Cło na lampki.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Cło na lampki.

Post autor: elektron »

Czy lampy są objęte opłatą celną jeśli pochodzą spoza UE? Chodzi mi o niewielką przesyłkę pocztową w granicach 50$. Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie?
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Kauczuk »

Z cłem nie miałem póki co kłopotów, co innego można powiedzieć o poczcie - na paczkę czekałem ponad 2 miesiące :|

Kilka innych przesyłek zaginęło bez śladu, ale akurat w żadnej z nich nie było lamp - co ciekawe ktoś połaszczył się na tranzystory MPSA42 / 92 warte w sumie 10$ :lol:

Pozdrawiam,
Kauczuk
Załączniki
customs.jpg
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Cło na lampki.

Post autor: tszczesn »

elektron pisze:Czy lampy są objęte opłatą celną jeśli pochodzą spoza UE? Chodzi mi o niewielką przesyłkę pocztową w granicach 50$. Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie?
Jeszcze nigdy mi nie chcieli clić lamp. Radia się zdarzało, ale wystarczy wipsać odpowiednio małą wartość w deklarację celną i też z cła wypada.
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron »

Okazuje się, że wszystko co pochodzi spoza UE i przekracza równowartość 22 euro podlega ocleniu i opodatkowaniu. Co gorsze opłaty nalicza się od łącznej kwoty wartości paczki, kosztów przesyłki i ubezpieczenia. Czasami może się zdarzyć, że paczka zostanie przepuszczona ale jeśli dobierze się do niej celnik to może zarządać dowodu zakupu.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Jak teraz - ostatnie 3 miesiace- wysylam paczke do Polski, to nie moge podac wartosci wiekszej jak 50 CAD. Jesli by byla wieksza, to wtedy do wartosci doliczaja koszt transportu i cla od calosci. Ponad to, moga posumowac paczki wyslane do jednej osoby w danym roku i jesli jest lacznie ponad 50 CAD, to tez jest clo od wszystkich przesylek. Tak wiec dobrze jest miec teraz "duza" rodzine.
Pozdrowienia
ODPOWIEDZ