Witam szanownych kolegów mam taki problem mam amerykanskie urzadzenie pomiarowe RCA zdobyłem nawet do niego schemat niestety zasilane jest z sieci 117V /60Hz i chiałbym zapytac czy mozliwe jest w oparciu o kawałek schematu załaczony w załaczniku dobrac jakies inne trafo? bo ja szczerze to nie rozumiem jak ten zasilacz ma działac zreszta wszytsko jak na rysunku a jak nic nie wymyslimy to poswietach wybiore sie do znajomego co ma autrotransformator i podłącze do 117V i pomierze napiecia wtórne:-)
i pytanie jakie jest waszym zdaniem napiecie wtórne na uzwojeniu transformatora?
pozdrawiam
i zycze wszystkim wesołych swiat i mokrego dyngusa:-)
problem z zasilaniem 117V /60Hz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
problem z zasilaniem 117V /60Hz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ale po co chcesz wymontowywać oryginalny transformator? Przecież jest wiele transformatorów, o różnych mocach (więc z dobraniem odpowiedniego nie powinno być problemu), które mają odczep na uzwojeniu pierwotnym dla 110V[115V] (np. jakiś na rdzeniu zwijanym RZC - te mają niejako naturalnie wyprowadzone 110V[115V]). Odczep ten można przecież wykorzystać i wtedy taki transformator pracuje jako autotransformator.
-
- 75...99 postów
ten transforamtorek zarzy 2 lampki 12AU7 czyli ECC82 i 6AL5 czyli EAA91 ma mocy 6W także to nie problem chodzi mi po prostu o oszacowanie na podstawie schematu wartosci napiecia wtórnego tam co jest na schemacie +88V i -40 bo to dla mnie jest niezrozumiałe skad tam to -40?Transformator z allegro odpada:-(no $$$$$ a kolejnego nie ma co stosowac planuje poprostu dorobic jeden zasilacz albo go tam zmiescic w obudowie choc mało miejsca;-(wiec jak oszacowac wartos tego napiecia wtórnego?
-
- moderator
Napiecie wtórne zapewne jest rzędu 90-100V.Renegat... pisze: chodzi mi po prostu o oszacowanie na podstawie schematu wartosci napiecia wtórnego tam co jest na schemacie +88V i -40
Zauważ że to po prostu zasilacz dający napięcie 128V, tyle że żaden z biegunów nie jest połączony z masą. Zamiast tego do masy przyłączony jest punkt leżący wewnątrz dzielnika napięcia.Renegat... pisze: bo to dla mnie jest niezrozumiałe skad tam to -40?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 1250...1874 posty
-
- 75...99 postów
no to bedzie chyba optymalnie jak załatwie autrotransformator i pomierze to napiecie wtórne:-)zreszta co ciekawe osatnio wojuje z aparatura pomiarowa i na zasadzie porówania miedzy tym miernikiem a elpo u719 funckcje niemal ze te same w elpo stabilizacja jonowa napiecia anodowego lamp+ prostownik pełnookresowy zarzenie stabilizowane na tg72 a w amerykancu prostownik półokresoy na jednej jakiejs diodzie selenowej:-)+10uF a zarzenie zmiennym:-)a niby RCA. Poszukam jeszcze jakiegos transformatora na te 110-120V
pozdrawiam
pozdrawiam