Jeden z najstarszych magnetowidów - VO1810 Sony

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Jeszcze mam jedno pytanko. Jestem w trakcie poszukiwania jakiegoś dobrego magnetowidu, najlepiej trochę starszego. Potraficie mi coś poradzić?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

miki pisze:Jeszcze mam jedno pytanko. Jestem w trakcie poszukiwania jakiegoś dobrego magnetowidu, najlepiej trochę starszego. Potraficie mi coś poradzić?
Ja bym ci polecał coś takiego: http://www.tvprogear.com/used-video-buy.php?desc=89 , ale ja to zboczony jestem ;)
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Zboczony to za dużo powidziane, ale rzeczywiście, trochę to wygórowane jak na moje wymagania. Swoją drogą, niezły kombajn nawet :D .
Podobają mi się magnetowidy z kieszenią jak magnetofony kasetowe, ale nigdy takiego na oczy nie widziałem, tylko kilka razy na filmie.
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Rafał »

No to może taki, jak ten w tym wątku z innego forum, JVC BR-7000ERA: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.h ... 1945&p=1#k

Trochę tam o nim napisano, to sobie możesz poczytać. Sprzęt pierwotnie przeznaczony do kopiowania kaset magnetowidowych w ich wytwórniach. Bo tak, jak i kasety magnetofonowe, tak i magnetowidowe trzeba było przegrywać. Teraz, jak już nikt nie chce kupować kaset z nagraniami, pozbywają się tego sprzętu z wytwórni. Tak, jak i parę innych osób kupiłem takiego cudaka. Waży coś z 17 kilo. Ma podświetlane "zegary" i w ogóle robi wrażenie. Używam go jako magnetofonu i w tej roli się sprawdza.

Koszt nieznaczny, kilkadziesiąt złotych (ostatnio na Allegro poszedł za trochę ponad dwadzieścia).

Do nagrywania filmów nie używałem. Do tego banalnego zastosowania mam takiego zwykłego Panasonika. Polecono mi w sklepie w zeszłym jeszcze wieku jako sprzęt nie do zdarcia i rzeczywiście serwisu nie odwiedzał mimo intensywnego używania.
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Tutaj cudak stoi pod gramofonem. Mam zamiar (wcielany już w życie) przegrywać na kasety pożyczane płyty winylowe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Rafał pisze:No to może taki, jak ten w tym wątku z innego forum, JVC BR-7000ERA: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.h ... 1945&p=1#k

Koszt nieznaczny, kilkadziesiąt złotych (ostatnio na Allegro poszedł za trochę ponad dwadzieścia).

Do nagrywania filmów nie używałem. Do tego banalnego zastosowania mam takiego zwykłego Panasonika. Polecono mi w sklepie w zeszłym jeszcze wieku jako sprzęt nie do zdarcia i rzeczywiście serwisu nie odwiedzał mimo intensywnego używania.
Za taką cenę... myślałem, że to kilkaset będzie...
I nie wiedziałem, że muzykę można nagrywać na VHS. Chodziło mi o nagrywanie wideo, ale jak sprawdza się w muzyce, to zaczynam odkładać :)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Kasety wideo mają dużą pojemność i mogą zmieścić całkiem sporo, dlatego też w radiu używamy magnetowidu jako... szpiega, czyli ustrojstwa rejestrującego to, co leci na antenę, dla KRRiT. Właściwie jest to szpieg "zapasowy" gdyż główny jest już komputerowy, zrzuca się na niego cała emisja, a na wideo "właziło" jakieś chyba 6 godzin. W czasach, kiedy nie nadawaliśmy jeszcze 24 godziny na dobę (zaczęliśmy krótko po tym jak "dałem się nabrać") taki sposób rejestracji programu wystarczył.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Pracujesz w Żaku? Zajefajnie! Znaczy idziesz w ślady Marka Niedźwiedzkiego, czyż nie?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Vault_Dweller pisze:Kasety wideo mają dużą pojemność i mogą zmieścić całkiem sporo, dlatego też w radiu używamy magnetowidu jako... szpiega, czyli ustrojstwa rejestrującego to, co leci na antenę, dla KRRiT. Właściwie jest to szpieg "zapasowy" gdyż główny jest już komputerowy, zrzuca się na niego cała emisja, a na wideo "właziło" jakieś chyba 6 godzin. W czasach, kiedy nie nadawaliśmy jeszcze 24 godziny na dobę (zaczęliśmy krótko po tym jak "dałem się nabrać") taki sposób rejestracji programu wystarczył.
W Polskim Radiu swego czasu był wykorzystywany cyfrowy (!) zestaw montażowy do fonii zbudowany na magnetowidach Umatic podobnych do tego z rozpoczynającego postu, tylko ze sterowaniem + przetworniki przerabiające dźwięk analogowy na cyfrowy 'wtłoczony' w sygnał wizji.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

