menuet UKF.. troche inny

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

rumun_fajter
1 post
1 post

menuet UKF.. troche inny

Post autor: rumun_fajter »

było to radio mojego dziadka kiedy umarł stało prze 6 lat na działce w altance.Słuchał na nim zawsze radia wolna europa :P .Radio ma zmienione gałki z tego co mi powiedział tata (mam 16 lat) byłem ciekaw z kąd je wziął, ale niestety nieznalazlem modelu z podobnymi. Z tegoco znalazlem w internecie radio to było produkowane w latach 1967, jednak w srodku tego radia widnieje data 8 luty 1968, zastanawia mnie to czemu ma on inna tablice
oraz wskażnik ktory świeci tak na niebiesko czy zielono , niewiem co to jest. brakuje jescze napisu diora. radio bardzo ładnie gra. dziala tez gramofon
licze na waszą pomoc ponieważ interesuje mnie bardzo historia tego radia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Gałki pochodzą z Syreny.
Mógłbyś pokazać jakie lampy w środku "siedzą"? Wydaje mi się że gdzieś już widziałem Menueta UKF na novalach ale OldRadio milczy na ten temat.
Grzybek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzybek »

Te gałki z Syreny są bardzo podobne do gałek strojenia odbiornika i nadajnika w radiostacjach RB-M i RBM-1. Czyżby konstruktorzy Syreny korzystali z gałek od RBM-ki ? http://www.jkw2004.republika.pl/rbm.html
tommy 112
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: tommy 112 »

W środku zapewne ECL86, ECH81, EBF89, ECC85 i EM84. Kuzyn ma identyczne. 8)
(...)... :) ...(...)
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Kolego :arrow: rumun_fajter, data (zapewne z oldradio) 1967 oznacza rok rozpoczęcia produkcji, a nie lata produkcji. Np. mój menuet (bez ukf) wszedł jako model do produkcji w 1961, a mój jest z roku 1965.
Poza tym ciekawe, u ciebie 8 luty widnieje (na skrzynce), a u mnie 8 maja. Czyżby świdnica produkowała skrzynki dla DIORY tylko w pierwszych dniach miesiąca, czy tylko czysty z bieg okoliczności?
Ten wskaźnik służy do odczytu dostrojenia (EM84, "magiczna linijka")
Mam podobne gałki (mniejsze) w szkolnym radiowęźle, na ręcznie robionej tablicy rozdzielczej, będę się musiał temu przyjrzeć po majówce :) .
A z napisem to się tak nie martw, mi też brakuje (wujek w młodości zdarł) i muszę stwierdzić, że nawet mu ładniej :D .
_idu

Post autor: _idu »

gachu13 pisze:Gałki pochodzą z Syreny.
Mógłbyś pokazać jakie lampy w środku "siedzą"? Wydaje mi się że gdzieś już widziałem Menueta UKF na novalach ale OldRadio milczy na ten temat.
Chassis jest identyczne z chassis Relaksa II. Jedyna różnica to inne klawisze i wyżej zamocowana antena ferrytowa.