6E5C w radiu Bolero
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
6E5C w radiu Bolero
Czy można zastosować lampę 6E5C w radiu bolero. Orginalnie jest tam EM 4 ale słabo reaguje na strojenie. Pytam bo będe miał tą lampę a EM 4 nigdzie juz nie kupię
Żal przerabiać. Cierpliwość jest cnotą-prędzej czy później moze uda się jednak oczko zanabyć
A tak na marginesie-też parę dni temu dostałem takie radio. Wymagało zmiany kartoflaczka między ECC85 i EL84- biedne radio charczało jak zarzynane prosię. Dodatkowo wymmagało korekty dostrojenia filtrów p.cz na ukf. Teraz odbiera ładnie. Najbardziej cieszy mnie fakt, że to radio oryginalnie było przeznaczone do pracy na górnym UKF

A tak na marginesie-też parę dni temu dostałem takie radio. Wymagało zmiany kartoflaczka między ECC85 i EL84- biedne radio charczało jak zarzynane prosię. Dodatkowo wymmagało korekty dostrojenia filtrów p.cz na ukf. Teraz odbiera ładnie. Najbardziej cieszy mnie fakt, że to radio oryginalnie było przeznaczone do pracy na górnym UKF

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Przecież EM4 jest wszędzie pełno, i nie są drogie - na Kole w Warszawie bywają w zasadzie co tydzień, na Wolumenie podejrzewam takoż. A uszkodzone oko słabo świeci (ewentualnie dobrze świeci tylko ten fragment luminoforu który zaświeca się tylko gdy oko jest całkowicie zamknęte). ja słabo reaguje na strojenie to oznacza to że albo słaby jest odbierany sygnał (oko jest sterowane sygnałem ARW, który się pojawia dopiero przy odpowiednio silnych stacjach), albo coś jest nie tak z detektorem czy filtrem podającym napięcie na siatki oka.Szrot majster pisze:Może i żal ale EM 4 kosztuje drogo a 6E5C będe miał za 5 zł
Czy lampy sprzedawane na kole są ok? Nie mam czasem zaufania do sprzedających tym bardziej że czasem lampy takie wyglądają jakby były używane intensywnie a obok wyglądające na nówki więc się czasem nie zastanawiam czy to wszystko nie jest z jakiegoś odrzutu ze starego serwisutszczesn pisze: Przecież EM4 jest wszędzie pełno, i nie są drogie - na Kole w Warszawie bywają w zasadzie co tydzień, na Wolumenie podejrzewam takoż.
Pozdrawiam
czerstwy
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Raz tak, raz nie - są z reguły nietestowane przez handlarzy, ale w sporej części te które kupuję są sprawne. Akurat oczka łatwo rozpoznać - jak na świecącej powierzchni widać wyraźne cienie to znaczy, że luminofor jest już wypalony i lampa będzie świecić słabo. Generalnie nie powinno być problemu z zakupem sprawnej lampy, choć oczywiście gwarancji nie ma.czerstwy pisze:Czy lampy sprzedawane na kole są ok?tszczesn pisze: Przecież EM4 jest wszędzie pełno, i nie są drogie - na Kole w Warszawie bywają w zasadzie co tydzień, na Wolumenie podejrzewam takoż.