Przedwzmacniacz lapowy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
witam
Musze wziąć w obrone słynna E88CC , jedną z lepszych lamp z jakimi miałem do czynienia w swojej prawie 40 letniej karierze ? zawodowej. Lampy te w latach 60-70 były nagminnie stosowane w torach wizyjnych kamer i nadajników telewizyjnych. Tory generatorów FM napędzających nadajniki UKF-FM tez zawierały te lampy. Lampy te sa nikoszumne , bardzo trwałe i zastosowane w dobrej aplikacji nie charakteryzują się żadnymi negatywnymi cechami brzmieniowymi .
Pozdrawiam
Musze wziąć w obrone słynna E88CC , jedną z lepszych lamp z jakimi miałem do czynienia w swojej prawie 40 letniej karierze ? zawodowej. Lampy te w latach 60-70 były nagminnie stosowane w torach wizyjnych kamer i nadajników telewizyjnych. Tory generatorów FM napędzających nadajniki UKF-FM tez zawierały te lampy. Lampy te sa nikoszumne , bardzo trwałe i zastosowane w dobrej aplikacji nie charakteryzują się żadnymi negatywnymi cechami brzmieniowymi .
Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
E88CC i E188CC
Tory wizyjne i generatory UKF-FM to nieco wyższe częstotliwoći niz 20kHz...Wiesław_B pisze:witam
Musze wziąć w obrone słynna E88CC
Lampy te w latach 60-70 były nagminnie stosowane w torach wizyjnych kamer i nadajników telewizyjnych. Tory generatorów FM napędzających nadajniki UKF-FM tez zawierały te lampy. Lampy te sa nikoszumne , bardzo trwałe i zastosowane w dobrej aplikacji nie charakteryzują się żadnymi negatywnymi cechami brzmieniowymi .
Lampy E88CC są: "High-Transconductance Low Noise Universal Twin-Triode for Cascode, Mixer and Phase-Inverter Stages, Multivibrators, Cathode Amplifiers" (katalog Siemens 1968/69).
W swojej praktyce spotykałem się z nimi głównie w oscyloskopach i generatorach w urządzeniach medycznych - były nie do zdarcia!!!
Z zastosowaniem w audio zetknąłem się z nimi dopiero kilka lat wstecz - byłem zaskoczony tym faktem - więc nie dziwcie się, że krytycznie podchodzę do takiej aplikacji...
Co innego E188CC - to była rzeczywiście fantastyczna lampa - niezwykle zbliżona do E88CC parametrami, ale zdecydowanie przeznaczona do zastosowań m.cz. (niskoszumowe i niemikrofonujace stopnie wejściowe).
Porównując parametry obydwu lamp: są nieomal identyczne!!!
Czyżby to była ta sam lampa - tylko selekcjonowana "na szumy" u producenta???
ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- moderator
Witam.
Jakiś czas temu zaprojektowałem przedwzmacniacz a właściwie lampowy układ regulacji barwy dźwięku sterujący dwoma końcówkami mocy TDA7294. W układzie tym początkowo zastosowałem dwie lampy E88CC, które wydawały mi się wówczas najbardziej odpowiednie ze względu na parametry do tego typu aplikacji. Układ rozwiązałem klasycznie jako pasywny regulator barwy tonów niskich i wysokich, po czym wykorzystując nadmiar wzmocnienia ECC88 w stosunku do potrzeb układu TDA7294 na wyjściu układu regulacji barwy zastosowałem jeszcze dodatkową regulację tonów najniższych, leżących w paśmie akustycznym poniżej 80Hz.
Podczas odsłuchu gotowego wzmacniacza postanowiliśmy z kolegą, z którym tworzyłem tą hybrydę dla próby podmienić lampy E88CC na 6N1P i co najciekawsze zmiana ta okazała się bardzo korzystna na jakość dźwięku. Po zamianie lamp kolega zauważył, że poprawiło się jeszcze bardziej brzmienie tonów najniższych. W jego odczuciu basy zabrzmiały jeszcze głębiej i w ogóle poprawiła się dynamika wzmacniacza. Po tym czasie wykonałem jeszcze kilka „ślepych testów” z udziałem wielu moich znajomych i ich opinie okazały się w 90% zbieżne z pierwszą opinią mego kolegi. Trudno mi teraz powiedzieć, co mogło mieć wpływ na taką opinię moich znajomych o tych lampach (6N1P). Może było to nieco większe wzmocnienie napięciowe występujące na 6N1P w stosunku do E88CC lub po prostu układ był zaprojektowany bardziej optymalnie pod 6N1P i na tej lampie wprowadzał mniej zniekształceń. W załącznikach przedstawiam opisywaną konstrukcję. Jest ona dość dziwaczna
Jakiś czas temu zaprojektowałem przedwzmacniacz a właściwie lampowy układ regulacji barwy dźwięku sterujący dwoma końcówkami mocy TDA7294. W układzie tym początkowo zastosowałem dwie lampy E88CC, które wydawały mi się wówczas najbardziej odpowiednie ze względu na parametry do tego typu aplikacji. Układ rozwiązałem klasycznie jako pasywny regulator barwy tonów niskich i wysokich, po czym wykorzystując nadmiar wzmocnienia ECC88 w stosunku do potrzeb układu TDA7294 na wyjściu układu regulacji barwy zastosowałem jeszcze dodatkową regulację tonów najniższych, leżących w paśmie akustycznym poniżej 80Hz.
