ACH1 oraz lampy serii 11 Philipsa

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

ACH1 oraz lampy serii 11 Philipsa

Post autor: OTLamp »

Widział ktoś kiedyś tę lampę produkcji Philipsa? To chyba jeden z nielicznych typów, którego wszędobylski Philips nie produkował. Stosował wszak AK1, potem AK2, ale np. Telefunken produkował i AK1, i ACH1.
Ostatnio zmieniony śr, 26 stycznia 2011, 11:50 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: ACH1

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Widział ktoś kiedyś tą lampę produkcji Philipsa? To chyba jeden z nielicznych typów, którego wszędobylski Philips nie produkował. Stosował wszak AK1, potem AK2, ale np. Telefunken produkował i AK1, i ACH1.
Pewien być nie mogę, ale chyba nie. Philips nie produkował też lamp stalowych, z kilkoma wyjątkami.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Philips nie produkował też lamp stalowych, z kilkoma wyjątkami.
Mam stalową EBF11 Philipsa - to jeden z wyjątków? :wink:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

gachu13 pisze:
Philips nie produkował też lamp stalowych, z kilkoma wyjątkami.
Mam stalową EBF11 Philipsa - to jeden z wyjątków? :wink:
EBF11, E/UCH11, EF13, EF11 - nic więcej stalowego chyba Philipsa nie widziałem.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
tszczesn pisze: EBF11, E/UCH11, EF13, EF11 - nic więcej stalowego chyba Philipsa nie widziałem.
Chyba mam jeszcze EF12.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jasiu pisze:
tszczesn pisze: EBF11, E/UCH11, EF13, EF11 - nic więcej stalowego chyba Philipsa nie widziałem.
Chyba mam jeszcze EF12.
Philipsa czy Valvo? Bo Valvo widziałem (w sumie to tez Philips :), ale Philipsa nie.
OTLamp

Re: ACH1

tszczesn pisze: Philips nie produkował też lamp stalowych, z kilkoma wyjątkami.
Tutaj jednak jest pewne wytłumaczenie. Lampy stalowe produkował i stosował głównie Telefunken. W tym samym okresie Philips stosował lampy serii czerwonej, Telefunken zaś w zasadzie ich nie produkował. W sumie Philips produkował tyle lamp serii stalowej, co Telefunken serii czerwonej :)

Co do ACH1 to w pierwszej kolejności uderzałem przy poszukiwaniach w kierunku Niemiec, czyli Valvo, ale tez nie znalazłem.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

tszczesn pisze: Philipsa czy Valvo? Bo Valvo widziałem (w sumie to tez Philips :), ale Philipsa nie.
Chyba ma nadruk Philips Miniwatt. Dokładnie mogę sprawdzić dopiero po powrocie z lasu - za jakieś trzy tygodnie. Już się spakowałem - jutro nie będzie Internetu, nie będzie prądu, nie będzie "zasięgu" - prawie Kononowicz :-)

W katalogach Philipsa są jeszcze ECL11, EL11, EL12, EFM11 - ale to mogą być byty wirtualne.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jasiu pisze: W katalogach Philipsa są jeszcze ECL11, EL11, EL12, EFM11 - ale to mogą być byty wirtualne.
Nigdy nie widziałem szklanego żelaza Philipsa, więc całkiem możliwe. Zresztą Philips praktycznie nie stosował lamp stalowych w swoich konstrukcjach.
OTLamp

Jasiu pisze:
W katalogach Philipsa są jeszcze ECL11, EL11, EL12, EFM11 - ale to mogą być byty wirtualne.
EFM11 jest: http://www.hupse.eu/radio/tubes/EFM11.htm
ECL11 też: http://www.samlaren.org/radioror/ror238.jpg
Na pewno była też EM11 Valvo, siedziała np. w Aachen Super D63, były też AZ11 i AZ12.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: EFM11 jest: http://www.hupse.eu/radio/tubes/EFM11.htm
ECL11 też: http://www.samlaren.org/radioror/ror238.jpg
Na pewno była też EM11 Valvo, siedziała np. w Aachen Super D63, były też AZ11 i AZ12.
Nigdy nie udało mi się ich zobaczyć w naturze. Do pewnego czasu nie sądziłem, że Philips produkował lampy BL2, aż znalazłem jedną w moim radiu :) Choć już BB1 i BCH1 Philipsa nigdy nie widziałem.
OTLamp

tszczesn pisze: że Philips produkował lampy BL2, aż znalazłem jedną w moim radiu :) Choć już BB1 i BCH1 Philipsa nigdy nie widziałem.
BL2 mam Valvo :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: BL2 mam Valvo :)
Na Ebayu do tej pory zauważyłm 23 sztuki BL2,z czego tylko 3 były Valvo, reszta Telefunkena.
OTLamp

tszczesn pisze: Na Ebayu do tej pory zauważyłm 23 sztuki BL2,z czego tylko 3 były Valvo, reszta Telefunkena.
To jedna z moich ulubionych lamp, w dodatku ma wyśmienitą emisję :) A ta Twoja to pewnie w Superiorze siedziała :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:A ta Twoja to pewnie w Superiorze siedziała :wink:
No, jakbyś był przy tym :)