Pierścienie antywibracyjne do lamp elektronowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
-
- 125...249 postów
Romek
Posiadanie obiektywnych parametrów takich pomiarów jest dla producenta niewskazane, bo wtedy sprzeda zdecydowanie mniej towaru.
O wiele lepiej jest powiedzieć, że się coś ma i zachęcać odbiorców aby to kupowali i sami testowali.
Wtedy producent zarabia na sprzedaży i może sobie dowolnie wybierać i korzystać z opinii użytkowników konstruując kolejne reklamy swojego produktu.
To trochę przypomina dzialanie dużych firm półprzewodnikowych, które dostarczają darmowe sample na gotowych płytkach ewaluacyjnych
do biur konstruktorskich swoich odbiorców, aby Ci testowali nowe produkty i niezależnie od tego czy je kupią, czy nie,
sa zobowiązani dostarczać informacji zwrotnej o błędach, odstepstwach od parametrów, etc.
W ten sposób producent nie musi prowadzić długich i żmudnych badań, bo klienci i tak znajdą wszystkie błędy w jego produkcie.
Osobiście zawsze mnie dziwi, że w studiach nagraniowych nikt tak nie wariuje na punkcie jakości i metod jej poprawy
jak słuchacze dostający gotowy produkt, którzy wyłażą wprost ze skóry, aby tylko usłyszeć jedną nutkę więcej w swoim ulubionym nagraniu.
Dziwne, że inżynierowie dżwięku są na to mało podatni.
Posiadanie obiektywnych parametrów takich pomiarów jest dla producenta niewskazane, bo wtedy sprzeda zdecydowanie mniej towaru.
O wiele lepiej jest powiedzieć, że się coś ma i zachęcać odbiorców aby to kupowali i sami testowali.
Wtedy producent zarabia na sprzedaży i może sobie dowolnie wybierać i korzystać z opinii użytkowników konstruując kolejne reklamy swojego produktu.
To trochę przypomina dzialanie dużych firm półprzewodnikowych, które dostarczają darmowe sample na gotowych płytkach ewaluacyjnych
do biur konstruktorskich swoich odbiorców, aby Ci testowali nowe produkty i niezależnie od tego czy je kupią, czy nie,
sa zobowiązani dostarczać informacji zwrotnej o błędach, odstepstwach od parametrów, etc.
W ten sposób producent nie musi prowadzić długich i żmudnych badań, bo klienci i tak znajdą wszystkie błędy w jego produkcie.
Osobiście zawsze mnie dziwi, że w studiach nagraniowych nikt tak nie wariuje na punkcie jakości i metod jej poprawy
jak słuchacze dostający gotowy produkt, którzy wyłażą wprost ze skóry, aby tylko usłyszeć jedną nutkę więcej w swoim ulubionym nagraniu.
Dziwne, że inżynierowie dżwięku są na to mało podatni.
-
- 1250...1874 posty
nie chodzi mi o taki test, że wyslę pierścienie i ktoś posłucha , oceni czy to działa czy nie działa,tylko o to żeby ktos kto ma odpowiedni sprzet pomiarowy i do tego sprzęt hi-fi mógł taki test przeprowadzic . Chetnie pierścienie do takiego testu udostępnie, jestem z Wawy i jezeli ktoś chciałby sie w to pobawić to chętnie się do tego przyłączę.
Chciałbym też zakonczyć wątek sprzedaży, jeżeli ktos chciałby kupić ma na mnie namiar.
Duzo bardziej mnie ciekawi dlaczego audiofile uważają że cos słysza a elektronicy tego nie słysza bo nie moge tego zmierzyć .
Chciałbym też zakonczyć wątek sprzedaży, jeżeli ktos chciałby kupić ma na mnie namiar.
Duzo bardziej mnie ciekawi dlaczego audiofile uważają że cos słysza a elektronicy tego nie słysza bo nie moge tego zmierzyć .
-
- 9375...12499 postów
Dla mnie tzw audiofile to durnie, którzy nie mogą pojąć, że istnieje coś takiego jak autosugestia i jest ona wyznacznikiem tego, ze słyszą lub nie to i owo. Przetestowane w mojej branży czyli elektronice gitarowej. Te sam układ distortiona w obudowie Bossa brzmiał lepiej od tego samego układu wsadzonego w obudowe Exara. Nie ma o czym mówić. Jeśli z góry założysz, ze na szybie pokazuje się Matka Boska to ją tam zobaczysz.
-
- 125...249 postów
Widzisz taipan3 to jest forum ludzi typu szkiełko i oko,
a nie forum romantycznych audiofili żyjących za zwiewnymi opisami tego co słyszą.
Z marketingowego punktu widzenia jesteśmy ostatnią grupą docelową,
która mogłaby być zadowolona z nabycia tych pierścieni.
Po prostu.
Ale jeśli ktoś chce przeprowadzić rzetelne i powtarzalne testy audio, to chętnie poznam wyniki.
a nie forum romantycznych audiofili żyjących za zwiewnymi opisami tego co słyszą.
Z marketingowego punktu widzenia jesteśmy ostatnią grupą docelową,
która mogłaby być zadowolona z nabycia tych pierścieni.
Po prostu.
Ale jeśli ktoś chce przeprowadzić rzetelne i powtarzalne testy audio, to chętnie poznam wyniki.
-
- moderator
Panowie, pohamujcie emocję.
Co prawda test jaki mógłbym wykonać w domowych warunkach byłby dość prymitywny, ale może pozwoliłby odpowiedź na pytanie: czy te pierścienie w ogóle wywierają jakikolwiek wpływ na poziom wibracji lampy, powstających od silnych drgań akustycznych i drgań przenoszących się od podłoża. Mam w domu drewnianą podłogę, oraz wzmacniacz i głośniki o łącznej mocy 1kW. Mogę wiec stosunkowo łatwo wprawić lampę w wibracje i po podaniu sygnału z jej wyjścia na kartę pomiarową "odsłuchać" co dzieję się wewnątrz lampy z założonymi pierścieniami, oraz bez nich
. Jeżeli interesują Kolegę wyniki takiego eksperymentu, to poproszę o kontakt na PW. Pierścienie odeślę zaraz po testach.
Pozdrawiam,
Romek
Co prawda test jaki mógłbym wykonać w domowych warunkach byłby dość prymitywny, ale może pozwoliłby odpowiedź na pytanie: czy te pierścienie w ogóle wywierają jakikolwiek wpływ na poziom wibracji lampy, powstających od silnych drgań akustycznych i drgań przenoszących się od podłoża. Mam w domu drewnianą podłogę, oraz wzmacniacz i głośniki o łącznej mocy 1kW. Mogę wiec stosunkowo łatwo wprawić lampę w wibracje i po podaniu sygnału z jej wyjścia na kartę pomiarową "odsłuchać" co dzieję się wewnątrz lampy z założonymi pierścieniami, oraz bez nich

