Filtr w zasilaczu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Filtr w zasilaczu
Jak wyżej jaki radzicie zastosować filtr w zasilaczu do PP na EL34,(prostownik na 6D22S po 2 na kanał Ua=ok 430V) ? jaki będzie lepszy RC, LRC, czy LC jaki byście mi doradzili?
Z góry thx za odpowiedź:)
Z góry thx za odpowiedź:)
-
- 50...74 posty
-
- 625...1249 postów
Tylko taki, w którym da się zrobić szczelinę powietrzną. Ponadto, musi być z blach. Więc polecam tu uzwojenie pierwotne jakiegoś TWOP'a.Boski Miszcz pisze: Jaki najlepiej zastosować rdzeń do takiego dławika --czy moze pierscieniowy tez by znalazł gdzies zastosowanie__
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 100...124 posty
Witam,
Dołączam się do wątku o 6D22S i mam pytanie (dostałem chyba jakiegoś zaćmienia umysłowego) o zasilacz do wzmacniacza concertino (zdjęcie). Na wyjściu jest 430V a uzwojenia anodowe są po 390V. W jaki sposób otrzymuje się to 430V (spadek napięcia na diodach to zdaje się 15V, prostownik dwupołówkowy), a z 390 zmiennego otrzymuje się teoretycznie *1,41 czyli 550V ?
arturdiy
Dołączam się do wątku o 6D22S i mam pytanie (dostałem chyba jakiegoś zaćmienia umysłowego) o zasilacz do wzmacniacza concertino (zdjęcie). Na wyjściu jest 430V a uzwojenia anodowe są po 390V. W jaki sposób otrzymuje się to 430V (spadek napięcia na diodach to zdaje się 15V, prostownik dwupołówkowy), a z 390 zmiennego otrzymuje się teoretycznie *1,41 czyli 550V ?
arturdiy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
390V * 1,41 to napięcie bez obciążenia. Pod obciążeniem spada ono znacznie.arturdiy pisze:Witam,
arturdiy

Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 50...74 posty
Witam,
Dla biegu jałowego miałbyś prawie tę wartość napięcia, jaką policzyłeś.
Dlatego też filtr zasilacza z wejściem indukcyjnym należy wstępnie obciążyć bleaderem, kiedy przewiduje się jego pracę bez obciążenia, by skok napięcia wyjściowego nie był znaczny po podłączeniu obciążenia.
Wartość prądu płynącego przez rezystor bleadera stanowi od 5 do 10 procent maksymalnej wartości prądu obciążenia prostownika z takim filtrem.
Dokładne obliczenie "punktu przegięcia", czyli rezystancji bleadera od której charakterystyka prądowo-napięciowa wyjścia filtru jest prawie płaska (mała rezystancja dynamiczna), możliwe jest (i ja to potrafię zrobić) przy znajomości parametrów zastosowanego; transformatora, prostowników i filtru.
Old_Boy
zapomniałeś o reaktancji (dla częstotliwości 100Hz, druga harmoniczna napięcia sieciowego) indukcyjności dławików filtru... i istnieniu obciążenia po stronie prądu stałego na wyjściu filtru.arturdiy pisze:Witam,
arturdiy
Dla biegu jałowego miałbyś prawie tę wartość napięcia, jaką policzyłeś.
Dlatego też filtr zasilacza z wejściem indukcyjnym należy wstępnie obciążyć bleaderem, kiedy przewiduje się jego pracę bez obciążenia, by skok napięcia wyjściowego nie był znaczny po podłączeniu obciążenia.
Wartość prądu płynącego przez rezystor bleadera stanowi od 5 do 10 procent maksymalnej wartości prądu obciążenia prostownika z takim filtrem.
Dokładne obliczenie "punktu przegięcia", czyli rezystancji bleadera od której charakterystyka prądowo-napięciowa wyjścia filtru jest prawie płaska (mała rezystancja dynamiczna), możliwe jest (i ja to potrafię zrobić) przy znajomości parametrów zastosowanego; transformatora, prostowników i filtru.
Old_Boy
Ostatnio zmieniony czw, 12 kwietnia 2007, 21:33 przez Old_Boy, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- moderator
-
- 50...74 posty
Witam,
Dla wartości obciążenia wyjścia filtru tego prostownika dwupołówkowego to jest tyle jakby tych kondensatorów tam wcale nie było.
Na przyszłość moja dobra, starego repa, rada: dobrze poznaj stan teorii w danym temacie, zanim zechcesz podważać moje wypowiedzi...
Old_Boy
przepraszam, a co to zmienia, skoro pierwsza wartość pojemności filtru to jest mniej jak 25 mikrofaradów... ? ? ?Piotr pisze:Old_Boy pisze:zapomniałeś o reaktacji (dla częstotliwości 100Hz, druga harmoniczna napięcia sieciowego) indukcyjności dławików filtru...
Fajnie, tylko tam jak wół stoi wejście pojemnościoweOld_Boy pisze:Dlatego też filtr zasilacza z wejściem indukcyjnym [...]

Dla wartości obciążenia wyjścia filtru tego prostownika dwupołówkowego to jest tyle jakby tych kondensatorów tam wcale nie było.
Na przyszłość moja dobra, starego repa, rada: dobrze poznaj stan teorii w danym temacie, zanim zechcesz podważać moje wypowiedzi...
Old_Boy
-
- 250...374 postów
-
- 625...1249 postów
No cóż, z ciekawości porobiłem symulacje i wyszło, że jednak te 22uF ma dość duży wpływ.
trafo 390V i dwie lampy i filtr LC 420V i dość spore tętnienia,
to samo z filtrem CLC 500V i kilkuktotnie mniejsze tętnienia.
Wychodzi na to że te 22u jednak ma wpływ
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 50...74 posty
Witam,
Natomiast współczynnik tętnień na wyjściu jest minimalnie mniejszy, ale za to w lampach prostowniczych i uzwojeniach transformatora są większe straty mocy (energii) w porównaniu gdyby tych kondensatorów na wejściu nie było wcale... Policz sobie i porównaj...
Old_Boy
charakterystykę prądowo - napięciową tego prostownika mierzoną na wyjściu pokazanego tam filtru te kondendesatory niewiele zmieniają.WitekJ pisze:Dla prądu obciążenia 0,2A (przykładowo), napięcie międzyszczytowe tętnień na tym kondensatorze wyniesie ok 70V. Wartość skuteczna tego napięcia (ze 25V) stanowi więc kilka procent napięcia wyprostowanego.
Dalej uważasz, że kondensator 25 mikro nic nie znaczy?
Natomiast współczynnik tętnień na wyjściu jest minimalnie mniejszy, ale za to w lampach prostowniczych i uzwojeniach transformatora są większe straty mocy (energii) w porównaniu gdyby tych kondensatorów na wejściu nie było wcale... Policz sobie i porównaj...

Old_Boy
-
- 50...74 posty
Witam,
Zauważ, iż są dwa ogniwa filtru L-C.
Pokaż też tu zewnętrzne charakterystki prądowo - napięciowe z obu przypadków.
Old_Boy
pokaż mi schemat (ale kompletny), jaki uwzględniłeś w swojej symulacji, bez tego, to jest gdybanie...Pyra pisze:No cóż, z ciekawości porobiłem symulacje i wyszło, że jednak te 22uF ma dość duży wpływ.
Pozdrawiam
Zauważ, iż są dwa ogniwa filtru L-C.
Pokaż też tu zewnętrzne charakterystki prądowo - napięciowe z obu przypadków.
Old_Boy
-
- 250...374 postów