Przedwzmacniacz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Przedwzmacniacz
Ciekawi mnie, czy można wykonać przedwzmacniacz, na którym nie dokonuje się żadnej regulacji, ale tylko wybiera źródło sygnału, a przedwzmacniacz bez względu na to, co byłoby źródłem sygnału, dawałby taki sam poziom sygnału na wyjściu.
To by mi wiele pomogło, bo jeśli buduję wzmacniacz, który można wysterować sygnaałem z discman'a itp. to po podpięciu klasycznego odtwarzacza CD wzmacniacz będzie wysterowany przy nieznacznym podkręceniu głośności, a nie chce mi się potem tłumaczyć przed gośćmi dlaczego tak jest. Normalny człowiek oczekuje, że jak ustawi głośność "na maxa" to będzie to "max".
Dlatego przydałby mi się takowy przedwzmacniacz. Po co ktoś ma porównywać mój wzmacniacz lampowy ze swoją mini wieżą.
Trochę to pogmatwane co napisałem, ale mam nadzieję, że rozumiecie.
Pozdrawiam!
Maciek.
To by mi wiele pomogło, bo jeśli buduję wzmacniacz, który można wysterować sygnaałem z discman'a itp. to po podpięciu klasycznego odtwarzacza CD wzmacniacz będzie wysterowany przy nieznacznym podkręceniu głośności, a nie chce mi się potem tłumaczyć przed gośćmi dlaczego tak jest. Normalny człowiek oczekuje, że jak ustawi głośność "na maxa" to będzie to "max".
Dlatego przydałby mi się takowy przedwzmacniacz. Po co ktoś ma porównywać mój wzmacniacz lampowy ze swoją mini wieżą.
Trochę to pogmatwane co napisałem, ale mam nadzieję, że rozumiecie.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- moderator
Jedyne, co można w takiej sytuacji zrobić, to zastosować różne wartości wzmocnienia (tłumienia) w zależności od położenia przełącznika.
Można to zrobić włączając przełącznikiem odpowiednie tłumiki na wejściu i/lub zmieniając wartość sprzężenia zwrotnego.
Oczywiście oznacza to konieczność wyznaczenia poszczególnych poziomw z góry.
Wszelkie próby dynamicznego dopasowania typu ARW w układzie m.cz. będą tylko powodem zniekształceń, a z racji dużej dynamiki sygnału i tak nie będą działać poprawnie.
Można to zrobić włączając przełącznikiem odpowiednie tłumiki na wejściu i/lub zmieniając wartość sprzężenia zwrotnego.
Oczywiście oznacza to konieczność wyznaczenia poszczególnych poziomw z góry.
Wszelkie próby dynamicznego dopasowania typu ARW w układzie m.cz. będą tylko powodem zniekształceń, a z racji dużej dynamiki sygnału i tak nie będą działać poprawnie.
-
- 625...1249 postów
sam tez szukam czegoś w stylu ARW do swojego wzmacniacza bo puszczam muzykę z komputera a moje mp3 mają bardzo różny poziom dźwięku.
Romekd odradził mi jednak robienie tego na lampach ze względu na skomplikowanie układu i dodatkowe zniekształcenia.
znalazłem układ taki jak w załączniku ale już nie na lampach...
(rozszerzenie trzeba zmienić z .mp3 na .djvu bo pliki djvu są zabronione na forum....)
pozdrawiam
Matizz
Romekd odradził mi jednak robienie tego na lampach ze względu na skomplikowanie układu i dodatkowe zniekształcenia.
znalazłem układ taki jak w załączniku ale już nie na lampach...
(rozszerzenie trzeba zmienić z .mp3 na .djvu bo pliki djvu są zabronione na forum....)
pozdrawiam
Matizz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
A jak go pobrać, bo nie mogę? W sumie ciekawe co to jest, szkoda, że nie na lampach. Mogę prosić o przesłanie schematu na avrel@wp.pl ?
P.S.
Matizz: o reszcie też pamiętam, tylko ciągle nie mam czasu aby się zająć lampami.
Pozdrawiam!
Maciek.
P.S.
