Od kilku dni walcze z Telefunkenem Super Koncert.
Część m.cz. poszła gładko, ale oczywiście kłopoty pojawiły się z odbiorem. Na początku radio nie odbierało prawie nic, ale tak pokręciłem obwodami p.cz. że zaczeło odbierać najsilniejszą (u mnie) stację na falach długich - Czechów

Zauważyłem jednak coś znacznie bardziej niepokojącego - radio odbiera ten jeden program na falach długich nawet przy zwartej siatce 1 oktody, czyli przy wyłączonej heterodynie! Rozwarcie siatki nie daje żadych efektów, no może oprócz pojawienia się oscylacji, które widać na oscyloskopie podłączonym do tej siatki.
Co tu jest grane? Przecież gdyby mieszacz nie działał, na obwody p.cz. dostałaby się częstotliwość stacji radiowej, która powinna od razu zostać pochłonięta przez te (dopiero co nastrojone) obwody! Gorsze jest to, że w te obwody stroi się trymerami mikowymi, których nie ma jak, ani na co wymienić, a cewki nie mają rdzeni.
Wie ktoś o co tu może chodzić? Lampy mam nie sprawdzone, ale myśle że z nimi wszystko OK.
BTW. Czy to radio posiada ARW? Jako że w REN 924 jest tylko jedna dioda, wydawać by się mogło że ARW nie ma, ale na schemacie wyraźnie widać jakieś sprzężenie realizowane rezystorem 1M.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc!
Pozdrawiam