[bez tytułu]
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
[bez tytułu]
Na początek wersja papierowa.
Obudowa jest jeszcze w fazie projektów, chociaż ogólny zarys już widać.
Układ prosty jak precel, chociaż dla odmiany przeciwsobny i to bez tranzystorów.
Obudowa jest jeszcze w fazie projektów, chociaż ogólny zarys już widać.
Układ prosty jak precel, chociaż dla odmiany przeciwsobny i to bez tranzystorów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Wróciłem do pracy nad tym niechcianym układem.
Pierwszym fikusiem, który wyszedł był transformator żarzeniowy. Okazało się, że przy podłączeniu pełnej obsady lamp jego napięcie spada do 5V9, mimo że na papierze wychodziło równiutkie 6V3 pod obciążeniem. Pierwszym pomysłem, jaki mi zaświtał, było nabycie kwarteciku 6L6-GC, które mają mniejszy pobór mocy grzejników. Ale ostatecznie dowinąłem 5 zwojów i wszystko gra
Kolejna decyzja, jaka mnie czeka, to wybór trybu pracy lamp mocy. Pentodowego raczej nie biorę pod uwagę, natomiast zarówno triodowy, jak i UL mają swoje zalety
Pierwszym fikusiem, który wyszedł był transformator żarzeniowy. Okazało się, że przy podłączeniu pełnej obsady lamp jego napięcie spada do 5V9, mimo że na papierze wychodziło równiutkie 6V3 pod obciążeniem. Pierwszym pomysłem, jaki mi zaświtał, było nabycie kwarteciku 6L6-GC, które mają mniejszy pobór mocy grzejników. Ale ostatecznie dowinąłem 5 zwojów i wszystko gra

Kolejna decyzja, jaka mnie czeka, to wybór trybu pracy lamp mocy. Pentodowego raczej nie biorę pod uwagę, natomiast zarówno triodowy, jak i UL mają swoje zalety

-
- 250...374 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
Kondensatory Sprague "Orange Drops"- zwijki zalewane pomarańczowym lakierem, często stosowane w gitarowcach. Widać i tam liczy się często producent kondensatora- nie wiem tylko, czy ze względu na brzmienie, czy też zwykłą niezawodność i jakość elementów.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Zwijki za 30gr. bocznikujące elektrolity. Nigdy nie miałem zastrzeżeń do ich niezawodnościVault_Dweller pisze:Kondensatory Sprague "Orange Drops"- zwijki zalewane pomarańczowym lakierem, często stosowane w gitarowcach. Widać i tam liczy się często producent kondensatora- nie wiem tylko, czy ze względu na brzmienie, czy też zwykłą niezawodność i jakość elementów.

-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
-
- moderator
Szmaciarz - sklep przeniesiony z okolic kina Kijów na ulicę Wrocławską.
Nie mam zielonego pojęcia dlaczego jest tak nazywany, gdyż wszyscy (łacznie ze mną) zgodnie twierdzą, że to bardzo dobry sklep z przyzwoitymi cenami, ale jakoś wszyscy równie zgodnie tak go nazywają. Z mojej perspektywy - od zawsze
Nie mam zielonego pojęcia dlaczego jest tak nazywany, gdyż wszyscy (łacznie ze mną) zgodnie twierdzą, że to bardzo dobry sklep z przyzwoitymi cenami, ale jakoś wszyscy równie zgodnie tak go nazywają. Z mojej perspektywy - od zawsze

-
- 250...374 postów
-
- moderator