Matizz: o reszcie też pamiętam, tylko ciągle nie mam czasu aby się zająć lampami.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 250...374 postów
schemat
Witam
Również pise się z prośbą o przesłanie schematu na email neonn1@vp.pl
Jeste mciekaw jak ten układ wyglada i cz ytaki to kłopot aż aby było na lampach.
Pozdrawiam i z góry dziękuje
Również pise się z prośbą o przesłanie schematu na email neonn1@vp.pl
Jeste mciekaw jak ten układ wyglada i cz ytaki to kłopot aż aby było na lampach.
Pozdrawiam i z góry dziękuje
gg: 8688403
-
- 625...1249 postów
http://www.elektroda.net/download/file1074.html
tutaj jest porgram do otwierania plików .djvu
a tutaj jest link do mojego serwera na którym umieściłem plik:
http://www.ewm.yoyo.pl/do/reg.djvu
układ składa sie z wzmacniacza TL082 i układu NE571
TL kosztuje grosze a NE571 http://www.monster.home.pl/index.php?ka ... &kod=NE571
12zł +koszt przesyłki.
tutaj jest porgram do otwierania plików .djvu
a tutaj jest link do mojego serwera na którym umieściłem plik:
http://www.ewm.yoyo.pl/do/reg.djvu
układ składa sie z wzmacniacza TL082 i układu NE571
TL kosztuje grosze a NE571 http://www.monster.home.pl/index.php?ka ... &kod=NE571
12zł +koszt przesyłki.
-
- 3125...6249 postów
O ile nie musisz koniecznie budować układu do zaradzenia temu problemowi (ludzie stawiają przed sobą różne wyzwania, dla sportu) to najprościej będzie poszukać i włączyć plugin o nazwie "normalize" albo zbliżonej.Matizz pisze:sam tez szukam czegoś w stylu ARW do swojego wzmacniacza bo puszczam muzykę z komputera a moje mp3 mają bardzo różny poziom dźwięku.
-
- 2500...3124 posty
-
- 625...1249 postów
po przetestowaniu kilku pluginów które znalazłem do winampa do ujednolicania poziomu dźwięku.
mogę polecić ten http://www.winamp.com/plugins/details/1099
nie jest idealny ale reszta była przynim tragiczna.
trzeba dobrać odpowiednie ustawienia dla siebie.
brakuje w nim basu- zamiast tego jest coś a`la pierdnęcie
i denerwujące jest to że potrafi w środku piosenki w najlepszym momencie wyciszyć głośność...
zwłaszcza w czasie solówki na gitarze.
ale znalazłem inne rozwiązanie: w ID3 tag każdego mp3ka można ustawić gatunek muzyki który jest automatycznie ustawiany w korektorze w winampie
więc dla piosenek o mniejszym poziomie głośności możemy stworzyc nową kategorię i dodać nowe ustawienia korektora które podbiją poziom dźwięku o pare db. i chyba tak właśnie będe musiał tak przerobić "słabe" piosenki.
ciekawe czy ten układ też tak zniekształca dźwięk jak ta wtyczka.
pozdrawiam
Matizz
mogę polecić ten http://www.winamp.com/plugins/details/1099
nie jest idealny ale reszta była przynim tragiczna.
trzeba dobrać odpowiednie ustawienia dla siebie.
brakuje w nim basu- zamiast tego jest coś a`la pierdnęcie

i denerwujące jest to że potrafi w środku piosenki w najlepszym momencie wyciszyć głośność...
zwłaszcza w czasie solówki na gitarze.

ale znalazłem inne rozwiązanie: w ID3 tag każdego mp3ka można ustawić gatunek muzyki który jest automatycznie ustawiany w korektorze w winampie
więc dla piosenek o mniejszym poziomie głośności możemy stworzyc nową kategorię i dodać nowe ustawienia korektora które podbiją poziom dźwięku o pare db. i chyba tak właśnie będe musiał tak przerobić "słabe" piosenki.
niestety musze się z tym zgodzić. ale zawsze można zrobić układ na ne571..Boguś pisze:W TV nie da się pluginu właczyc
ciekawe czy ten układ też tak zniekształca dźwięk jak ta wtyczka.
pozdrawiam
Matizz