sprawdźcie w swojej okolicy terminy zbiórek odpadów elektronicznych- w ostatnią sobotę przejeżdżałem w okolicy Dzierżoniowa - na poboczach sterty telewizorów, lodówek i.t.p. Trafiłem pioniera w zjadliwym stanie i jakąś starą wieżę (sprawną), żeby grała na budowie. Głownie królował złom tranzystorowy. Widziałem TV alga i kilka innych starych TV lampowych. Z radyjek królowały głównie produkty diory i kasprzaka z czasów rozkwitu PRL-u (lata 70-80). Po 14-tej miała jeździć ciężarówka, która zabierała to do punktu utylizacji. Widok jak na 7-8 rano niesamowity. Szkoda że nie miałem czasu, żeby pojeździć po okolicy- pewnie coś bym jeszcze upolował....
pozdrawiam
Pluto
następny pionier w kolekcji z serii znalezione na śmietniku
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
Re: następny pionier w kolekcji z serii znalezione na śmietn
Smutne to wszystko. Czyżby hipermarketowe wynalazki "Made By Philips in China or worse" z wysiadającymi po roku laserami przestały się psuć? A może ludzkość nadal uważa, że "zagraniczne lepsze"? No i ciekawe jaka jest mina pracownika punktu utylizacji gdy musi rozwalić takiego Pionierka? A ma w ogóle narzędzia do odzyskiwania materiałów z takiego czegoś? A może sprzęt niekompatybilny z dzisiejszymi dziwnymi unijno-drobiowymi czasami idzie w całości do zmielenia?pluto pisze:Głownie królował złom tranzystorowy. Widziałem TV alga i kilka innych starych TV lampowych. Z radyjek królowały głównie produkty diory i kasprzaka z czasów rozkwitu PRL-u (lata 70-80).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 125...249 postów
-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
-
- 100...124 posty
-
- 500...624 posty
http://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazw ... 32b2591432macylapka pisze:popływaj tak 10 - 20 m od brzegu na pewno coś znajdziesz...
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 500...624 posty
-
- 125...249 postów
zbiórkę organizowała gmina Dzierżoniów- rano jechałem do tartaku i widziałem sprzęty porozstawiane na poboczach Piławy, Ostroszowic, Owiesna. Wg informacji na stronie urzędu gminy zbieraniem i utylizacją sprzętu zajmuje się fabryka mebli w Ostroszowicach, piszą, że zajmuja się również sprzedażą- jak będę miał czas to podjadę i zorientuję się. Ze względu na przepisy unijne gminy mają obowiązek wskazać miejsce/firmę zajmującą się utylizacją sprzętu elektronicznego- poszukajcie na stronach www swoich gmin- życzę owocnych poszukiwań
pozdrawiam
pluto

pozdrawiam
pluto
Pluto