Ciekawy opis tego radia tam się znajduje (link "Opis, ciekawostki"): "...ponieważ są one przyłączone do pierwotnego uzwojenia transformatora głośnikowego to zewnętrzny głośnik musi być albo wysokoomowy (ok 3000W)..."
Wysokoomowy głośnik 3000 watów?
Ciekawa sprawa...
Jak pisałem,radio jest nie moje.
Nie mają dezyzją jest co będzie robione,ale kolega choć nie jest zarejestrowany również zagląda na forum i skrzetnie czyta wasze
podpowiedzi,co zreszta pokazał przesyłając mi cytatem postu amatora
i to chyba natychmiast po jego pojawieniu się.
W kazdym razie w imieniu kolegi składam podziękowania,
napewno jest zadowolony z kazdej porady.
Hennos pisze:
"...ponieważ są one przyłączone do pierwotnego uzwojenia transformatora głośnikowego to zewnętrzny głośnik musi być albo wysokoomowy (ok 3000W)..."
Wysokoomowy głośnik 3000 watów?
No cóż - ten teks pisałem, kiedy jeszcze nie za bardzo znałem się na robieniu stron...
Nie.Kolega nie jest elektronikiem i nie będzie uruchamiał bo zdaje sobie sprawę,że może zrobić więcej szkody niż pożytku.,a w radiu jest sporo
poobrywanych przewodów.
Ja co prawda mam małe pojęcie o elektronice,natomiast praktyki
szczególnie w zakresie trochę wyższych częstotliwości żadnej i w związku
z tym jakoś nie mogę się zabrać aby mu zaproponować próbę
uruchomienia.
tym bardziej,że moje warunki lokalowe nalezy zakwalifikować do bardzo dolnych stanów srednich.Natomiast sesje "wyjazdowe" raczej nie bardzo wchodzą w grę.Jeżeli uda się kiedyś wysłać żonę na jakiś samodzielny kilkudniowy wyjazd to zapewne spróbuję zabrać to do siebie i wtedy trochę się z tym pobawic.
bardziej na zasadzie,nie zaszkodziłoby.(Nie będzie uruchamiał samodzielnie)
Szczerze mówiąc zapewne trochę liczył na mnie i sam mam nadzieję,
że do tego dojdzie.
(Przy okazji dostał odpowiedź na nie zadane pytanie).
I jeszcze jedno - do czyszczenia zdaje się używał waty stalowej.
P.S. Z próby uruchomienia tak szczegółowych relacji nie będzie,bo nie położę radia na skaner.
Jeśliby byłyby jakies problemy z uruchomieniem radyjka to nieśmiało mógłbym polecic moją skromną osobę - mieszkam niedaleko a pare radyjek już w życiu naprawiłem....
gachu13 pisze:Jeśliby byłyby jakies problemy z uruchomieniem radyjka to nieśmiało mógłbym polecic moją skromną osobę - mieszkam niedaleko a pare radyjek już w życiu naprawiłem....
gachu13 pisze:Jeśliby byłyby jakies problemy z uruchomieniem radyjka to nieśmiało mógłbym polecic moją skromną osobę - mieszkam niedaleko a pare radyjek już w życiu naprawiłem....