Znowu z cyklu: Co to za radyjko?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Znowu z cyklu: Co to za radyjko?

Post autor: gachu13 »

Witam Triodowiczów!
Problem już niemal typowy - cóż to za dziwne radio, którego zdjęcia wkleiłem w załaczniku? Styl skrzynki przywodzi na myśl radia z pierwszej połowy lat 30. Czy gałki i skala są oryginalne - tego nie wiem, ale skala wydaję się być wyciągnięta z jakiejś większej Tesli, gdyż na jednym z jej końców (zachodzi ona trochę do środka obudowy i tego nie widać) zaznaczono 4 pozycje przełącznika - fale długie, średnie, krótkie i gramofon. Natomiast przełącznik z przodu ma tylko 3 położenia. Wydaje mi się również że z przodu brakuje jakiejś ramki otaczającej skalę.
W środku widzimy lampy z serii E21, które na 90% zostały założone tm przez jakiegoś "naprawiacza" a nie przez fabrykę. Także filtry p.cz. i głosnik nie są orginalne.
Jedyny napis sugerujący firmę dało mi się znaleść na trafie głośnikowym - jest na nim ładne logo Orfeus Radio - google niestety milcz na temat takiego radia, natomiast RadioMuseum znajduje tylko jakąś tranzystorową Teslę.
Proszę więc o pomoc kolegów Triodowców - chętnie dowiedziałby się czegokolwiek o tym radiu, bo skrzynka jest w sumie w dobrym stanie a do tego jest ogromna (wys:48cm, szer:44cm) i piękna - aż żal żeby takie radio nie grało :wink:
Do bebechów się jeszcze nie dobrałem bo w obu gałkach zerwane są śruby i nie idzie ich odkręcić - chyba będzie trzeba rozwiercić.
Z góry dziękuje za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Znowu z cyklu: Co to za radyjko?

Post autor: tszczesn »

gachu13 pisze:Witam Triodowiczów!
Problem już niemal typowy - cóż to za dziwne radio, którego zdjęcia wkleiłem w załaczniku? Styl skrzynki przywodzi na myśl radia z pierwszej połowy lat 30. Czy gałki i skala są oryginalne - tego nie wiem, ale skala wydaję się być wyciągnięta z jakiejś większej Tesli, gdyż na jednym z jej końców (zachodzi ona trochę do środka obudowy i tego nie widać) zaznaczono 4 pozycje przełącznika - fale długie, średnie, krótkie i gramofon. Natomiast przełącznik z przodu ma tylko 3 położenia. Wydaje mi się również że z przodu brakuje jakiejś ramki otaczającej skalę.
W środku widzimy lampy z serii E21, które na 90% zostały założone tm przez jakiegoś "naprawiacza" a nie przez fabrykę. Także filtry p.cz. i głosnik nie są orginalne.
W tym radiu oryginalna to jest chyba tylko obudowa i ewentualnie blacha chassis z transformatorem (ale trafo to już niekoniecznie). Radio jest zbyt ozdobne i ma za dużą skalą jak na pierwszą połowę lat 30-tych, jabym jes sytuaowal kilka lat później. Tak 'na oko' kraj pochodzenia to Francja (+ BeNeLux), Anglia, USA, w tej kolejności prawdopodobieństwa.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W tym radiu oryginalna to jest chyba tylko obudowa i ewentualnie blacha chassis z transformatorem (ale trafo to już niekoniecznie).
Trudno się z Tobą nie zgodzić - przeróbek jest co niemiara :cry:
Całkiem możliwe że po II wojnie światowej to radio jakimś cudem znalazło się w Czechach, a że nie działało wział się za nie jakiś spec i przerobił na to co miał pod ręką, byle tylko grało...
Mimo wszystko chciałbym je ożywić, więc chyba zostane przy tych lampach które są.

Tak BTW: Może warto by było założyć taki "przyklejony" temat w stylu "Co to za radio?" gdzie wszyscy umieszczaliby radia, których nazw nie znają - mogłoby to być pomocne, bo gdy nazbierałoby się tego "troche" byłoby to pierwsze miejsce, gdzie zaczynałoby się szukać.
Co myślicie o tym pomyśle?

Edited:
Po poszukiwaniach na RadioMuseum znalazłem coś nieco podobnego - Sonora AF6 = http://www.radiomuseum.org/r/sonora_af6af.html
Możliwe że mój egzemplarz to inny model, bo skrzynka (zwłaszcza osłona głośnika) wygląda dość podobnie. Wie ktoś gdzie jeszcze można pooglądać fotki francuskich radyjek?
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Jest podobne, ale skala się nie zgadza, trochę za mała. Z dużą pewnością radio jest tej samej firmy, co egzemplarz posiadany przez ciebie.
Bardzo ładne to radio, jeszcze lepsze będzie, jeśli uda ci się je doprowadzić do "znośnego", nawet dobrego stanu. Moim zdaniem zabytek niespotykany, jest zajebiste.
Zgadzam się, że pochodzi z Francji, wystarczy sobie tylko wyobrazić, jak stało w jakimś francuskim pomieszczeniu w latach 30.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jak z nim skończe to wrzuce może fotkę - zobaczymy czy spodoba Wam się mój prosty sposób odnawiana skrzynek.

Z innej beczki: Nikomu nie podoba się pomysł z "przyklejonym" tematem?
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Temat może być, nie wiem czy często będzie używany. Chyba wygodniej, żeby takie tematy były pisane oddzielnie- jeśli jeden się wyjaśni, powoli spada na dno listy...

Powracając do tematu- takie radio to musi mieć super historię, żeby nie powiedzieć, że jest z "z jajami".
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

miki pisze:[...]jest zajebiste.
miki pisze:[...]jest z "z jajami"
Przyjacielu.
Zacznij w końcu używać normalnej polszczyzny, nie rynsztokowej. Jako - podobno - współtwórca strony www powinieneś wiedzieć o pewnym savoir-vivre chyba, że piszesz blog. Wówczas "wolnoć Tomku" (bez urazy, ponowie Tomaszowie :wink: ), jednak ze względu na Twój wiek wulgaryzmy, podobnie jak alkohol, mogą jeszcze poczekać.
Nie jestem tu moderatorem, jedynie szarym "końcówkowym" użytkownikiem czyjegoś serwera, ale język Twoich postów zaczyna mnie razić :? .

Pozdrawiam
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

moim skromnym zdaniem radio może pochodzić z lat 30tych .
Wydaje mi się że kiedyś posiadało ono skalę kwadratową na górze być moze był wskażnik dostrojenia a obecny otwór na skalę z Tesli to robota stolarza amatora. Głośnik , trafo głośnikowe chassis radia z kondensatorem strojeniowym są raczej na 99% oryginalne a reszta to już radosna twórczość .
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

amator pisze: Przyjacielu.
Zacznij w końcu używać normalnej polszczyzny, nie rynsztokowej. Jako - podobno - współtwórca strony www powinieneś wiedzieć o pewnym savoir-vivre chyba, że piszesz blog. Wówczas "wolnoć Tomku" (bez urazy, ponowie Tomaszowie :wink: ), jednak ze względu na Twój wiek wulgaryzmy, podobnie jak alkohol, mogą jeszcze poczekać.
Nie jestem tu moderatorem, jedynie szarym "końcówkowym" użytkownikiem czyjegoś serwera, ale język Twoich postów zaczyna mnie razić :? .
Przepraszam, jeśli mój język komuś nie odpowiada, będę pisać ostrożniej.
Bloga nie piszę, zresztą nie wiem co to jest.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Głośnik , trafo głośnikowe chassis radia z kondensatorem strojeniowym są raczej na 99% oryginalne a reszta to już radosna twórczość .
Głośnik niestety też nie :( Nie widać tego na zdjeciu, ale głośnik jest mniejszy niż oryginalny (oryginalny miał chyba 20 cm średnicy a ten ma koło 16). Zwróćcie uwagę na ten kawałek blachy, do którego przytwierdzone jest trafo głosnikowe - przypomina mi to troche uchwyty na których montowane były "napędy" wysokoomowych głośników z "kotwiczką" i magnesem w kształcie podkowy - może orginalnie był tam taki głośnik? To świadczyłoby że radio na pewno jest z pierwszej połowy lat '30.
Wydaje mi się że kiedyś posiadało ono skalę kwadratową na górze być moze był wskażnik dostrojenia a obecny otwór na skalę z Tesli to robota stolarza amatora.
To jest całkiem prawdopodobne, szkoda że nie ostała się ta ramka wokół skali, bo sądząc z otworów wokół niej, napewno było coś takiego.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Udało mi się w końcu zdjąć gałki i wyjąć chasis ze skrzynki. Niestety, to co zobaczyłem pod blachą (dość zardzewiałą zresztą) nie poprawiło mi humoru :( Całe oryginalne bebechy tego radia zostały wytargane i na ich miejsce ktoś wstawił (pewnie wręcz przeniósł) bebechy jakiejś powojennej Tesli. Nie znalazłem ani jednego elementu, który dawałby jakiekolwiek wskazówki co do pochodzenia radia - same Tesle, kilka Alwaysów i jeden czy dwa Siemensy. Trafo zasilające też nie jest oryginalne.
No i mam teraz dylemat - spróbować uruchomić to co jest czy też po raz kolejny "wyczyścić" chasis z elementów (i przy okazji z rdzy :wink: ) i zrobić coś po swojemu na amerykańskich lampach, których mi kilka leży i się marnuje? Tyle że w tym drugim przypadku o heterodynie moge raczej zapomnieć...
Fotek nie zamieszczam bo aż żal na to patrzeć :cry:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Udało mi się znaleść taki napis (na agregacie strojeniowym):
DEJURAMSCO LIMITED
TORONTO CANADA
Być może to by świadczyło o tym że radio nie pochodzi z Francji tylko zza oceanu - niekoniecznie z Kanady, może USA?
Słyszał ktoś o takiej firmie? Produkowała radia czy tylko podzespoły?
Prosze o pomoc, jeśli ktoś coś wie na ten temat.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.