Wzmacniacze OTL na lampach 6C33C(6S33S)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Jeśli mogę się wtrącić, to odczep na trafie do zasilania anodowego nie jest konieczny.Chcę także zwrócić uwagę na drugą lampę w stopniu sterującym-ECC 82.Ja proponuję podnieść napięcie zasilania stopnia wstępnego np.do 360V i zastosować mocniejszą lampę(ECC99).Lampa
ECC82 nie wysteruje w pełni 6C33C(próbowałem).
Robert
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

wzmaciacz bez trafa głośnikowego

Post autor: Robert »

kotok napisał:Mnie intersują wzmacniacze ,których zaletą jest właśnie brak trafa.[/b][/color]

Kochani może mi ktoś wytłumaczy zainteresowaniem wzmacniaczami bez trafa głosnikowego.Brzmienie takich układów bardzo przypomina brzmienie układów półprzewodnikowych.Moim zdaniem cały urok brzmienia lampowego jest zwiazany z transformatorem wyjsciowym.To właśnie jego własciwości i parametry /a także zniekształcenia/ wynikające z bezwładności magnetycznej nadają tak typowe i miłe dla ucha brzmienie.Transformator to jak serce dzwonu.Wzmacniacz bez trafa to jak babka bez rodzynek więc po co to robić ?.Oczywiście każdy może mieć inne zdanie które chętnie przeczytam.
Pozdrawiam[/b]
Robert
Alek

Post autor: Alek »

Wydaje mi się, że bardzo duże znaczenia ma tu fakt, że dreszczyk emocji budzą układy nieznane, mało znane lub z pewnych względów mało opanowane konstrukcyjnie. Sam widzę sens budowania takich układów, bo dają sporo satysfakcji, większej niż tylko polutowanie garści elementów.
ODPOWIEDZ