Witam!
Ostatnio wziąłem sie za składanie wzmacniacza P-P na El 34. W przedwzmacniaczu siedzą dwie 6n2p-ew. I tu powstał problem. Jak wiadomo lampy w przedwzmacniaczu lepiej jest zasilić napięciem stałym.
Tyle ze z transformatora sieciowego mam napięcie zmienne 7,3V, które po wyprostowaniu i przepuszczeniu przez LM317T daje 7,6V DC. Tyle ze po obciążeniu go lampą, zmniejsza sie ono do 5,7VDC. Czy ktos mógłby mi doradzic co mam z tym zrobic?
Zasilacz...Pomocy!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
-
- moderator
Witam!
Masz dwie możliwości. Pierwsza, prostsza to wymienić diody w mostku na diody Schottky’ego, co pozwoli Ci zyskać dodatkowo około 1V napięcia przed stabilizatorem. Możesz ponadto zwiększyć wartość kondensatora elektrolitycznego znajdującego się za mostkiem prostowniczym, co wpłynie na spadek tętnień i wzrost wartości składowej stałej w wyprostowanym napięciu, przez co również poprawisz warunki pracy stabilizatora. Gdyby te zabiegi nie rozwiązały problemu to pozostaje Ci jeszcze druga, tradycyjna metoda, czyli dowinięcie pomocniczego uzwojenia podnoszącego wartość napięcia do niezbędnej wartości.
Pozdrawiam,
Romek
Masz dwie możliwości. Pierwsza, prostsza to wymienić diody w mostku na diody Schottky’ego, co pozwoli Ci zyskać dodatkowo około 1V napięcia przed stabilizatorem. Możesz ponadto zwiększyć wartość kondensatora elektrolitycznego znajdującego się za mostkiem prostowniczym, co wpłynie na spadek tętnień i wzrost wartości składowej stałej w wyprostowanym napięciu, przez co również poprawisz warunki pracy stabilizatora. Gdyby te zabiegi nie rozwiązały problemu to pozostaje Ci jeszcze druga, tradycyjna metoda, czyli dowinięcie pomocniczego uzwojenia podnoszącego wartość napięcia do niezbędnej wartości.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
I jeszcze sprawdzić czy problem nie polega np. na ograniczaniu prądu przez LMa ze względu na jego przegrzanie.Romekd pisze:Witam!
Masz dwie możliwości.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl