Absurdalna jest data produkcji - 1927 rok

To przede wszytskim nie musi być oryginalne radio, a prywatne połączenie skrzynki z chassis, ale nie podejrzeam tego o to. Lampy serii XXX21 też nie muszą być oryginakne, radio mogło być przelampowane. Podobne odbiorniki robili Amerykanie w latach 30-tych, pewne wyjaśnienie mogłaby dać skala, ale ta fotka jest tak niewyraźna, że prawi nic na niej nie widać. Radio jest wyraźnie trzyzakresowe, czyli jednak raczej Europa. Ja bym stawiał na Włochy lub Francję.
Wydaje mi się że lampy są orginalne a całe radio pochodzi z lat '40 lub '50 - ślady "przelampienia" byłyby raczej widoczne, bo podstawki loktal są zwykle mniejsze od bocznostyków czy innych starych podstawek i wokół podstawek loktalowych byłyby dziury. Głośnik także wygląda dość "nowo" - stare były zwykle masywne a ten jest dość filigranowy.
Na zdjęciu skali faktycznie nie wiele widać - nie dość że zdjęcie kiepskie to jeszcze część napisów jest przytarta. Ja zauważyłem tylko to że zakresy oznaczone są rzymskimi cyframi I, II i III a Francuzi zwykle pisali OC, PO itd... Cały czas mam przczucie że radio jest czeskie - wygląd chasis, głośnik oraz trafo z Az-tką jakoś przypomina mi Teslę.
Cena nie musi być wcale aburdalna, jak to jest jakiś rzadki a kolekcjonerski egzemplarz to spokojnie może tyle kosztować.
Mimo wszystko nie wydaje mi się żeby go ktoś kupił za ta cenę.
Tak sobie właśnie przypomniałem że kiedyś już widziałem na Aukro takie dziwne radio z jakimiś takimi płaskorzeźbami z przodu, ale wtedy zdjęcie było tylko jedno i było widać jeszcze mniej. Pamiętam też że cena takze była wysoka - kto wie czy to nie ten sam egzemplarz.
Pozdrawiam