jak dobrac rezystor we wtorniku katodowym?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mkali
250...374 postów
250...374 postów

jak dobrac rezystor we wtorniku katodowym?

Post autor: mkali »

witam,

mam lampe ecc81 i chce zbudowac na niej taki edukacyjny układ próbny. znaczy wyjde od schematu ktory jest w zalaczniku i bede dodawal rozne rzeczy typu kondensator w katodzie albo jakas korekcje miedzy stopniami i sluchal co sie bedzie dzialo a moze sie czegos naucze.

teraz pytanie: jak dobrac rezystor miedzy katoda a masa? potrzebuje miec napiecie na siatce -2V, przeczytalem z katalogu ze dla napiecia anodowego 250V to optymalna wartosc. zgodnie z tym co przeczytalem na forum popatrzylem na wykres napiecia anodowego w funkcji napiecia siatki dla ecc81 i rzeczywiscie dla ug=-2V trafiam w miare w srodek liniowej czesci charakterystyki, czyli chyba ok.

rezystor 100k dalem dla tego, ze na wiekszosci schematow jakie widzialem byl wlasnie taki, czy to dobra wartosc? jak sie ja dobiera? rozumiem ze jesli bede chcial policzyc prad na anodzie to bede dzielil przez sume tego oporu i wewnetrznego oporu lampy, tak?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Troszkę zamieszałeś. Szczególnie z tym wtórnikiem w temacie, które w załączniku nie ma ;)

Przy dobieraniu rezystorów korzysta się z charakterystyk.
Procedurę można przeprowadzić mniej więcej następująco:
1. Zakładasz watość Ub, czyli napięcia zasilania.
2. Zakładasz punkt pracy, czyli Ua oraz Ia.
3. Wyznaczasz Ra, na którym spadnie napięcie równe Ub-Ua przy prądzie Ia, czyli Ra=(Ub-Ua)/Ia
4. Wyznaczasz -Ug dla danego punktu pracy i obliczasz Rk=Ug/Ia.
5. Obliczasz parametry stopnia i sprawdzasz czy wszystko się zgadza. Jeżeli tak, to zabierasz się za lutownicę, a jeżeli nie, to wracasz do punktu pierwszego i zastanawiasz się co można zmienić.

Nawiasem mówiąc ta (podstawowa) procedura była już wielokrotnie opisywana na forum. Również w większości podręczników traktujących o lampach jest dobrze wyjaśniona.
mkali
250...374 postów
250...374 postów

Piotr pisze: 4. Wyznaczasz -Ug dla danego punktu pracy i obliczasz Rk=Ug/Ia.
o, tego mi trzeba bylo, dziekuje. u mnie bedzie Rk=200, skoro tak wychodzi to chyba dobrze ale np. na schemacie princetona w jednym z aktualnych tematow na forum Rk ma wartosc~1k5
(http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=9050),
nie za duza ta roznica?

jeszcze jedno, widzialem na jakims schemacie regulacje wzmocnienia w ten sposob, ze za rezystorem katodowym dolaczony byl potencjometr.

w takim razie polegala ona na przesuwaniu punktu pracy lampy, nie?

to dobry pomysł?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Jesteś pewien, że nic nie pomyliłeś?
Jeżeli chcesz uzyskać 2V na 200R, to popłynie 10mA. Ten sam prąd przepuszczony przez 100k (Ra) wywołałby spadek 1kV...

We wzmacniaczach gitarowych zupełnie inaczej wybiera się punkt pracy. Szczególnie praca w zakresie liniowym wcale nie jest pożądana.

Sensowną regulację wzmocnienia przez przez przesuwanie punktu pracy można uzyskać jedynie w selektodzie, która z definicji nie jest liniowa.
Chyba, że był to wtórnik i sygnał po prostu był pobierany z katody przez potencjometr. Ale wtedy wypada oddzielić go kondensatorem.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

I jeszcze jedno:
Na Twoim rysunku lampy są sprzężone bezpośrednio, czyli siatka drugiej triody otrzymuje napięcie dodatnie równe Ua pierwszej triody. W tym przypadku na Rk2 powinno odłożyć się napięcie równe sumie Ua1 i Ug2, tak aby siatka była ujemna względem katody.
Jeżeli chcesz uniknąć takiej straty napięcia zasosuj kondensator sprzęgający.
mkali
250...374 postów
250...374 postów

po kolei:

10 ma przeczytalem z karty katalogowej. te 100k wrzucilem na slepo, zanim mi napisales jak to policzyc. zakladam ze dostane po wyprostowaniu i filtracji napiecie anodowe ~300V zatem Ra powinno byc 5k, tez malo w porownaniu do konstrukcji na ecc83, troche mnie to niepokoi, ale najwyzej bledy wyjda w praniu.

w ktora strone przesuwac punkt pracy zeby otrzymac wiecej parzystych harmonicznych?