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1250...1874 posty
-
- 375...499 postów
-
- 1250...1874 posty
Spodobało mi sie
Na Hi-Fi i muzyka watek lampowy prawie zupełnie upadł
Na Audio Stereo jest kilka osób których nie lubię a szczególnie nie lubie jak ktoś uzywa kilku nicków i sam sobie odpowiada
Pierścienie pojada do testów na razie dośc daleko
A może jednak ktoś z Wawy nie będzie sie bał posądzeia o zarażenie wirusem voodoo i audiofilstwa
Na Hi-Fi i muzyka watek lampowy prawie zupełnie upadł
Na Audio Stereo jest kilka osób których nie lubię a szczególnie nie lubie jak ktoś uzywa kilku nicków i sam sobie odpowiada
Pierścienie pojada do testów na razie dośc daleko
A może jednak ktoś z Wawy nie będzie sie bał posądzeia o zarażenie wirusem voodoo i audiofilstwa

-
- moderator

Jak pisałem, mogę przeprowadzić testy tłumienia drgań przez te pierścienie. Lampę mogę pobudzić do drgać falami akustycznymi o częstotliwości 20Hz - 20KHz, oraz "odsłuchać" sygnał wyjściowy kartą muzyczną E-MU1616m w paśmie 20Hz-100kHz. Jeżeli te pierścienie w ogóle coś tłumią, to taki test na pewno to wykaże. Decyduje się Kolega?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1250...1874 posty
-
- 2500...3124 posty
Czy wiecie jak japończycy zabezpieczają swoje wysokie budynki przed trzęsieniami ziemi??
Zastanawiam się czy tu nie moze zachodzic podobny efekt.
Pozwólcie pofantazjowac.
Jeżeli lampę można wprowadzić w wibracje to może ona posiadać
jakies własne częstotliwości rezonansu mechanicznego. (jakie?)
Przy odpowiednio dobranych pierścieniach być może udałoby się albo
je wytłumić albo przesunąć w inny zakres.,a to faktycznie może być słyszalne.
Dlatego też chętnie poznałbym wyniki testu.
Zastanawiam się czy tu nie moze zachodzic podobny efekt.
Pozwólcie pofantazjowac.
Jeżeli lampę można wprowadzić w wibracje to może ona posiadać
jakies własne częstotliwości rezonansu mechanicznego. (jakie?)
Przy odpowiednio dobranych pierścieniach być może udałoby się albo
je wytłumić albo przesunąć w inny zakres.,a to faktycznie może być słyszalne.
Dlatego też chętnie poznałbym wyniki testu.
-
- 1250...1874 posty
-
- 2500...3124 posty
jestem zalogowany a nie mam zmień,dlatego drugi post.
Jednakże jeżeli nawet miałoby to dać jakiś efekt to zapewne
pierścienie nie za bardzo moga być uniwersalne a dobierane do lampy
a i samo usytuowanie nie byłoby bez znaczenia natomiast sam
proces "regulacji" długi i żmudny a efekt więcej niż wątpliwy.
Jednakże jeżeli nawet miałoby to dać jakiś efekt to zapewne
pierścienie nie za bardzo moga być uniwersalne a dobierane do lampy
a i samo usytuowanie nie byłoby bez znaczenia natomiast sam
proces "regulacji" długi i żmudny a efekt więcej niż wątpliwy.
-
- 375...499 postów