Przedwzmacniacz do końcówki CBS Arbiter (6xEL34)

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Przedwzmacniacz do końcówki CBS Arbiter (6xEL34)

Post autor: Naked_Raygun »

Witam!!

W załączniku jest schemat wzmaka, który obecnie posiadam, jest to CBS Arbiter Ltd. z lat 70-ych z dorobionym przez kogoś pierwszym stopniem z JCM 800. Oryginalnie pierwszy stopień był na tranzystorze. Jako, że dopiero początkuję w temacie lampiaków, mam prośbę abyście pomogli coś konkretnego z tego wykrzesać. Chciałbym zostawić oryginalną końcówkę mocy na sześciu EL34. Zastanawiam się nad przesterm Soldano SLO100 i czystym fenderem. W zasadzie przydałby się reverb tylko do tego to już kompletnie nie wiem jak się zabrać, nie mam pojęcia jak się dobiera sprężyny itp. Bardzo fajne reverby są w marshall-ach idealne do surf-owych solówek. Generalnie zależy mi na mocnym dynamicznym, ciepłym brzmieniu, do szybkiej muzy. W załączniku zamieściłem także zdjęcia wyprowadzeń transformatorów. Nie wiem, jak dopasować taki preamp do końcówki, jak dopasować ze sobą stopnie, co powymieniać... Bardzo bym prosił o pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Panowie... Nikt się nie zlituje nad sierotą elektroniczną?? :)

Niestety czytam, czytam, próbuję analizować schematy, książki, strony w necie ale dalej na tyle tego nie łapię jak dopasowuje się stopnie ze sobą. Pomysłów na dopracowanie tego wzmaka mam trochę ale niestety bez praktyki i zrozumienie teorii nie idzie... Niestety jest mi ciężko pojąć tą materię. Nad schematem tego co obecnie posiadam też siedziałem trochę i w zasadzie jest to pierwszy konkretny schemat jaki kiedykolwiek narysowałem. Jak na początek szarpnąłem się na coś może trochę za bardzo skomplikowanego jak na pierwszy konkretny projekt ale to też z zapotrzebowania na sprzęt. Niestety fundusze nie pozwalają na zakup firmowego head-a a bez własnego pieca ciężko grać koncerty itp. W dalszej kolejności chcę się wziąć za podstawy (czyt. gotowe układy) tak aby na praktycznym doświadczeniu zrozumieć w końcu układy lampowe. Forum czytuję od dawna a post pierwszy dlatego, że w zasadzie jak się nie zna na czymś to lepiej nie udzielać się:)

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w tym konkretnym przypadku.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Naked_Raygun pisze:Panowie... Nikt się nie zlituje nad sierotą elektroniczną?? :)
Właśnie się zlitowali, więc siedzą cicho ;)
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Cisza to najgorsze co może być:) Już bym wolał przeczytać "spi....aj dziadu" lub coś w tym stylu :)

Może inaczej zacznę... Aż takiej tragedii nie ma jeśli chodzi o moją wiedzę elektroniczną ale niestety pewne rzeczy póki co mnie przerestają. Schematy do pewnego stopnia potrafię rozszyfrować, wiem jak wygląda inwerter, do czego służą dane stopnie itp., więc nie są to dla mnie tylko "czarne kreski". Schemat w załączniku rysowałem z fizycznie istniejąego wzmaka i wydaje mi się że jest dość czytelny. Przy oryginalnej końcówce mocy chciałem zostać też chociażby dlatego, że wiem jak konkretnie położyć nowe okablowanie wzorując się na starym. Pod tym kątem akurat wzmak jest dobrze zrobiony bo nie brumi, szumi itp. pomimo nawet bardzo kiepsko dorobionego pierwszego stopnia (na jakiejś starej płytce, nie wiadomo od czego, z wlutowanymi w ścieżki rezystorami smd i żarzeniem puszczonym cieniusieńkim kabelkiem itd. itp.). Mam nadzieję, że jednak nie wszyscy położą krechę na tym temacie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

A jesteś pewien, że dobrze zrysowałeś?
Różne rezystancje w drugich siatkach są równie zagadkowe, jak kondensator przed odwracaczem.

Nie widzę natomiast w czym jest problem. Budujesz przedwzmacniacz (schematów jest pełno), aplikujesz zamiast obecnego i gra :)
Po drodze oczywiście będzie trochę problemów, ale nie da się ich rozwiązać do póki się nie ujawnią ;)
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Jestem pewien, aczkolwiek warto sprawdzić dla świętego spokoju co też jutro uczynię :)

Rezystancje są i może zagadkowe ale takie są (odczytane i mierzone). Siatek też raczej nie pomyliłem!?! Kondensator?? Chodzi o dziwną wartość owego elementu czy o to, że występuje tam w ogóle?? Jeśli chodzi o wartość to jest tylko odczytana bo mój miernik nie ma opcji dla pojemności ale postaram się pożyczyć inny miernik i zmierzyć. Jak ciekawostkę dodam, że wiszący w powietrzu rezystor 1k z zasilacza ujemnego napięcia biasu nie jest błędem w rysowaniu tylko w rzeczywistości wisi on w "powietrzu".

