K87

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Tyle że to się będzie wiązać z kompletnym demontarzem wszystkiego z chasis - a to mnóstwo roboty, późniejsze problemy przy składaniu.
Wydaje mi się że chasis jest w na tyle dobrym stanie że to nieopłacalna impreza. Ponadto na tyle trudna, że ja na pewno bym się jej nie podjął :?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gachu13 pisze:Tyle że to się będzie wiązać z kompletnym demontarzem wszystkiego z chasis - a to mnóstwo roboty, późniejsze problemy przy składaniu.
Owszem, a Philipsy są szczególnie wredne konstrukcyjnie.
gachu13 pisze:Wydaje mi się że chasis jest w na tyle dobrym stanie że to nieopłacalna impreza. Ponadto na tyle trudna, że ja na pewno bym się jej nie podjął :?
Chassis jest niestety w złym stanie, będzie rdzewieć dalej i to szybciej, bo silne mechaniczne czyszczenie zerwało nawet zachowane resztki oryginalnej powłoki. Niestety nie znam możliwości zabezpieczenia takiego chassis innej niż całkowite odrdzewnie i pokrycie nową powłoką. Najlepszy dowód miałem u siebie, chassis dokładnie oczyszczone (do błyszczącego metalu) po roku było już zupełnie rude. Po kilku latach zapewne by powstała duża warstwa rdzy z wżerami, na szczęście wcześniej radio poszło do galwanizacji.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

A to nie zależy od poziomu wilgotności otoczenia, w którym stoi odbiornik? Przecież rdza to nie pleśń, chyba że się mylę...
Ja mam 42- letnie (8 maja tyle kończy) chassis, które trzymane było w piwnicy dosłownie kilka lat, jest czyste jak łza. Natomiast drugie, trochę starsze, dużo czasu stało w szopie na siano i będzie szło do szorowania niedługo.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

miki pisze:A to nie zależy od poziomu wilgotności otoczenia, w którym stoi odbiornik? Przecież rdza to nie pleśń, chyba że się mylę...
Wilgotnośc powietrza przyśpiesza rdzewienie, ale bez tego żelazo tez niestety rdzewieje.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Przy okazji zdjęcia duodiody zamieszczonego przez staszkas zapytam: co to za kędziorek zaznaczony strzałką? W wielu starych, dużych lampach to widać na samym szczycie struktury wewnętrznej... dlaczego musi byc taki loczek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

fugasi pisze:Przy okazji zdjęcia duodiody zamieszczonego przez staszkas zapytam: co to za kędziorek zaznaczony strzałką? W wielu starych, dużych lampach to widać na samym szczycie struktury wewnętrznej... dlaczego musi byc taki loczek?
Czy nie służy on do naciągania katody :?: Innego wytłumaczenia nie widzę.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Czy nie służy on do naciągania katody Question Innego wytłumaczenia nie widzę.
Raczej tak, ma on postać takiej wygietej sprężynki i naciąga włókno katody.
Zobaczcie do załącznika - jest tam zdjęcie globowej AZ-ki z urwanym włóknem i wyraźnie widać że sprężynka podniosła się w górę.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

futrzaczek2 pisze: Czy nie służy on do naciągania katody :?: Innego wytłumaczenia nie widzę.
Służy. Wszystkie chyba lampy żarzone bezpośrednio mają jakąś formę naciągu katody - w takiej 300B jest to np. załatwione sprężynkami.