IW-18 - Parametry

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Mariusz Wiśniewski pisze:
tszczesn pisze:2ms spokojnie wystarczy, żeby rozświetlic segemnty, nie wiem jaki masz układ, ale nie w czasie problem.
Zgadza się, źle się wyraziłem, chodzi o to, że siatka jest aktywna przez 2ms, a 14ms wygaszona, prawdopodobnie to jest powodem obniżonej jasności. Na początku tematu umieściłem parametry lampy i z nich wynika, że napięcie impulsowe wynosi 50-70V, to teraz by się zgadzało...
Aaaa, mozliwe, choc w mokm CA80 lampa jest zasilana 25V i świeci jasno, osmiosegmentowa.
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron »

Mariusz Wiśniewski pisze:Czytałem gdzieś, że przy zasilaniu żarzenia napięciem stałym - bardziej oddalone segmenty świecą słabiej...
Zdaje się, że też coś takiego czytałem. Co stoi na przeszkodzie, poprostu
spróbuj, raczej nie wybuchnie :)
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Mariusz Wiśniewski pisze:Czytałem gdzieś, że przy zasilaniu żarzenia napięciem stałym - bardziej oddalone segmenty świecą słabiej...
W moim kalkulatorze Omron 8PM ta lampa żarzona jest napięciem stałym. Wszystkie segmenty świecą jednakowo, ewentualnie różnica w ich jasności jest niezauważalna.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Mariusz Wiśniewski pisze:Ponawiam pytanie, czy mogę zasilać żarzenie napięciem zmiennym 12V w szeregu z rezystorem?
W większości urządzeń zasilanych z sieci 230V żarzenie lampy VFD jest zrealizowane przez zastosowanie w transformatorze sieciowym dodatkowego uzwojenia z odczepem w środku (np. 2*2,4V). Do odczepu podłączone jest napięcie ujemne, które zapewnia katodzie odpowiednią polaryzację względem pozostałych elementów wyświetlacza. Myślę, że w przypadku układu Kolegi można zastosować zasilanie z dodatkowego (niewykorzystywanego do innych celów) uzwojenia transformatora. Brak symetrii w polaryzacji katody przy napięciach zasilania siatek i segmentów napięciem o wartości 30V (lub wyższym) nie powinno mieć w tym przypadku większego znaczenia.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

może już ktoś gdzieś podawał.
jeżeli tak to wybaczcie że powtórzę.
http://www.radiolamp.hut2.ru/sprav/ind/iv18.html
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Zupełnie wystarczające jest żarzenie z 5V przez dwie diody krzemowe, a przy 30V anodowego wyświetlacz świeci bardzo jasno, na tyle, że w nocy ta jasność powinna być redukowana pwm. Wyświetlacz sterowany z MAX6934.