EL84 PP

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

EL84 PP

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Taki mały raport z produkcji:
1. koncept by nuncjusz1
2. TS i TG by Piotr
3. płytki drukowane by AVT (ale jak mnie wkurzy to na klasyczny montaż przejdę)
4. obudowa: przeobiona stara obudowa ATX (jak ją Wujek z Tatą wzięli w obroty to mogłem tylko patrzeć, ale nauczyłem się przy okazji robić otwory 25mm przy pomocy cyrkla, punktaka, wiertarki ręcznej i okrągłego pilnika)
5. Łączenie wszystkiego w całość: moja radosna twórczość

Mam nadzieję, że będziecie wyrozumiali. Teraz już mam wszystko połączone i niebawem dorzucę nowe fotki.

Pozdrawiam!
Maciek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Plesio
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Plesio »

Fajny początek :wink:
Nie czuje tylko całośći, tzn. wykorzystasz tylko górę i dół od pc, czy wszystko - dość duża buda :shock:
Trochę rock'a
http://www.herezis.pl
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Buda wcale nie jest duża. Oto wyniki montażu wstępnego. Niedługo poprowadzę porządnie kabelki, porobię wiązki. Dokonałem przed chwilą wstępnego uruchomienia. Działa!!! a to już coś. Teraz pora coś zrobić z bruuuuumem i innymi diabelstwami. Na początek wykonam symertyzację żarzenia. A przy okazji: w tej chwili żarzę ECC83 i EL84 prądem zmiennym, ale mam możliwość żarzyć ECC83 prądem stałym. Warto się bawić?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Maciej Szczodrowski pisze:w tej chwili żarzę ECC83 i EL84 prądem zmiennym, ale mam możliwość żarzyć ECC83 prądem stałym. Warto się bawić?
Jeżeli jest to stopień różnicowy, to raczej nie ma sensu. Jeśli natomiast są to kolejne, niesymetryczne stopnie wzmocnienia, to jakaś poprawa może nastąpić. Ale we wzmacniaczach o czułości w granicach 0,5-1V przydźwięk od grzejników żarzonych prądem zmiennym nie powinien być dokuczliwy. Z powodzeniem wystarczy symetryzacja i podniesienie na niewielki dodatni potencjał.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

A jednak mnie namierzyłeś Piotrze!
Nie będę zmieniał. Już jest lepiej. Wystarczyła symetryzacja i zmiana płyty kompaktowej z Tubulus Bells na inną. Podpiąłem też wstępnie kabelki. Czułe to diabelstwo. Jak nie ma nic na wejściu to "wyje". Ale to najprawdopodobniej dlatego, że wszystkie wyprowadzenia na zewnątrz wiszą. Jak dorobię panel przedni i tylni to na pewno będzie lepiej.
Teraz pora na oscyloskop i generator, tzn. jak znowu będę miał trochę czasu.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

W wersji finalnej wzmocnię blachy, na których są transformatory, bo się okrutnie uginają.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Maciej Szczodrowski pisze:Tubulus Bells
:shock:
Swoją drogą mam w rodzinie Tubular Bells wydaną przez Virgin Records (wytwórnia powstała specjalnie dla tego albumu). Płyta jest przywieziona "z Zachodu" za starych czasów i jest wytłoczona niecentrycznie, przez co nie da się jej słuchać. ale czsem zastanawiam się czy przypadkiem nie ma podobnej wartości jak słynny znaczek pocztowy z samolotem przez pomyłkę wydrukowanym "do góry nogami".
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

No dobra: przekręciłem tytuł - przepraszam, ale nie mam głowy do języków. W sumie to masz naprawdę unikatową płytę. Ciekawe, że nigdy nie spotkałem się z "czystą" kopią Tubular Bells. Czy to nigdy nie było nagrywane w studiu?

A wracając do wątku, to co sądzicie o tej konstrukcji?

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Maciej Szczodrowski pisze:No dobra: przekręciłem tytuł - przepraszam, ale nie mam głowy do języków. W sumie to masz naprawdę unikatową płytę. Ciekawe, że nigdy nie spotkałem się z "czystą" kopią Tubular Bells. Czy to nigdy nie było nagrywane w studiu?
Pozdrawiam!
Maciek.
Co masz na myśli mówiąc "czysta kopia"? Musiało być nagrywane w studiu, tym bardziej że na wszystkich instrumentach grał jeden człowiek i nagranie tego na żywo mogłoby stanowić pewien problem ;)
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

to dlaczego bez względu na to, czy słucham płytę winylową, płytę CD, czy MP3 zawsze w tych utworach słyszę szumy w tle?
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Transformatory głośnikowe od Piotra to potęga!!!
Przed chwilą robiłem wstępne testy:
Jak wejście zwarłem do masy to na wyjściu była piekna prosta linia.
A potem ustawiłem na generatorze sinus 500mV i zacząłem zabawę...
Całe pasmo, tj. 20-20000Hz równomierne! Przy 20Hz sinus koło wierzchołków miał lekkie zgrubienia, ale to z mojej winy. Jeszcze muszę go dopracować. Piękny sinus i to już od 20Hz. Takich rzeczy to mój oscyloskop jeszcze nie widział!
A jak się obciążenie zastępcze pięknie grzało. Moc była ze mną. Żeby tylko umieć ją (moc) obliczyć. Generalnie jak podpiąłem oscyloskop bezpośrednio do generatora ustawionego na 500mV to przebieg ustawiłem na ledwo zarysowany (prawie prosta linia na oscyloskopie). Potem rozłączyłem, wpiąłem wzmacniacz i miałem na oscyloskopie po 2 działki w górę i w dół. Ciekawe ile to było.

