Inne EL84 PP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Inne EL84 PP
To ja się też pochwalę
- EL84 PP (by Barbie) dla córki w ostatnim stadium budowy...

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
-
- 15...19 postów
-
- 125...249 postów
Ramka itp.
Witam - i dzięki za uznanie...
Jest jeszcze ładniejszy - dostał drewniane "boczki".
Ramka - to jest pręt duraluminiowy o przekroju kwadratowym 10x10 mm kupowany na metry w hurtowni metali nieżelaznych. Można w nim gwintować - i gwint się bardzo dobrze "trzyma" - nawet "od czoła". Dzięki temu można robić dowolne rameczki
A chassic to 3 mm blacha duraluminiowa drapana szczotką drucianą i podtrawiona KOH (leciutko!).
Osłony traf:
Blacha Al 1,5 mm nitowana (fi 2 mm) na kątownikach Al 10 mm (źródło to samo).
Następnie obróbka "do równa" pilnikiem i papierem ściernym i szpachlówka samochodowa.
Trzeba ze trzy razy (cierpliwość!), przeszlifować papierem i lakier. Może być matowy, błyszczący - jak kto woli.
Przepraszam za późną odpowiedź - byłem "wyjechany"...
Jest jeszcze ładniejszy - dostał drewniane "boczki".
Ramka - to jest pręt duraluminiowy o przekroju kwadratowym 10x10 mm kupowany na metry w hurtowni metali nieżelaznych. Można w nim gwintować - i gwint się bardzo dobrze "trzyma" - nawet "od czoła". Dzięki temu można robić dowolne rameczki

A chassic to 3 mm blacha duraluminiowa drapana szczotką drucianą i podtrawiona KOH (leciutko!).
Osłony traf:
Blacha Al 1,5 mm nitowana (fi 2 mm) na kątownikach Al 10 mm (źródło to samo).
Następnie obróbka "do równa" pilnikiem i papierem ściernym i szpachlówka samochodowa.
Trzeba ze trzy razy (cierpliwość!), przeszlifować papierem i lakier. Może być matowy, błyszczący - jak kto woli.
Przepraszam za późną odpowiedź - byłem "wyjechany"...
-
- moderator
-
- 125...249 postów
Troszkę inaczej...
Piotrze -
w tym wzmacniaczu brakuje jeszcze jednej duotriody (zwróć uwagę na dziurę w środku...) Zdjęcie jest z etapu cząstkowego uruchamiania.
Każda jej połówka robi za wzmacniacz wstępny.
Sama końcówka to przeliczony na EL84 (i bardzo "oklepany") układ Marshalla 50 W (na EL34). Oczywiście trafo wyjściowe jest także inne. Ale ten układ baardzo lubię
.
w tym wzmacniaczu brakuje jeszcze jednej duotriody (zwróć uwagę na dziurę w środku...) Zdjęcie jest z etapu cząstkowego uruchamiania.
Każda jej połówka robi za wzmacniacz wstępny.
Sama końcówka to przeliczony na EL84 (i bardzo "oklepany") układ Marshalla 50 W (na EL34). Oczywiście trafo wyjściowe jest także inne. Ale ten układ baardzo lubię

-
- moderator
Rzeczywiście.barbie pisze:w tym wzmacniaczu brakuje jeszcze jednej duotriody (zwróć uwagę na dziurę w środku...)
Nie przyszło mi do głowy, że stopnie o największej czułości mogą znaleźć się najbliżej transformatora zasilającego.
Wiem, czepiam się

Jestem po prostu zwolennikiem układu "bocznego"
- zerknij na rozmieszczenie elementów w wątku http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=7456
Zauważyłembarbie pisze:Ale ten układ baardzo lubię.

-
- 125...249 postów
Nie tylko blisko trafa...
Trafko jest jednak sporo z tyłu -
a za to blisko do potencjometru oraz do obu stopni odwracacza. W każdym razie nie "brumi"
.
Czułość całości dla pełnego wysterowania (wydaje 12 W skutecznego sinusa przy na rezystancji 8 Ohm i limicie 3% THD) jest obliczona (w/g nauk także IE AGH) na 0 dB Line Level - 0,775 V, a więc nie jest to jakiś rekord Świata (a i tak dla większości CD jest to i tak za duża czułość...).
Poza tym - tak jest symetrycznie i ładnie
- zwłaszcza jak się włoży tą lampkę 
a za to blisko do potencjometru oraz do obu stopni odwracacza. W każdym razie nie "brumi"

Czułość całości dla pełnego wysterowania (wydaje 12 W skutecznego sinusa przy na rezystancji 8 Ohm i limicie 3% THD) jest obliczona (w/g nauk także IE AGH) na 0 dB Line Level - 0,775 V, a więc nie jest to jakiś rekord Świata (a i tak dla większości CD jest to i tak za duża czułość...).
Poza tym - tak jest symetrycznie i ładnie