Ta lampka z cyferkami to była lampa nixie której zadanie polegało na wyświetlaniu cyfr.Stosowano je w woltomierzach i częstościomierzach itp.
Teraz ludzie chętnie budują na nich zegary.
Link do prostego zegara na LC513 http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/pro ... /index.htm
Ciekawe czym były cięte te cyfry. Słyszałem o metodzie wytrawiania. Teraz to by się pewnie cięło laserem ale 20-30 lat temu to musiała być naprawde niezła technologia wycinania z taką precyzją w dodatku blachy o grubości 0,1mm. Mi do głowy przychodzą 2 metody: trawienie albo wytłaczanie na prasie.
Vault_Dweller pisze:Wydaje mi się, że raczej wytłaczano... sposób szybki i tani, a jednocześnie zapewniający dużą powtarzalność i możliwość robienia dużych partii cyfr.
Cyferki może i byś mógł wytłoczyć, ale tej siatki już nie. Wytłaczanie ma tę wadę że krawędź jest wyciągana. A to ogranicza minimalne wymiary detali.
To jak cyferki były robione fotolitografią to i można się spodziewać precyzji i wzoru jaki się tylko na kliszy narysuje. Z tego co się orientuję to podobną metodą wykonuje się poszczególne warstwy w układach scalonych. To przełożenie taśmy żeby robiła z cyferek znaki ~-+ wymagało jedynie zmiane wzorca w naświetlarce. Wszystko brzmi dość banalnie jeżeli chodzi o budowę samej nixie ale technologia wymagana jest po pierwsze dość precyzyjna, droga i amatorsko nieosiągalna a na pewno nie gwarantująca takiej powtarzalności.
Też mam taką nixie rozbitą u siebie.I przyjżę się im bliżej bo coś mi się zdaje ,ze są tam zamontowane jakieś dziwne kapsułki wyglądające jak geter.
No to zamieszczam zdjęcie rozmontowanej Z566M produkcji DDR. Zdjęcie "tyłu" lampy. Wyraźnie widać na nij 4 elementy,który był bym skłonny nazwać geterem. Może w czasie produkcji najpierw odgazowywali za pomocą tych pastylek dopiero potem wpuszczali gaz....jest to jedna wersja (moja teoria). Chociaż bardziej prawdopodobne wydaje mi się ,że są to elementy ferromagnetyczne służące do lepszego rozkładu pola elektrycznego.W mniejszych wersjach występowała tylko jedna taka pastylka. Może gdy tego nie dać lampa świeciła by mniej równomiernie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 24 kwietnia 2007, 17:08 przez ximian, łącznie zmieniany 1 raz.