Cóż to za telewizor?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Cóż to za telewizor?

Post autor: Alek »

Dostałem telewizor, jak na zdjęciach. Był mi darowany jako Szafir, ale Szafir to na pewno nie jest i co gorsza niewiele mi się do Szafira przyda.
Ja stawiam na któregoś z pierwszych Neptunów.
Obsada lamp jest następująca:

EY86 -prostownik w.n
PL81- pentoda napędzająca linii
PY81- dioda tłumiąco-usprawniająca
PCC85- generator linii
PL83- wzmacniacz wizji
PCC84- głowica
PCF82-głowica
3xEF80- wzmacniacz p.cz
PCL82
ECL80
PCF82
EF80
kineskop 14'', wygląda na to, że był to kineskop pułapkowy, skupianie magnetyczne.

Telewizor jest w stanie opłakanym. Kineskop ma urwaną szyjkę, wskutek wdarcia powietrza luminofor się zdarł. Transformator linii z "wysoką cewką". Obudowa kanciasta, mocno zniszczona; chyba nie jest warto ją naprawiać, bo fornij zlazł:/ . Gdyby był do tego kineskop to jeszcze można się zastanawiać, ale jak na złość mam tylko kineskopy 17'' :evil:
Pytanie brzmi: Co to za "tefał"?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

A nie jest to Belweder ? Może to być też jakaś nawet samoróbka, lub składak z kilku różnych TV.
Alek

Belweder miał inną obsadę lamp. Szczerze powiedziawszy nie wiem co z tym nabytkiem zrobić :roll:. Naprawa w zasadzie nierealna, bo nie ma skąd wyczarować kineskopu. Zresztą skrzynka jest do roboty, zaś plecków brak.
geguś

Post autor: geguś »

Witam :)

Może jakiś pierwszy model Turkusa lub Szmaragda? Zgaduję. Znalazłem schemat, gdzie oznaczenie kinola było MV36 44. Nie za bardzo kojarzę opisy kineskopów.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

To na pewno odmiana Neptuna (bez liter), gdyż począwszy od Neptuna A w stopniu końcowym wizji stosowano lampę PCL84 zamiast PL83. Nie są to żadne Belwedery, Szafiry itp., na co wskazują m.in. charakterystyczne dla neptunów pokrętła umieszczone pod ekranem. Były przykryte plastikową maskownicą z napisem "Neptun". Widoczne są cztery bolce (ew. otworki) służące do jej mocowania.
Ostatnio zmieniony pn, 4 września 2006, 09:39 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Spoglądając w trusza stwierdzam, że jest to jednak chyba pierwszy Neptun, jeszcze bez literek. Pociecha z tego ustalenia jest niewielka, gdyż brak kineskopu 35ŁK2B lub też MW36-xx względnie 35MK1.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jeśli ma kineskop z cienką szyjko to mam taki. Gdybyś nic z nim nie robił... to daj znać :P
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Musi tu iść kineskop z szyjką grubą.
Alek

Tymczasem pojawiła się szansa na uratowanie tego telewizora :) . Kineskop 14'' już jest (choć z szyją krótką), skrzynia zaś poszła do fornirowania :idea: .
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

To na pewno jest jeden z pierwszych Neptunów, budowanych zresztą z wykorzystaniem chassis Turkusa z późniejszymi przeróbkami.
Alek

Dodam jeszcze, że w stopniu m.cz chyba siedzi PL841.
Jeśli ktoś ma schematy neptunów (stawiam tu na jedną z pierwszych wersji) to będę bardzo zobowiązany.

Na razie nie ma nawet żarzenia :(
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Coś takiego?
Alek

Właśnie o to chodziło :)
Alek

Telewizor dał już pierwsze znaki życia, ale wysokie napięcie jest bardzo słabe, zaś transformator piszczy i wydaje inne nieartykułowane dźwięki. Będę sprawdzał co jest grane (podejrzewam jednak transformator linii), ale przy okazji zapytam, czy ktoś nie ma zbywającego transformatora :?: .
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Piszczenie rdzenia może być spowodowane poluzowanym dokręceniem obejmy na rdzeniu. A co do zaniżonego wysokiego, to spróbuj Alku zdjąć cewkę wysokiego napięcia i uruchomić TV bez niej, jeśli powiększy się iskra z anody PL81, to wskazywało by na to, że cewka wysokiego jest zwarta.
A swoją drogą jak polubiłeś stare telewizory, to podejrzewam że przydał by Ci się taki aparacik do sprawdzania cewek trafa linii. Rdzeń na którym nawinięte jest uzwojenie wykonany był z blach transformatorowych - przekrój 0,5cm wystawał ponad obudowę ustrojstwa, na niego nakładało się badaną cewkę. Wykryje zwarcie nawet jednego zwoju. Są również nowszej generacji testery do tego celu, ewentualny schemat byłby na e-mail.