To rzeczywiście ciekawostka, o której w sieci jeszcze, jak podejrzewam, nie było.
Oprócz gałek, to jeszcze kilka elementów pożyczonych od Pioniera, jak filtry p.cz. , chyba tr.gł. Lampy - ciekawe czy z serii U , czy E.Zasilanie z przetwornicy.Nie widzę kondensatora strojeniowego, ale ze względu na wymiary zastosowano strojenie wariometrem.
Doprawdy niebywałe! Lampy pewnie serii E no bo z czego wziąć np. 21V czy nawet więcej i 100mA? Przetwornica pewnie nie daje takiego prądu. Czegoś takiego nie było jeszcze na Allegro i myślę że warto było by mieć taki okaz w kolekcji. Montowali to pewnie w Warszawach albo Warczyburgach... Może by tak zalicytować?
PS> Przepraszam ale muszę! Kolego Miki czasami się zastanawiam czy Ty nie piszesz postów poprostu żeby coś napisać, niekonieczne ważnego i sensownego. Zdarzają się czasem Twoje wypowiedzi, które nic nie wnoszą do tematu i nie wiem co Tobą kieruje. Może kolor i ilość kropeczek za napisane posty???
Przepraszam ale jakoś nerwowy się ostatnio zrobiłem
To wygląda na zadaptowane do potrzeb obrony cywilnej radio STOLICA.
Filtry ma pionierowskie , płytki zakresów STOLICY -przetwornica NRD -
-możliwe że jeżdziło w pojazdach OBRONY CYWILNEJ.Kolory skali
oryginalne -zakłady T3 lub T4.
Witam.Mnie osobiście nie dziwi podobieństwo odbiornika do innych produkowanych w tych czasach.Taka była dostępność elementów składowych na rynku i wszystko było robione na jedno kopyto różniące się obudową.Ze zdjęcia wnioskuję,że zestaw lamp jest serii E Prawdopodobnie jak w Mazurze lub Stolicy[oprócz prostownika]-sama logika za tym przemawia 6V lub 12V instalacji samochodowej.4 Lampy da się dowolnie przełączyć na takie napięcia.Ciekawostką jest że żarzenie 6.3V[seria E....]z założenia było przeznaczone do OR samochodowych!