Kącik gitarowy
Moderator: gsmok
-
- moderator
Oto moja propozycja nazwy i opisu:
Dział Audio
Wzmacniacze hi-fi, gramofony, magnetofony i wszystko, co związane z wysoką jakością odtwarzania dźwięku.
Dla mnie oczywistym byłoby włączenie tam również głosników hi-fi. Głośniki gitarowe powinne znaleźć w dziale gitarowym, podobnie jak zagadnienia dotyczące rekonstrukcji głośników starych radioodbiorników w dziale Radio Retro. Oczywiście zasada działania wszystkich wymienionych głośników jest identyczna, jednak w każdym z przypadków dyskusja dotyczy całkowicie odmiennego spojrzenia na przetworniki.
Wydaje mi się, że podstawa odróżnienia działów nie powinna być "sprzętowa", lecz tematyczna. Na przykład nie widzę sensu wydzielania układów hybrydowych (kiedyś padła taka propozycja). Gdy układem hybrydowym jest wzmacniacz hi-fi, to ląduje w dziale audio, jeżeli jest to wzmacniacz gitarowy, to w dziale gitarowym, a jeżeli lampowo-tranzystorowy telewizor, to jego miejsce jest w dziale TV Retro. Wrzucanie tych układów do jednego worka tylko dlatego, że zawierają tą samą grupę elementów nie jest dobrym pomysłem, podobnie jak osobny dział wszechgłośnikowy.
Ale na razie priorytetem jest zmiana nieszczęsnej nazwy Kącika Audiofilskiego i jego opisu.
Proszę więc o odniesienie się do mojej propozycji nowej nazwy i podpowiedzenie ewentualnych poprawek.
Dział Audio
Wzmacniacze hi-fi, gramofony, magnetofony i wszystko, co związane z wysoką jakością odtwarzania dźwięku.
Dla mnie oczywistym byłoby włączenie tam również głosników hi-fi. Głośniki gitarowe powinne znaleźć w dziale gitarowym, podobnie jak zagadnienia dotyczące rekonstrukcji głośników starych radioodbiorników w dziale Radio Retro. Oczywiście zasada działania wszystkich wymienionych głośników jest identyczna, jednak w każdym z przypadków dyskusja dotyczy całkowicie odmiennego spojrzenia na przetworniki.
Wydaje mi się, że podstawa odróżnienia działów nie powinna być "sprzętowa", lecz tematyczna. Na przykład nie widzę sensu wydzielania układów hybrydowych (kiedyś padła taka propozycja). Gdy układem hybrydowym jest wzmacniacz hi-fi, to ląduje w dziale audio, jeżeli jest to wzmacniacz gitarowy, to w dziale gitarowym, a jeżeli lampowo-tranzystorowy telewizor, to jego miejsce jest w dziale TV Retro. Wrzucanie tych układów do jednego worka tylko dlatego, że zawierają tą samą grupę elementów nie jest dobrym pomysłem, podobnie jak osobny dział wszechgłośnikowy.
Ale na razie priorytetem jest zmiana nieszczęsnej nazwy Kącika Audiofilskiego i jego opisu.
Proszę więc o odniesienie się do mojej propozycji nowej nazwy i podpowiedzenie ewentualnych poprawek.
-
- 625...1249 postów
Czołem.
Dział Lampowego Audio
lampowe wzmacniacze hi-fi, gramofony, magnetofony i wszystko, co związane z wysoką jakością odtwarzania dźwięku.
Obawiam się, że "ogólny dział audio" jest po prostu niepotrzebny. W Internecie jest ich lolekcja, a może on z biegiem czasu doprowadzić do zaniku dosyć unikalnego lampowego charakteru tego forum. Szkoda by było by
Jeżeli chodzi o głośniki - popieram.
Jasiu
A może:Piotr pisze: Dział Audio
Dział Lampowego Audio
lampowe wzmacniacze hi-fi, gramofony, magnetofony i wszystko, co związane z wysoką jakością odtwarzania dźwięku.
Obawiam się, że "ogólny dział audio" jest po prostu niepotrzebny. W Internecie jest ich lolekcja, a może on z biegiem czasu doprowadzić do zaniku dosyć unikalnego lampowego charakteru tego forum. Szkoda by było by
Jeżeli chodzi o głośniki - popieram.
Jasiu
-
- moderator
I tak i nie.Jasiu pisze:A może:
Dział Lampowego Audio
W internecie jest kolekcja, tyle że nie znalazłem jeszcze żadnego godnego uwagi (po polsku).
