Mój kolega zapytał mnie czy mógłbym mu zrobić wzmacniacz do gitary basowej a konkretnie Ibaneza. A teraz moje pytanie jakie lampy są zalecane do stopnia końcowego w tego typu wzmacniaczach, w internecie wyczytałem że najlepsze są 6L6 i ogólnie tetrody strumieniowe- takie widziałem w konstrukcji np Mesa Boogie Bas 400+ ( taki mu się marzy )
Więc drodzy koledzy jakie lampy polecacie w stopniu końcowym (moc ma wynosić ok 40W) a jakie w przed wzmacniaczu??
Z góry dziękuje za odpowiedzi i porady
To ma być taki wzmacniacz do ćwiczenia w domu i raczej nie aż tak kosztowny jak 8 sztuk KT88
Dodam że kolega gra w zespole hardcorowym i wzmacniacz nie ma być aż tak kosztowny:)
Sprawdziłem - układy końcówek MESA Boogie i tego Marshala są praktycznie identyczne. http://www.ampage.org
Układ jest prosty, tani, bardzo stabilny, nic się nie wzbudza (zrobiłem 2 wersje na EL34 i trzy na EL84 - oczywiście nieco przeliczone), startuje "od kopa" (oczywiście trzeba uważać przy pierwszym włączeniu na prąd anodowy) można łatwo ustawić klasę (fixed Bias).
Dorobić preamp i gotowe!
Boski Miszcz:
A jaki przed wzmacniacz machnąć może np ten ze strony fonaru z DIY??
Nie robiłem, więc nie chcę teoretyzować
Ten mój gra jako końcówka Hi-Fi z "wydumanym" (przeze mnie) przedwzmacniaczem, który jako żywo do gitary się nie nadaje...
Końcówka, którą Ci poleciłem będzie do basowej jak najbardziej OK!
Ma kopa jak cholera (przyjaciel syna szarpie druty i testował - ale ze swoim przedwzmacniaczem).
Natomiast mój przedwzmacniacz się nie nadaje - i dlatego nie ma go na schemacie