pytanie o tranzystory germanowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
pytanie o tranzystory germanowe
Witajcie Wiem, wiem o lampach powinno być
ale może ktoś mi podpowie.
Robię efekt fuzz face i jakimś cudem znalazłem na pawlaczu kawałek starego radia a tam japońskie germanowe 2SB324. mam też radzieckie GT402B co do których nie jestem pewien czy to germanowe.
I teraz pytanie jak określić EBC w tym 2SB324 nie ma żadnego ząbka tylko nóżki w różnych kolorach - może znacie jakąś stronkę gdzie mógłbym to sprawdzić?
ale może ktoś mi podpowie.
Robię efekt fuzz face i jakimś cudem znalazłem na pawlaczu kawałek starego radia a tam japońskie germanowe 2SB324. mam też radzieckie GT402B co do których nie jestem pewien czy to germanowe.
I teraz pytanie jak określić EBC w tym 2SB324 nie ma żadnego ząbka tylko nóżki w różnych kolorach - może znacie jakąś stronkę gdzie mógłbym to sprawdzić?
datasheet
pierwszy link z google - wynik w zal.
- Załączniki
-
- 2SB709.zip
- arch. zip.
- (186.57 KiB) Pobrany 323 razy
-
- 75...99 postów
-
- 75...99 postów
-
- 2500...3124 posty
Re: pytanie o tranzystory germanowe
krzemowe miały oznaczenie KTkarczoch pisze:... mam też radzieckie GT402B co do których nie jestem pewien czy to germanowe. .......
Aprovi z Gdańska.. hmm..
Zalecam daleko idącą ostrożność w robieniu zakupów w tym sklepie. Kilka miesięcy temu zapoznałem się z zamieszczonym na ich stronie internetowej wykazem części i dokonałem grubszych zakupów. Jako formę zapłaty wybrałem przelew bankowy, gdyż robiąc wcześniej u nich zakupy nabrałem do firmy zaufania. Po kilku dniach dowiedziałem się, że pieniądze wpłynęły na konto, ale jednych tranzystorów nie mają na stanie, a inne co prawda są, ale nie w ilościach które zamówiłem. Szybko wiec zmieniłem zamówienie tak, by pasowało do przelanej kwoty. Po kilku tygodniach oczekiwania na przesyłkę zacząłem się nieco niepokoić. Zadzwoniłem więc do firmy, gdzie dowiedziałem się, że moje obawy są bezpodstawne, albowiem przesyłka została wysłana i wkrótce do mnie dotrze. Po kolejnych kilku tygodniach oczekiwania zadzwoniłem do Aprovi i poprosiłem o numer listu nadania mojej paczki. Okazało sie, że nie mogą go znaleźć, i że zadzwonią do mnie jak sprawa się wyjaśni. Zadzwoniłem po kolejnym tygodniu, dowiadując się, że nie dysponują potwierdzeniem nadania przesyłki, bo, tu cytuję: „musiała sie odkleić od paczki podczas jej nadawania”. Ręce mi opadły. Za kwotę którą im przelałem wybrałem wiec z listy inne tranzystory i poprosiłem o ich wysyłkę. W mailu który mi przysłali zostałem poinformowany, że są one droższe niż podaje wykaz, co wynika z faktu, że dawno nie był aktualizowany...
Poprosiłem o zwrot gotówki. Zamówienie złożyłem w TME, a następnego dnia części miałem u siebie w domu. Najlepsze jednak było to, że okazały się znacznie tańsze niż w Aprovi.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 75...99 postów
a ja bym zrobił fuzza inaczej. Kumpel, który robił kiedyś takie zabawki twierdził, że pierwszy tranzystor w fuzzie powinien mieć wspólczynnik h21 bliski 100. Twierdził też, ze wśród germanowców trudno takowy znaleźć. Nie wiem ile w tym prawdy - ja tego nie przerabiałem. Ponieważ pierwszy tranzystor nie bierze udziału w kreacji przesteru można zastąpić go niskoszumowym krzemowcem, a za nim dać germanowca jakiegokolwiek byle sprawnego. Nie mam pojęcia czy ten przepis się sprawdza, ale poeksperymentować warto.
no więc tak:
dzięki Sergiuszu za charakterystykę. Co do robienia na krzemie to pomijając wzmocnienie po prostu nie chce grać tak jak german. Oczywiście o tym kawałku radia z jap tranzyst przypomniałem sobie jak zebrałem wszystkie części do MOS face gdzie 2 tranzystor jest BS 170 mosfet
co do AC128 to jest on bardzo rozrzucony w parametrach co sprowadza się do tego że trzeba kupić kilkanaście sztuk i mierzyć, a tanie nie są
dużo lepiej robić na NKT275 lub na japońskich
piszą że najlepsze są 2SB 175 - i tu znowu zagadka mam B175 - wygląda tak samo jak pozostałe germanowe może więc po prostu to 2S pominęli w opisie?
korci mnie montaż tych radzieckich - duże są i wypasione
dzięki Sergiuszu za charakterystykę. Co do robienia na krzemie to pomijając wzmocnienie po prostu nie chce grać tak jak german. Oczywiście o tym kawałku radia z jap tranzyst przypomniałem sobie jak zebrałem wszystkie części do MOS face gdzie 2 tranzystor jest BS 170 mosfet