Teraz można zacząć go wykańczać. A przy okazji: jak będę teraz ustalał wartość sprzężenia zwrotnego to standardowo w sprzęcie RTV na ile mV powiniennem wejście ustawić (jakbym chciał normalny odtwarzacz CD podłączyć, gramofon, itp.)?

Piotrze!!!
Zrobiłeś wspaniałe transformatory! Dziękuję.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Maciej Szczodrowski pisze:Generalnie jak podpiąłem oscyloskop bezpośrednio do generatora ustawionego na 500mV to przebieg ustawiłem na ledwo zarysowany (prawie prosta linia na oscyloskopie). Potem rozłączyłem, wpiąłem wzmacniacz i miałem na oscyloskopie po 2 działki w górę i w dół. Ciekawe ile to było.
Wartość skuteczna sinusa to 1/sqrt2 amplitudy. Jeżeli amplituda wynosiła 2dz*0,5V/dz=1V, to wartość skuteczna była równa 0,7V. Moc policzysz uwzględniając rezystancję obciążenia, czyli w tym przypadku 8R. (P=U^2/R)
Moc maksymalną wyznacza się właśnie w ten sposób, mierząc największy niezniekształcony sygnał, jaki można uzyskać. Można kontrolować zniekształcenia miernikiem (zakładając maksymalną wartość, np. 5%), albo orientacyjnie oscyloskopem, "na oko".
Maciej Szczodrowski pisze:A przy okazji: jak będę teraz ustalał wartość sprzężenia zwrotnego to standardowo w sprzęcie RTV na ile mV powiniennem wejście ustawić (jakbym chciał normalny odtwarzacz CD podłączyć, gramofon, itp.)?
Standardowe wyjście CD to 2V, ale w rzeczywistości rzadko który tyle daje. Wzmacniacze najczęściej mają czułość 0,3V-1V. Można np. przyjąć standardowe 0,775V.
Do gramofonu oczywiście konieczny będzie dodatkowy przedwzmacniacz korekcyjny.

ps. To, że transformatory przenoszą pasmo akustyczne, to żadna niespodzianka ;)
Bardziej ciekawe będą wyniki poza tym pasmem, oraz przy pełnej mocy 8)
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

No to się wkurzyłem!!!!
Koniec z łatwizną i stosowaniem układów w proszku. Miałem dzień wolny i usiadłem do układu. Ten układ z inwerterem samosterującym z AVT nie sprawdza się jak na razie. Zresztą: im więcej elementów tym więcej komplikacji. Dlatego płytki wylatują i przechodzę na tradycyjny montaż przestrzenny z klasycznym inwerterem. Może teraz będzie normalnie chodzić!!!
Po pierwszej euforii takie numery przy bliższym badaniu... Starzeję się. Ale po wymianie trafa sieciowego na toroid separacyjny dający na wyjściu 230V/1A podniosłem zasilanie do 300V a to już robi. Podczas jednego z pomiarów naliczyłem 10,5V na wyjściu przy 700mV 1kHz na wejściu, czyli w klasie B osiągnąłem szczyt możliwości dla tej konfiguracji. Mam nadzieję, że po zmianie układu to będzie stały wynik. A jak się wkurzę do końca to przejdę na ręczny bias.
Ma ktoś może jakieś sprawdzone plany dla ECC83 i EL84 w PP? Jak nie to skorzystam z katalogu: stopień wstępny dla ECC83 zawsze podają, a odwracacz nie jest trudny. Pożyjemy, zobaczymy. Ogólnie nie jest źle.

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Bardzo dobre wyniki można osiągnąć stosując stopnie napięciowe w konfiguracji Williamsona (2x6SN7, lub 2xECC82).
Po lekkich modyfikacjach wygląda to tak: http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=8631
Napięcia zasilające mogą być niższe, gdyż EL84 nie potrzebuje dużej amplitudy sterowania.

Jeżeli chcesz zastosować odwracacz o wspólnym Rk, to lepiej zrobić go na ECC83, a w stopniu wstępnym zastosować połówkę ECC82.

Oprócz tego jest wiele możlwych układów. Zależy jakich lamp chcesz użyć, ile ma być stopni, jak duże ma być wzmocnienie.
Wzmacniacz pentodowy powinien mieć dosyć duże wzmocnienie z otwartą pętlą, aby było z czego przycinać sprzężeniem.

Polaryzacji stałej raczej nie ma sensu robić :roll:

ps. A o co się tak wkurzasz?
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

wkurzam się o to, że za chiny i afrykę nie mogę tego inwertera samosterującego (fajna nazwa) zestroić tak, żeby dawał dwie równe i niezniekształcone połówki sygnału. A że całość jest na płytce drukowanej to nie muszę chyba pisać, że płytka wygląda jak po wybuchu bomby atomowej!
Klasyczne rozwiązanie i po stresie. Tylko, że obudowa jest tak nawiercona, że dam radę na kanał użyć tylko 3 lampy. 2 z nich to EL84, zostaje jedna na stopień wstępny i odwracacz. Więc jak proponujesz? ECC83 będzie musiała załatwić sprawę. Nie widzę innego wyjścia. Chyba, że byś mnie mocno przekonał kolejnych kombinacji w układzie.
Twój schemat jest ciekawy, ale nie do tej aplikacji. Za dużo lamp w nim chodzi. zaproponuj coś prostszego, ale takiego, żeby w pełni wykorzystać TWOJE transformatory wyjściowe! 300V anodowego już mam, więc mocy będzie pod dostatkiem. CO proponujesz?

Pozdrawiam!
Maciek.