No i nie mam ochoty rejestrować się na innym forum tylko dlatego, że akurat przyszedł mi kaprys na wzmacniacz tranzystorowy. O hybrydach już nie wspominam - to przecież większość układów jakie wychodzą z mojego MCSW

A poza tym - ile widziałeś lampowych gramofonów poza moim?

No ale to tylko moja subiektywna opinia...
Umieszczanie wzmacniaczy HiFi w dziale "Audio....." to moim zdaniem zły pomysł. Jeżeli bowiem się to uczyni, to ja sie pytam, o czym będzie się rozmawiać w dziale "Układy i urządzenia"? To niepotrzebne rozdrabnianie. Następne będą działy " Lampowe urządzenia krótkofalarskie" albo "Radiokomunikacja lampowa", potem " Lampowe przyrządy pomiarowe" itd. Moim zdaniem w dziale "Układy i urządzenia" powinno wszystko zostać tak jak jest. Poza tym samo wydzielenie wzmacniaczy z ww działu nie będzie juz tak proste jak z układami gitarowymi, na pewno też będzie kosztowało znacznie więcej czasu i pracy. No ale cóż, to tylko moje zdanie. Jeżeli jednak się tak stanie, to niech tematy o wzmacniaczach sobie wyszukuje i przenosi moderator działu "Audio i coś tam dalej" 

-
- moderator
Problem w tym, że dział Układy i Urządzenia na dzień dzisiejszy ma 15244 wiadomości w 1077 tematach na 22 stronach.
Wzmacniacze stanowią tam sporą część, ale jednak nie większość. Przesunięcie wzmacniaczy do działu Audio pomoże rozładować przeciążone Układy... Nadal pozostaną wszelkiej maści mierniki, nadajniki, zasilacze itp. Całkiem sporo.
Wzmacniacze stanowią tam sporą część, ale jednak nie większość. Przesunięcie wzmacniaczy do działu Audio pomoże rozładować przeciążone Układy... Nadal pozostaną wszelkiej maści mierniki, nadajniki, zasilacze itp. Całkiem sporo.
-
- moderator
Ja sam już nie wiem co o tym sądzić - 'Układy i urządzenia' są działem potężnym, ale z drugiej strony układy audio stanowią tam chyba większość - pozbycie się ich do odrębnego działu spowoduje pewnie powstanie pustej wydmuszki. Pewien sens jest w ewentualnym rozrzeżeniu tematyki o półprzewodniki, choć grozi nam zmiana charakteru forum. Ja bym na razie zostawił tak jak jest, po wydzieleniu gitar i głosników ruch tam się powinien zmniejszyć. Ewentualnie powołac dział DIY, gdzie mozna się chwalić swoimi konstrukcjami i o nich dyskutować, a dział 'Układy i urządzenia' pozostawić jako ściśle konstrukcyjno-serwisowy.OTLamp pisze:Umieszczanie wzmacniaczy HiFi w dziale "Audio....." to moim zdaniem zły pomysł. Jeżeli bowiem się to uczyni, to ja sie pytam, o czym będzie się rozmawiać w dziale "Układy i urządzenia"? To niepotrzebne rozdrabnianie. Następne będą działy " Lampowe urządzenia krótkofalarskie" albo "Radiokomunikacja lampowa", potem " Lampowe przyrządy pomiarowe" itd. Moim zdaniem w dziale "Układy i urządzenia" powinno wszystko zostać tak jak jest. Poza tym samo wydzielenie wzmacniaczy z ww działu nie będzie juz tak proste jak z układami gitarowymi, na pewno też będzie kosztowało znacznie więcej czasu i pracy. No ale cóż, to tylko moje zdanie. Jeżeli jednak się tak stanie, to niech tematy o wzmacniaczach sobie wyszukuje i przenosi moderator działu "Audio i coś tam dalej" :twisted:
-
- moderator
To wydaje mi się jeszcze gorszym rozwiązaniem.tszczesn pisze:Ewentualnie powołac dział DIY, gdzie mozna się chwalić swoimi konstrukcjami i o nich dyskutować, a dział 'Układy i urządzenia' pozostawić jako ściśle konstrukcyjno-serwisowy.
Granica między zagadnieniami konstrukcyjnymi, a DIY jest ciężka do zdefiniowania. W moim przypadku najczęściej projekt zaczyna się od teoretycznych rozważań układowych, a kończy na modelu, a nawet serii urządzeń.
