstępie musze się odnieść do kwestii odciążania działu "Układy i urządzenia".
Do tej pory było kilka wydzieleń działów z forum. Odciążanie "układów i urządzeń" polegało w tym przypadku na wydzielaniu działów po przekroczeniu pewnej, nieustalonej, ale znaczącej ilości postów.
Nie uszczuplało to może w sposób znaczący "UiU" (nawiasem mówiąc nie widzę dobrej recepty na uszczuplanie tego działu), jednak przyczyniało się z pewnością do większego ładu. Dyskutowane wyżej propozycje nie przyniosą ani ładu ani odciążenia "UiU".

Od dłuższego czasu było widać wzmożoną aktywność Piotra, który przeszedł na tym forum swoistą karierę. Było więc dla mnie oczywiste, że prędzej czy później będzie on moderować jakiś dział, co przewidywałem jako konsekwencję tego wszystkiego już około roku temu.
Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że Piotr nie ma ochoty na moderowanie śmierdzącego i na domiar złego kukułczego jaja, jakim jest obecnie kącik audiofilski. Wiem coś na ten temat aż nazbyt dobrze :? . O wiele bardziej prestiżowe jest moderowanie działu mieszącego sedno dzisiejszej techniki lampowej, który zamyka się jednym słowem: audio.
Oto nadarza się taka okazja: ostatnie zmiany na forum, które pociągnęły za sobą lawinę propozycji. Niestety część z nich-i tu przepraszam za porównanie- przypomina rozpaczliwe ubijanie masła łapkami przez żabkę, która przypadkowo wpadła do naczynia ze śmietaną...

Postępowanie w sposób pochopny, byle coś tylko zmienić szybko obróci się na niekorzyść dla forum.

Wszyscy znamy kłopoty, jakie sprawił przytoczony już kącik audiofilski.
Jednak przerabianie go na coś, co miałoby pochłonąć tysiące postów, mieszcząc gramofony, magnetofony, hi-fi etc. byłoby szaleństwem. Jak słusznie zauważyli przedmówcy, dział "układy i urządzenia" stałby się pustą wydmuszką. Będzie to przerzucenie postów z jednego działu do drugiego, nakładem mrówczej pracy moderatorów. Do takiej paranoi właśnie doprowadzimy tworząc dział "audio", nie precyzując dostatecznie jasno co się przez to rozumie. Radzę to naprawdę jasno ustalić, bo potem będziemy żałować bałaganu.

Powiem już do końca szczerze, po bolszewicku-cały akapit:
Tworzenie szeroko rozumianego (a raczej nie rozumianego) "audio" z Piotrem na czele, zaś dyplomatyczne zostawienie Romkowi pustej wydmuszki "UiU" uważam za rozwiązanie najgorsze.
To już lepiej dać Piotrowi uprawnienia moderatora "UiU", zaś kącik rozpędzić na cztery wiatry tworząc z nich wymarzone hybrydy Piotra plus ewentualne półprzewodniki retro.
Zapewne każdy z moderatorów (obecnych i przyszłych) ma jakieś własne ambicje i uważam, że nie powinni być hamowani. Tak więc Tomek ma retro, ja mam technologię lamp, Romek wspomniane już nieraz "UiU". Piotr też powinien mieć coś "swojego", ale naprawdę- sprecyzujmy jasno co, nie stawiając forum na głowie.
admin
administrator

A więc dyskusja trwa. Za i przeciw są na tyle znaczące, że z dalszymi modyfikacjami musimy jednak poczekać do czasu wypracowania jednego zdania przez Moderatorów - to na nich przecież spoczywa praca związana z modyfikacjami struktury Forum.

Tak czy inaczej pewne kroki zostały poczynione :) (Dział gitarowy i głośniki). Nad kolejmnymi trzeba się jeszcze dogłębnie zastanowić.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Szczerze mówiąc jakoś nie mogę się dopatrzyć tego straszliwego przeciążenia działu UiU i jakichś problemów związanych z ilością tematów tam zawartych :? Przecież to jest jeden z głównych działów forum, więc naturalne jest, że ilość tematów jest tam znaczna, podobnie jak w drugim głównym dziale forum - "Lampy elektronowe" (praktycznie ta sama ilość tematów).