Naked_Raygun pisze:Wpadł mi taki pomysł do głowy - jakby zrobić potencjometry i wyprowadzenia (na gniazdach laboratoryjnych, pomiarowych, czy jak to się tam zwie) do regulacji biasu, z tyłu wzmacniacza?!?
Sugerowałbym jednak jakieś ich ukrycie. Inaczej przyjdzie ktoś, pokręci, nie powie i klops...
A skoro będziesz już grzebał przy stopniu mocy, to warto zrobić osobną regulację dla każdej lampy.
Asz tak gupi to ja nie jestem Oczywiście cały panel regulacyjny (tak sobie to nazwałem), byłby zasłonięty osłoną metalową, przyjmijmy na cztery śrubki, żeby w razie nagłej potrzeby szybko zdemontować.
Generalnie chyba pomysł nie najgłupszy z tym panelem?!?
Czy mógłbyś mi podać jakiś konkretny przykład (schemat sam mogę poszukać) końcówki z osobną regulacją na każdą lampę?? W "komercyjnych" urządzeniach jeszcze się nie spotkałem bądź może nie zwróciłem na to uwagi aczkolwiek najczęściej jest jeden lub dwa potencjometry. Przykład przydałby się, do przeanalizowania, jak to "ugryźć".
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc, bo już sporo rzeczy mi się, że tak powiem rozjaśniło
Naked_Raygun pisze:Czy mógłbyś mi podać jakiś konkretny przykład (schemat sam mogę poszukać) końcówki z osobną regulacją na każdą lampę?? W "komercyjnych" urządzeniach jeszcze się nie spotkałem bądź może nie zwróciłem na to uwagi aczkolwiek najczęściej jest jeden lub dwa potencjometry. Przykład przydałby się, do przeanalizowania, jak to "ugryźć".
Poszukaj w dziale "układy" wątku o Basstonie.
Dodałem w nim niezależną regulację i zamieściłem schemat.
Domyślam się, że chodzi o ten układ - załącznik.
Znów zaczynają się schodki... Nie wiem jak to wpiąć w układ i jak wartości elementów dobrać... "Pomożecie??"
Udało mi się w końcu zmierzyć tajmniczy kondensator na wejściu inwertera Wartość wynosi 1nF!
Piotr pisze:A co do przedwzmacniacza - chyba najlepiej zostawić czysty, zrobić drugi przesterowany z osobną regulacją barwy i dodać przełącznik przed odwracaczem.
Czy do takiego przełączania wystarczy zwykły przełącznik jakiś tam spdt czy dpdt?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dobra, to może zaczne od podstaw (mam nadzieję,że tym razem ktoś odpowie)!!
W załączniku jest schemat preampu Fender-a i Soldano. W jakiej klasie mają pracować poszczególne stopnie??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.