Dużo prostych zapytań teoretycznych wynika z problemów w samodzielnym konstruowaniu jakiegoś układu, niezależnie od dziedziny. Z tego powodu uważam już dział dla początkujących za zbędny. Nowy dział DIY jeszcze pogorszy sytuację.
Z drugiej strony serwis urządzeń w dużym stopniu wchodzi nie tylko w audio, ale nawet bardziej w Radio Retro, TV Retro i Układy Gitarowe. Wydzielenie wątków dotyczących serwisu spowodowałoby straszny zamęt mieszając urządzenia z różnych działów.
-
- moderator
Mnie chodzi o wyjęcie z 'UiU' pogaduszek o tym co ktos zrobił czy robi, kontemplacji obudów itp. i uczynić z niego dział czysto techniczny - w celu stworzenia miejsca z maksymalnie stężoną i wysokiej jakości lampowa wiedzą.Piotr pisze:To wydaje mi się jeszcze gorszym rozwiązaniem.tszczesn pisze:Ewentualnie powołac dział DIY, gdzie mozna się chwalić swoimi konstrukcjami i o nich dyskutować, a dział 'Układy i urządzenia' pozostawić jako ściśle konstrukcyjno-serwisowy.
Granica między zagadnieniami konstrukcyjnymi, a DIY jest ciężka do zdefiniowania. W moim przypadku najczęściej projekt zaczyna się od teoretycznych rozważań układowych, a kończy na modelu, a nawet serii urządzeń.
Dużo prostych zapytań teoretycznych wynika z problemów w samodzielnym konstruowaniu jaiegoś układu, niezależnie od dziedziny. Z tego powodu uważam, że dział dla początkujących jest zbędny, a nowy dział DIY jeszcze pogorszył by sytuację.
Z drugiej strony serwis urządzeń w dużym stopniu wchodzi nie tylko w audio, ale nawet bardziej w Radio Retro, TV Retro i Układy Gitarowe. Wydzielenie wątków dotyczących serwisu spowodowałoby straszny zamęt mieszając urządzenia z różnych działów.
Ewentualnie można, zamiast takiego sztukowania, zaproponowac zupełnie inny podział forum na tematy, wg innych, w całości spójnych keyteriów.
Właśnie nie chciał bym, by i Trioda taka niegodna uwagi się stała...Piotr pisze: W internecie jest kolekcja, tyle że nie znalazłem jeszcze żadnego godnego uwagi (po polsku).
Trochę kiepski argument... Może założymy dział fotograficzny? Bo nie mam ochoty rejestrować się na innym forum, tylko dlatego, że przyszedł mi kaprys pofotografować parę lamp.Piotr pisze: No i nie mam ochoty rejestrować się na innym forum tylko dlatego, że akurat przyszedł mi kaprys na wzmacniacz tranzystorowy.
Może jakieś "tranzystory retro" by mnie przekonały.
Naprawdę uważasz, że wynikają z tego jakieś problemy?Piotr pisze: Problem w tym, że dział Układy i Urządzenia na dzień dzisiejszy ma 15244 wiadomości w 1077 tematach na 22 stronach.
Przecia moje też tylko subiektywna, Trochę szkoda by było gdyby forum sie rozmyło.Piotr pisze: No ale to tylko moja subiektywna opinia...
Pozdsrawiam,
Jasiu
-
- moderator
To by było najlepsze, ale wydaje mi się, że zupełnie niewykonalne.tszczesn pisze:Ewentualnie można, zamiast takiego sztukowania, zaproponowac zupełnie inny podział forum na tematy, wg innych, w całości spójnych keyteriów.
Forum zawiera 77362 wiadomości i liczba ta ciągle rośnie. Wprowadzenie całkowicie nowego podziału wymagałoby uruchomienia prawdziwej armii sprawnych moderatorów chętnych do poświęcenia kilku(nastu) dni pracy.
A to wszystko przyjmując optymistyczne założenie, że wszyscy zgodziliby się na nowe kryteria podziału...
Póki co proponuję dokończyć sprawę działu audio.
Nad resztą można będzie się zastanowić później. Może wprowadzenie nowej wersji oprogramowania będzie ku temu dobrą okazją.
Może rzeczywiście warto by było. Dodać DIY, a ten dział po prostu groźniej nazwać?tszczesn pisze: Mnie chodzi o wyjęcie z 'UiU' pogaduszek o tym co ktos zrobił czy robi, kontemplacji obudów itp. i uczynić z niego dział czysto techniczny - w celu stworzenia miejsca z maksymalnie stężoną i wysokiej jakości lampowa wiedzą.