kondensator sprzegajacy to pojemnosc wlaczona szeregowo pomiedzy stopniami czy filtr RC? nie cierpie kondensatorow w torze audio :P
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

mkali pisze:10 ma przeczytalem z karty katalogowej. te 100k wrzucilem na slepo, zanim mi napisales jak to policzyc. zakladam ze dostane po wyprostowaniu i filtracji napiecie anodowe ~300V zatem Ra powinno byc 5k, tez malo w porownaniu do konstrukcji na ecc83, troche mnie to niepokoi, ale najwyzej bledy wyjda w praniu.
Chyba przyjmujesz za duże Ua. Prąd też można zmiejszyć. Zerknij na charakterystyki anodowe. Punkt pracy dobierasz w zależności od tego, co chcesz uzyskać...
mkali pisze:w ktora strone przesuwac punkt pracy zeby otrzymac wiecej parzystych harmonicznych?
Jak chcesz dużo parzystych alikwotów, to możesz zastosować obcinanie albo wkraczając w dodatnie chwilowe napięcia siatki, albo odwrotnie - ustawiając bardzo niski prąd spocznkowy.
mkali pisze:kondensator sprzegajacy to pojemnosc wlaczona szeregowo pomiedzy stopniami czy filtr RC?
Na jedno wychodzi przecież ;)
mkali pisze:nie cierpie kondensatorow w torze audio :P
Wolisz transformatory?
Jak chcesz sprzęgać stopnie?
mkali
250...374 postów
250...374 postów

zalaczam katalog z ktorego korzystam.
wyraźnie mniejszy prad anodowy jest tylko dla napiecia 100V. to nie za malo jest? w sesie nie umiem tego poprzec racjonalnymi argumentami ale z lektury tego forum wynika, ze niskie napiecia na anodach nie sa w modzie.
Cygnus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Cygnus »

Wiem, że tu jest kącik dla początkujących i odsyłanie nie jest w modzie,
ale nie widzę sensu przepisywać internetu, zwłaszcza polskojęzycznego.

Mkali, zobacz na tę stronę

http://ecclab.com/uk_lamp.htm#WkWk

jest tam podpunkt, układ o dużej amplitudzie wyjściowej,
który jest bardzo przystępnie objaśniony.
Może da on odpowiedź na część Twoich pytań.

Jak nie, to pytaj dalej, w końcu złapiesz o co w tym chodzi.

Co do napięcia anodowego, nie podlega ono żadnym modom,
dobiera się je jako wypadkową napięcia wyjściowego jakie potrzebujesz, zniekształceń,
możliwości zasilania, maksymalnej mocy admisyjnej, prądu anody, zakresu napięć wejściowych z jakimi lampa ma pracować, etc.
To zawsze jest kompromis tego co chcemy i tego co jest realne.
mkali
250...374 postów
250...374 postów

ok dziekuje za link, przeczytam w lipcu bo do egzaminu mam mniej niz 48h(mieliscie kiedys egzamin w niedziele?). swoja droga to smutne ze studiujac elektronike musze sie odrywac od budowania ukladow na rzecz probabilistyki.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Patrząc do katalogu nie szukaj cyferek, tylko tego, co w załączniku.
Widać tam, że możesz się bardzo ładnie usadzić na przykład w punkcie 150V/5mA przy -Ug=1V2. Albo 200V/6mA przy -Ug=2V dla większych amplitud sygnału.
Możliwości jest mnóstwo.

ps. Studiujesz elektronikę na AGH? Może mamy wspólnych znajomych ;)
mkali
250...374 postów
250...374 postów

wsrod studentow czy kadry?

jesli wsrod kadry to z pewnoscia doktora cz. od drutow. o, albo doktor od analizy. pupile wszystkich studentow :-)

ok, bede patrzyl na wykres. ale np dla 250V 10ma jestem dokladnie na krzywej mocy maksymalnej, a dla 200V 6ma nie. rozumiem, ze skoro proponujesz mi takie wartosci to bliskosc krzywej Wa nie jest priorytetem, ale powiedz mi czemu nie korzystac z pelnej mocy lampy?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

W wzmacniaczu napięciowym nie jest potrzebna praca na maksimum mocy lamp. No chyba że ma to być stopień sterujący o dużej wydajności prądowej. Poza tym lampa pracująca "na krawędzi" może szybciej tracić swoje parametry, praca z mniejszymi prądami jest korzystniejsza w takim przypadku.
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Bardzo rzadko w stopniach napięciowych wykorzystuje się pełną moc lampy.
Głównie dlatego, że układy te są wzmacniaczami oporowymi. Zwróć uwagę, że ustalenie dobrego punktu pracy na hiperboli Pmax przy jednoczesnym uzyskaniu dużej amplitudy sygnału i odpowiedniego wzmocnienia wymagałoby użycia bardzo wysokiego napięcia zasilania.

Weźmy przykład:
ECC81, Ua=250V, Ia=10mA, Ra=15k -> Ub=400V!
A wzmocnienie i tak nie byłoby bardzo duże...
mkali
250...374 postów
250...374 postów

ooo, właśnie. trioda w takiej konfiguracji pracuje jako wzmacniacz oporowy. mozecie mi wyjasnic to pojecie? rozumiem ze rezystor miedzy anoda a napieciem zasilajacym jest obowiazkowy.

ale w takim razie co tobi polowka ecc83(V2B) na tym schemacie podlaczona bezposrenio do 370V z zasilacza?
http://www.tubefreak.com/1bass400.gif