Witam! Kupiłem na targu za całe 15zł tylko bez kabla. Całe szczęście miałem taki i okazało się że telewizorek działa. To znaczy obraz jest super ale dźwięk na chiny nie chce wskoczyć. Szumi, trzeszczy jak się dostrajam i tyle.
Schematu również nie mogłem znaleźć na europejskich stronkach, może coś na ruskich by było ale nie znam rosyjskiego aż tak dobrze. Jeśli by ktoś znalazł schemat byłbym wdzięczny A może ktoś wie co go boli że dźwięk nie chce wskoczyć? Pamiętam, że w jednej Veli 203 winny był jeden z elektrolitów w obwodzie p.cz. Dodam że telewizor nigdy wcześniej nie był rozkręcany, były całe plomby z hmmm, palsteliny na śrubach.
Pozdrawiam i zamieszczam zdjęcie tego malucha.
Mam telewizorek elektronika 409D który chyba niczym nie różni się od tego, no chyba że firmą .. schemat gdzieś widziałem, jak znajdę to prześlę link
Jeżeli chodzi o kabel to w moim jest taki patent że musi być włożony tylko oryginalny kabel do tego modelu
(gniazdo ma 6 styków i w nim 2 styki są ze sobą połączone więc dodatkowo gniazdo robi za wyłącznik jakiegoś obwodu albo za zabezpieczenie przed złym podłączeniem )
Oczywiście nie wiem jak jest w twoim bo może są jakieś zmiany
Norfolk, sugeruje że telewizor mógł być produkowany na rynek angielski.
W Anglii jest inny standard nadawania fonii. Podejrzewam że trzeba go przestroić.
czy na telewizorze jest jakaś tabliczka??
czy z telewizorem dotarła instrukcja??
szereg telewizorów o różnych nazwach handlowych wykorzystywało te same zunifikowane bloki o swoim oznaczeniu.
jezeli na telewizorze będzie n.p. УЛЕ-47....abo coś podobnego
to może ułatwić poszukiwania.
Również na poszczególnych płytkach mogą być oznaczenia które
mogą doprowadzić do schematu danego bloku.
N.p. Rubin 714D/714 to УЛПЦТ-61-II-10/11
Na odbiorniku (na obudowie) nie ma nic innego napisane po rosyjsku prócz: "Wniewanie wysokie napięcie!!!". Dzięki za schemat, przyda się.
Czy jest możliwość przerobienia tego telewizora bez przestrajania? Np. przez dodanie fonii równoległej tak jak to jest robione w telewizorach przywożonych z raichu? Wiem że są fonie na 5 i 12V, może coś takiego by podeszło? Z przestrojeniem to wielka kicha bo nie mam generatorów a na słuch to lepiej nic nie robić.
Dzięki za odpowiedzi!
Witam!
To całe przestrojenie odbywa się w ten sposób,że kupujesz fonię równoległą przeznaczoną do TV Angielskich(nie RYMI!!!)i lutujesz wejście fonii do wyjścia głowicy w.cz a wyjście przed filtrem p.cz w bloku fonii.
Zasilanie ciągniesz z głównego elektrolita w zasilaczu(12-14V).
I to wszystko.
Przestrojenie "na piechotę" tego odbiornika nie byłoby łatwe, albowiem odpowiednie filtry fonii (piezoceramiczne) umieszczone zostały wewnątrz hybrydowego układu scalonego. Jeżeli jest to odbiornik wykonany na rynek niemiecki (różnicowa fonii 5,5MHz) to najlepiej będzie zastosować fonię równoległą firmy MJM. Jeżeli natomiast jest to wersja na rynek angielski (6MHz), to faktycznie najprostszym wyjściem będzie wstawienie fonii RYMI (ang). Można też postąpić inaczej: jeżeli Kolega dysponuje modułem p.cz. od odbiornika Elektron-280 (282, 380, lub zbliżonego), można spróbować przełożyć z niej do tego odbiornika układ scalony oznaczony na schemacie jako E1, oraz filtr p.cz. oznaczony jako Z1.
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Znalazłem kiedyś fonię MJM ale nie wiem czy ona jest dobra. Nie wiem czym różni się RYMI od MJM, ważne żeby działało. Mam całego Elektrona 280, (ponoć sprawny) ale wiem że rozbierałem kiedyś różne Rubiny i Taurusa. Może znajdę taki układ o którym pisze Romek.
Wiec jak to jest z tymi foniami?
Dzięki za pomoc!
Ja bym spróbował wstawić p.cz. na UL1244 / TBA120U z jakiegoś zezłomowanego polskiego odbiornika lub zrobić nowa płytkę na tym scalaku - kosztuje grosze i jest nadal łatwo dostępny.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.