Jasiu
-
- 625...1249 postów
Jeśli chodzi o magnetofony lampowe, stare wzmacniacze, gramofony może warto rozważyć utworzenie działu "Audio Retro" w którym byłyby omawiane problemy związane z rekonstrukcją, bądź naprawami lecz bez znaczących przeróbek urządzeń i bez wzmacniaczy gitarowych. Z drugiej strony, jak duży będzie ruch w takim dziale?
Natomiast podział "Układów i urządzeń" na pododdziały wydaje się nieunikniony i w tym przypadku zgadzam się z potrzebą wydzielenia tematyki audio hi-fi lampowej i być może hybrydowej z innych tematów.
Jestem przeciwny jednak poszerzaniu forum o tematykę dotyczącą urządzeń typowo półprzewodnikowych. Co do wydzielenia DiY, przecież tutaj połowa urządzeń jest wykonana samodzielnie w mniejszym lub większym stopniu, dział byłby ogromny i dotyczył wielu zagadnień.
Natomiast podział "Układów i urządzeń" na pododdziały wydaje się nieunikniony i w tym przypadku zgadzam się z potrzebą wydzielenia tematyki audio hi-fi lampowej i być może hybrydowej z innych tematów.
Jestem przeciwny jednak poszerzaniu forum o tematykę dotyczącą urządzeń typowo półprzewodnikowych. Co do wydzielenia DiY, przecież tutaj połowa urządzeń jest wykonana samodzielnie w mniejszym lub większym stopniu, dział byłby ogromny i dotyczył wielu zagadnień.
Ostatnio zmieniony pn, 2 lipca 2007, 16:12 przez Janusz, łącznie zmieniany 1 raz.
785mm
-
- moderator
Czyżbyś wyrażał chęć zostania moderatorem?Jasiu pisze:Właśnie nie chciał bym, by i Trioda taka niegodna uwagi się stała...Piotr pisze: W internecie jest kolekcja, tyle że nie znalazłem jeszcze żadnego godnego uwagi (po polsku).

Możesz liczyć na moje poparcie.
Wiem, że kiepski...Jasiu pisze:Trochę kiepski argument... Może założymy dział fotograficzny? Bo nie mam ochoty rejestrować się na innym forum, tylko dlatego, że przyszedł mi kaprys pofotografować parę lamp.Piotr pisze: No i nie mam ochoty rejestrować się na innym forum tylko dlatego, że akurat przyszedł mi kaprys na wzmacniacz tranzystorowy.
Ale ja po prostu nie stawiam granicy między lampami i tranzystorami. Gdyby dało się robić układy hi-fi zasilane chomikami, to pewnie postulowałbym dodanie do działu Audio zagadnień zoologicznych

Tak. Często ciekawe rzeczy giną w tłumie "przygniatane" mnóstwem nowych tematów. Bardzo ciężko się w tym połapać, przynajmniej mnie...Jasiu pisze:Naprawdę uważasz, że wynikają z tego jakieś problemy?Piotr pisze: Problem w tym, że dział Układy i Urządzenia na dzień dzisiejszy ma 15244 wiadomości w 1077 tematach na 22 stronach.
A nie przekonuje Cię argument, że bardzo ciężko oddzielić w naszym przypadku DIY od teoretycznych zagadnień układowych?Jasiu pisze:Może rzeczywiście warto by było. Dodać DIY, a ten dział po prostu groźniej nazwać?
Taki teoretyczny dział stałby się "świątynią dumania"

Już się tłumaczyłem - nie jestem w stanie zagwarantować, że będę mógł systematycznie poświęcać mojemu hobby godziwej ilości czasu...Piotr pisze: moderatorem?
Możesz liczyć na moje poparcie.
To, że z utylitarnego punktu widzenia elektronika niespecjalnie ma znaczenie na jakiej zasadzie działają elementy - OK, można się zgodzić. Tyle, że Trioda to nie forum ogólnoeoektoniczne, ani tym bardziej (o zgrozo) audio, ale (tu cytat z nagłówka) Forum miłośników lamp i retro radiotechniki. Forum miłośników chomików pewnie podobnie jak audio - też na pewno w Internecie niejedno się znajduje...Ale ja po prostu nie stawiam granicy między lampami i tranzystorami. Gdyby dało się robić układy hi-fi zasilane chomikami, to pewnie postulowałbym dodanie do działu Audio zagadnień zoologicznych![]()
Pewnie tak. Coś w tym złego?Taki teoretyczny dział stałby się "świątynią dumania"
Jasiu