Linki skali

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
boxpl
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: boxpl »

Ostatnio potrzebowałem linkę i kupiłem na e-Bay'u: http://search.ebay.pl/_W0QQsassZpowerking3000QQhtZ-1
Jest naprawdę świetna, mocna i nie rozciąga się choć jest miękka. Za 5mb fi=0.8mm zapłaciłem poniżej 6Euro z przesyłką.
Załączniki
seil5.jpg
Alek

Post autor: Alek »

Dobre efekty zdaje sie tez osiagac z uzyciem linki do wiazania wedlin.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Z wędliny linki nie będzie nikt odwiązywać, choć po umyciu byłaby nawet dość szorstka. Moim zdaniem żyłki wędkarskie są zbyt śliskie, jak na niektóre skale (nie sprawdzałem). Widzę dużo propozycji i chyba najbardziej dostępne i odpowiednie wydają się nici chirurgiczne i struny gitarowe.
Jeszcze jedno pytanko: od czego zależy to, czy linka się blokuje? Raz mi linka na końcu odpękła, nawinąłem tak samo od nowa i zaczęła się blokować po "przeleceniu" gałką kilka razy skali.
PiTBull
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: PiTBull »

a nie można po prostu zastosować zwykłej linki podobnej do tej oryginalnej w radiu ( może ma zastosowanie w innych urządzeniach ale pasuje idealnie ) można ją kupić w większości supermarketach typu Obi czy Castorama , nie jest sztywna oraz jest dość wytrzymała :)

Dokładniej chodzi mi o coś takiego jak to:
http://www.allegro.pl/item192308642_szn ... 00_mb.html
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

:arrow: miki
Przecie ten sznurek nie ma być zdejmowany z balerona, a kupiony nowy... A blokuje Ci się, bo pewnie źle nawinąłeś.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

A niby gdzie kupię sznurek do zawijania szynki? W hurtowni art. mięsnopodobnych? Sądzę, że rodzaj sznurka, którym są owijane wędliny, z pewnością pojawił się wcześniej w temacie.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Ja go widziałem chyba Liroy Merlin.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Widziałem reklamę "tu kupisz siatkę do szynki", jadąc na radioszrot. Muszę sprawdzić, czy linki też sprzedają
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: Witek »

Panowie! Moja żona zamówiła sobie naszyjnik z korali, przyniosła go do domu i co? eureka, naszyjnik jest wykonany ze wspaniałej, cieniutkiej linki stalowej w otulinie. Poprosiłem i dostałem 3 metrową próbkę. Linka doskonale się układa na rolkach prowadzących o małej średnicy pod kątem 90 stopni. Powiem więcej, na wałku napędowym o średnicy 5 mm nawinąłem cztery zwoje i nie widzę żadnego problemu w działaniu mechanizmu strojenia.
Na życzenie zmierzę grubość linki i ustalę pochodzenie.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Z ustaleniem pochodzenia nie ma problemu :wink:
http://www.allegro.pl/item198722419__16 ... mocja.html
grubosc i kolor do wyboru.
sp1loi
50...74 posty
50...74 posty

linka skali

Post autor: sp1loi »

Radzę zwrócić uwagę na linkę stosowaną do puszczania latawców.Udało mi się przypadkiem natrafić na taką na plaży-komuś latawiec uciekł!Chwalę ją sobie.Przy okazji-może ktoś wie jak ma wyglądać prowadzenie napędu skali w OR Zwiezda[Excelsior 52]?
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Preskaler »

Pracując w serwisie miałem możliwość stosowania oryginalnych linek jednak ich żywotność była ograniczona i wzwiązku z tym poszukiwałem czegoś lepszego. Po wejściu na rynek syntetyków zainteresowałem się nićmi które stosowane są do produkcji kordu w oponach. I co? Rewelacja! Są może trochę rozciągliwe ale tylko sprężynują. W czasie nie zmieniają swojej długości a żywotność przewyższa wszystko co do tej pory używałem.
"Preskaler"
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

To takie coś, co zostaje po spaleniu dużej opony do ciągnika? Jak tak, to mam do tego dostęp 8)
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Preskaler »

Po spaleniu opony ( a palić nie wolno!) pozostaje sadza, węgiel, popiół i stalowe druty. Nici są syntetyczne i też się spalają. W niektótych oponach jest oprócz kordu stalowego też kord systetyczny i można go czasem kupić na bazarach. Ja kupiłem kilkadziesiąt mb ze 30 lat temu (od "ruskich") i mam do dzisiaj a kosztowało to "grosze". Ten kord ma jeszcze tą zaletę, że jest nasączany czymś co powoduje jego usztywnienie i brak meszku wokół nici. Ten meszek może czasem utrudniać przewijanie w miejscu kilkakrotnego owinięcia osi przez linkę bo sąsiedni zwój przyszczypuje włoski i (jeśli są na tyle długie - bo silne to są) następuje unieruchomienie napędu. Kolor takiego kordu jest jasnobrązowy i trochę przypomina nić hirurgiczną lecz jest od niej o wiele tańszy! Na zdjęciu z lewej dla porównania DNE 0,35 w jedwabiu.
Załączniki
kord.jpg
"Preskaler"
ODPOWIEDZ