co do AC128 to jest on bardzo rozrzucony w parametrach co sprowadza się do tego że trzeba kupić kilkanaście sztuk i mierzyć, a tanie nie są
dużo lepiej robić na NKT275 lub na japońskich
piszą że najlepsze są 2SB 175 - i tu znowu zagadka mam B175 - wygląda tak samo jak pozostałe germanowe może więc po prostu to 2S pominęli w opisie?
korci mnie montaż tych radzieckich - duże są i wypasione

- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
-
- 250...374 postów
Mieszkam w Gdańsku , do w/w sklepu mam 10 minut spacerkiem . Zazwyczaj taniej wychodzi ściągnąć coś z TME i zapłacić za przesyłkę niż kupić na miejscu . A gdybyście widzieli w jakim tempie pracuje personel to popadlibyście w zadumę . Obawiam się że żłów z nogą w gipsie jest szybszy .Romekd pisze:...Zalecam daleko idącą ostrożność w robieniu zakupów w tym sklepie....
Co to za radio?karczoch pisze:[...]znalazłem na pawlaczu kawałek starego radia [...]
nie że zaraz radio - był to japoński radiomagnetofon mono taki w stylu grundiga kt wszyscy znamy tyle że w "drewnianym" ebonicie - została mi z niego 1 płytka a na niej jakieś 9 tranzystorów kondensatory itp leżała ze 25 lat no i się doczekałamiki pisze:Co to za radio?karczoch pisze:[...]znalazłem na pawlaczu kawałek starego radia [...]
te radzieckie były w zabawce - tarczy z fotoelementem + pistolet z lampką
muszę jeszcze popatrzeć co jest na płytkach z TV Rubin które wyszabrowałem od rodziny
mam jeszcze jakieś graty ze śmietnika w pracy - duużo tranzystorów ale wszystkie krzemowe
no i cała frajda jak się coś wydłubie z niczego - bluesbreakera zrobiłem w 80% z elementów z pcb od TV które znalazłem na śmietniku

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jak komuś się chce czekać miesiąc (jak wrócę z urlopu) i pofatygować do mnie to może dostać gratis trochę (używanych) germanowych tranzystorów, japońskich i ruskich.lew z cepelii pisze: Ja też się przymierzam do zrobienia tego fuzz facea i chciałbym żeby wszystko było jak w orginale :) I po długich poszukiwaniach znalazłem w necie sklep z naprawdę tanimi tranzystorami ac128 (ok. 2zł), zresztą inne części też są tam tanie, więc może Ci się to przyda.