Problem leży w tym, że akurat za bardzo nie rozumiem schematu Soldano i nie wiem dokładnie która część preampu jest przesterem (nie czaję tego przełączania).

Czy mam rozumieć, iż czysty kanał fendera (o danych parametrach elementów na schemacie) mam połączyć z kanałem przesterowanym soldano (o dokładnych wartościach ze schematu) i z moim inwerterem, końcówką i powinno to grać?? Czy jednak na wstępie trzeba po obliczać nowe wartości danych elementów żeby dopasować stopnie ze sobą?? Tu już widzę w tym wypadku problem o czym pisałem już wcześniej.
Bardzo by mi pomogło jakby ktoś mógł napisać dokładnie w czym leży problem :) Albo w czym nie leży :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Ten kondensator jest o 7-8 rzędów wielkości za mały. Z resztą w ogóle nie ma takich małych kondensatorów. Brak kondensatora w rzeczywistym układzie miałby większą pojemność ;)
Rezystory w drugich siatkach raczej powinny być jednakowe.
Nie za bardzo też rozumiem filtrację w zasilaczu - coś chyba narysowałeś błędnie. Gdzie kondensatory są podłączone do masy?

A co do przedwzmacniacza - chyba najlepiej zostawić czysty, zrobić drugi przesterowany z osobną regulacją barwy i dodać przełącznik przed odwracaczem.
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Dopóki nie kupiłem tego starego CBS-a, chciałem zrobić JCM 800 2203. Fajny, kompletny i czytelny schemat (niestety tylko kanał czysty). Wydaje mi się że poradził bym sobie tym bardziej ze mnóstwo opisów i zdjęć jest w necie, tylko że wpadł mi głupi pomysł do głowy żeby zrobić coś oryginalniejszego i stąd pomysł na soldano i fendera z końcówką CBS-a. Tak sobie wymyśliłem że może fajnie byłoby połączyć asmerykański preamp z brytyjską końcówką:)

Jutro jeszcze raz przeanalizuję swój schemat i napiszę w poniedziałek co i jak bo niestety teraz uciekam z roboty a w domu póki co internetu nie mam (co też jest ogromnym utrudnieniem).

Piotrze!
Dzięki wielkie za zainteresowanie!

Pozdrawiam

Również

Piotr
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Witam!!

Posprawdzałem to i owo w układzie.
Rzeczywiście nie narysowałem podłączenia kondensatorów w zasilaczu do masy, poprawka w załączniku. Rezystory w drugich siatkach tak jak narysowałem wcześniej - różne wartości. Jeśliby wymienić rezystory na wszystkie o tej samej wartości, to jaką wartość przyjąć?? Kondensatora przed inwerterem jeszcze nie zmierzyłem. Wartość na jego obudowie, to .001 150V. Przyjąłem że chodzi o 0.001pF, chyba błędnie... Zastanawiałem się czy to aby na pewno kondensator, ale na płytce leży w miejscu kondensatora i wygląda jak nie spolaryzowany, osiowy elektrolit?!?!

Jeśli chodzi o zrobienie osobnej regulacji barwy - myślałem jednak o wspólnej, trzy potencjometry robią w zasadzie dużą różnicę, chciałem raczej front zrobić minimalistyczny, tym bardziej, że obudowa nie ma za dużych gabarytów, ale to jeszcze do przemyślenia. Może zrobić czysty kanał podlegający wspólnej regulacji barwy ale np. dostroić go rezystorami o stałych wartościach??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Naked_Raygun pisze:Jeśliby wymienić rezystory na wszystkie o tej samej wartości, to jaką wartość przyjąć??
Obojętnie. Im więcej, tym bezpieczniej, chociaż chyba lepiej "równać do większości" ;)
Naked_Raygun pisze:Kondensatora przed inwerterem jeszcze nie zmierzyłem. Wartość na jego obudowie, to .001 150V. Przyjąłem że chodzi o 0.001pF, chyba błędnie...
Raczej 0,001uF=1nF. I tak za mało.
Naked_Raygun pisze:Zastanawiałem się czy to aby na pewno kondensator, ale na płytce leży w miejscu kondensatora i wygląda jak nie spolaryzowany, osiowy elektrolit?!?!
Zwijka?
Naked_Raygun pisze:Jeśli chodzi o zrobienie osobnej regulacji barwy - myślałem jednak o wspólnej, trzy potencjometry robią w zasadzie dużą różnicę, chciałem raczej front zrobić minimalistyczny, tym bardziej, że obudowa nie ma za dużych gabarytów, ale to jeszcze do przemyślenia. Może zrobić czysty kanał podlegający wspólnej regulacji barwy ale np. dostroić go rezystorami o stałych wartościach??
Jeżeli grasz, to powinieneś znać zalety (moim zdaniem niepodważalne) osobnej regulacji.
Ale jak wystarczy jedna, to możesz się nawet ratować dokładając na wejście "booster" w postaci EF86, czy ECC83 nie ruszając reszty układu. Będzie prosto i bezpiecznie.
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Zwijka, zwijka... :) Z aluminiową okładziną. Jutro powinienem mieć miernik to w końcu zmierzę. Postaram się też na dniach przedstawić nową koncepcję schematu z ujętym na nim soldano i fenderem.
To jak?? Wyrównać rezystory w siatkach do 100 ohm czy dać większe?? Tak czy siak będę wymieniać wszystkie rezystory więc pod tym względem jest mi to bez różnicy.
Jeśli chodzi o "booster", to ciężko mi dołożyć jeszcze jedną lampę, bo o ile wszystkie lampy mocy mieszczą się na chassis to lampy przedwzmacniacza muszę jakoś inaczej upchnąć a i obudowa nieduża i chassis nieduży:) Z kanału czystego korzystam minimalistycznie (w stosunku do przesteru) ale się przydaje, wiem, że jest to ogromna zaleta w przypadku osobnej regulacji ale najpierw muszę sobie zaprojektować frontowy panel (z pleksi) i zobaczę czy mi się pomieszczą wszystkie potencjometry.
Jak "ugryźć" reverb?? Zazwyczaj na schematach nikt nie podaje parametrów sprężyny a występują chyba zróżnicowane rodzaje pod względem owych parametrów?!?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Naked_Raygun pisze:Jeśli chodzi o "booster", to ciężko mi dołożyć jeszcze jedną lampę, bo o ile wszystkie lampy mocy mieszczą się na chassis to lampy przedwzmacniacza muszę jakoś inaczej upchnąć a i obudowa nieduża i chassis nieduży:)
Nie rozumiem :?
Skoro nie zmieści się jeszcze jedna lampa, to w jaki sposób chcesz tam upchać kanał przesterowany? Na tej jednej bańce raczej go nie zrobisz...
Zrób na wejściu dopalacz tranzystorowy - jak się postarasz, to też będzie śmigać.
Naked_Raygun pisze:Jak "ugryźć" reverb?? Zazwyczaj na schematach nikt nie podaje parametrów sprężyny a występują chyba zróżnicowane rodzaje pod względem owych parametrów?!?
Nie mnie pytaj - ja sprężyn nie gryzłem ;)
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Chodziło mi o upchnięcie jeszcze jednej lampy licząc wszystkie lampy preampu, tj. fender - jedna lampa, inwerter - jedna, reverb (o ile będę w stanie zrobić) - jedna, soldano - dwie i pół, więc w zasadzie z drugiej połówki ecc83 dałoby radę zrobić booster ale ef86 już gorzej upchnąć. Tak czy owak praktycznie żadna trioda nie mieści się już na chassis. Czy byłby to grzech gdybym wszystkie triody wlutował w płytkę?? Chodzi o osobną płytkę na same lampy(nie płytkę preampu), tzn. bez ścieżek, tylko z samymi pinami i od tej płytki wypuściłbym przewody do właściwej płytki preampu. byłoby to chyba najłatwiejsze umocowanie lamp, bo niestety w domowych warunkach ciężko tak duże dziury wyciąć. Raz już w obudowie ciąłem takie dziury i krzywo trochę wyszły, cokół się zmieścił ale ile nerwów :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

No to mnie nie zrozumiałeś.
Chodziło mi o dodanie dopalacza przed stopnie Fendera. I tyle, bez osobnego kanału przesterowanego.
Jeżeli taki będzie, to nie ma najmniejszego sensu jeszcze go czymś obkładać.
Tylko, że kiedy regulacja barwy będzie wspólna, to nie wiem czy opłaca się budować osobny kanał przesterowany - można po prostu za pomocą boostera przesterować czysty.
Wiem, że to rozwiązanie nie należy do ortodoksyjnych i pewnie zaraz mi się oberwie od gitarzystów, ale wspólna regulacja jest równie dziwacznym pomysłem.
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

No fakt, przepraszam, nie zrozumiałem:) Teraz dopiero załapałem po co ten booster jest tak właściwie.
Jeśli chodzi o wspólną regulację barwy, to grałem na takim wzmaku i było całkiem ok. Obydwa kanały brzmiały dobrze, za to nie wiem jakby było w tym przypadku. Wolałbym zrobić osobną regulację (i będę się ku temu skłaniał) ale najpierw tak jak już pisałem, muszę zaprojektować front. Od biedy mogę zrobić dwurzędowy rozstaw ale to strasnie brzydko wygląda:)
Pomiędzy takim boosterem a preampem(nawet bez regulacji barwy) chyba jest jednak duża różnica w brzmieniu?!? Swoją drogą własnie w danym Soldano SLO100, z którego chcę skopiować przester jest jedna regulacja na obydwa kanały

Wpadł mi taki pomysł do głowy - jakby zrobić potencjometry i wyprowadzenia (na gniazdach laboratoryjnych, pomiarowych, czy jak to się tam zwie) do regulacji biasu, z tyłu wzmacniacza?!?