miki pisze:Pracujesz w Żaku? Zajefajnie! Znaczy idziesz w ślady Marka Niedźwiedzkiego, czyż nie?
Nie do końca- ja tam (z braku możliwości, studia i w ogóle...) zaglądam na razie dość rzadko i robię głównie za konserwatora. Szedłem tam z zamiarem realizacji, nieważne czy na emisji, czy jako akuśtyk na koncertach- tak więc nie, bynajmniej nie jako merytoryczny... Kłopot w tym, że brakło systematyczności... tym niemniej takie wydarzenia jak Yapa skutecznie potrafią żakowca nakłonić do szerszego nawiązania współpracy ;).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Magnetowid-cudak z tyłu. Blok wejść i wyjść audio oraz przełącznik wyboru trybu nagrywania. W zależności od wyboru wejścia i ustawienia przełącznika można nagrywać w jednym lub drugim trybie, jednocześnie w obu albo... jednocześnie w każdym co innego :idea:

Drugi przełącznik zapewnia nam całonocne słuchanie jednej kasety. Jeśli mamy na to ochotę :wink:

Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Vault_Dweller pisze:
miki pisze:Pracujesz w Żaku? Zajefajnie! Znaczy idziesz w ślady Marka Niedźwiedzkiego, czyż nie?
Nie do końca- ja tam (z braku możliwości, studia i w ogóle...) zaglądam na razie dość rzadko i robię głównie za konserwatora. Szedłem tam z zamiarem realizacji, nieważne czy na emisji, czy jako akuśtyk na koncertach- tak więc nie, bynajmniej nie jako merytoryczny... Kłopot w tym, że brakło systematyczności... tym niemniej takie wydarzenia jak Yapa skutecznie potrafią żakowca nakłonić do szerszego nawiązania współpracy ;).
Ja "pracuję" w naszym szkolnym radiowęźle. Nie umywa to się do Żaka, ale jest klimacik 8) . Praca polega na tym, że na przerwach puszczamy muzykę na szkołę, a jak jest komunikat do ogłoszenia, to dwie osoby zrywają się z lekcji i idą ogłaszać. Czasem to się nawet audycja trafi, zazwyczaj na jakieś święto (walentynki, dzień kobiet)- zazwyczaj ja piszę teksty :D . Nasz "zestaw nadawczy" składa się ze wzmacniacza- miksera DZZ Rzeszów, Cdka Technics (audiofilski), gramofonu GS 464 (obecnie stoi u mnie w naprawie), tunera t9015 i decka ZRK, którego numeracji nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Spodobał mi się ten "cudak" i kupiłem na allegro taki sam. Całe 18.50zł :P .
Teraz jeszcze tylko nawiązać kontakt ze sprzedającym i przytaskać to do mieszkania :D .
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Stare magnetowidy

Post autor: Adam Myslinski »

Jak juz jestesmy przy magnetowidach. Mam stare AKAI, ktore dziala nawet, ale tylko wtedy, kiedy sie zdejmie obudowe i recznie rozrusza beben. Serwisanci stosowali jakis dziwny smar, ktory zasycha po mniej wiecej roku i ani rusz.

Czym smarowac piasty bebna glowic, aby nie stawaly po pewnym czasie?

A Wojciech Mann nawet nie za bardzo sie zmienil :)
Pozdrawiam

Adam
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Z takim problemem spotykałem się dotychczas tylko przy gramofonach: będzie chodzić, jak mu pomożesz :) .
Jeśli chodzi o twój przypadek, to dużo nie poradzę z prostego powodu- nigdy nie musiałem smarować głowicy. Nie można jej po prostu wymienić?