Podczas odsłuchu gotowego wzmacniacza postanowiliśmy z kolegą, z którym tworzyłem tą hybrydę dla próby podmienić lampy E88CC na 6N1P i co najciekawsze zmiana ta okazała się bardzo korzystna na jakość dźwięku. Po zamianie lamp kolega zauważył, że poprawiło się jeszcze bardziej brzmienie tonów najniższych. W jego odczuciu basy zabrzmiały jeszcze głębiej i w ogóle poprawiła się dynamika wzmacniacza. Po tym czasie wykonałem jeszcze kilka „ślepych testów” z udziałem wielu moich znajomych i ich opinie okazały się w 90% zbieżne z pierwszą opinią mego kolegi. Trudno mi teraz powiedzieć, co mogło mieć wpływ na taką opinię moich znajomych o tych lampach (6N1P). Może było to nieco większe wzmocnienie napięciowe występujące na 6N1P w stosunku do E88CC lub po prostu układ był zaprojektowany bardziej optymalnie pod 6N1P i na tej lampie wprowadzał mniej zniekształceń. W załącznikach przedstawiam opisywaną konstrukcję. Jest ona dość dziwaczna

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Chyba dzięki wysokiemu i dość sztywnemu napięciu zasilania +/-48V oraz doskonałemu chłodzeniu stopni mocy (brak podkładek mikowych i wydajne radiatory z wentylatorami sterowanymi elektroniką) udało się uzyskać ze wzmacniacza ponad 100W mocy sinusoidalnej dla 8 omowego obciążenia, mimo że producent zapewnia, że TDA7294 może oddać jedynie 70W. Wracając do lamp E88CC to faktycznie muszę przyznać rację ZoltAnowi, że często spotykałem się z wybitnie mikrofonującymi egzemplarzami produkcji Tesli, które to mikrofonowanie nie miało najmniejszego znaczenia, gdy lampę zastosowało się we wzmacniaczu w.cz do którego była pierwotnie przeznaczona.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 50...74 posty
ludzie przestańcie bzdety wypisywać
lampy i co na lampach w latach 65i dalej było moim chlebem powszednim
i co tu wypisuja nawiedzeni to ręce opadają panowie do nauki a także
praktyka to jest wiele wieczorów przesiedzianych przy konstrukcjach
trzeba było przewalić trochę wzmacniaczy ,odbiorników lampowych telewizorów
polecam wszystkim LAMPY ELEKTRONOWE Henela,po latach lubię czasami poczytać i co nieco sobie przypomnieć
dochwili obecnej jestem serwisantem od prostych układów do wyrafinowanej elektroniki a lampy zostały miłym wspomnieniem
ale w chwili obecnej co nieco się praktykuje m.j wzmacniacze mocy KF
lampowe i tranzystorowe
te układy mają duszę tylko wymagają pokory a nie zadufania że ja wszystko wiem ,nauka i wiele godzin praktyki dadzą wymierny efekt
młodzi adepci elektroniki co widzę po opisach raczej żadnych układów nie zbudowali a opisując swoje konstrukcje pokazują że posiedli umieujetność obsługi komputera i to wszystko
bolesne jest to że wjekszość wyjadaczy nie chce sprzedać swojej wiedzy
podchodzą komercjyjnie --walka o byt
czasami dam się namówić na wykończenie prac dyplomowych i po dyskusji okazuje się że delikwent robi wielkie oczy na prawo ohma hi
pozdrawiam wszystkich i życzę udanych konstrukcji
lampy i co na lampach w latach 65i dalej było moim chlebem powszednim
i co tu wypisuja nawiedzeni to ręce opadają panowie do nauki a także
praktyka to jest wiele wieczorów przesiedzianych przy konstrukcjach
trzeba było przewalić trochę wzmacniaczy ,odbiorników lampowych telewizorów
polecam wszystkim LAMPY ELEKTRONOWE Henela,po latach lubię czasami poczytać i co nieco sobie przypomnieć
dochwili obecnej jestem serwisantem od prostych układów do wyrafinowanej elektroniki a lampy zostały miłym wspomnieniem
ale w chwili obecnej co nieco się praktykuje m.j wzmacniacze mocy KF
lampowe i tranzystorowe
te układy mają duszę tylko wymagają pokory a nie zadufania że ja wszystko wiem ,nauka i wiele godzin praktyki dadzą wymierny efekt
młodzi adepci elektroniki co widzę po opisach raczej żadnych układów nie zbudowali a opisując swoje konstrukcje pokazują że posiedli umieujetność obsługi komputera i to wszystko
czasami dam się namówić na wykończenie prac dyplomowych i po dyskusji okazuje się że delikwent robi wielkie oczy na prawo ohma hi
-
- 125...249 postów
-
- 50...74 posty
Pijesz do mnie?
Bynajmniej nie jestem zacietrzewiony, tylko grzecznie o coś upraszałem.
Widzę jednak, że próżne moje błagania.
Był już kiedyś cały wątek poświęcony zasadom pisowni. Przytoczę tylko jedno zdanie (nie ja jestem jego autorem): dbając o pisownię wyrażasz szacunek do współuczestników forum.
Bynajmniej nie jestem zacietrzewiony, tylko grzecznie o coś upraszałem.
Widzę jednak, że próżne moje błagania.
Był już kiedyś cały wątek poświęcony zasadom pisowni. Przytoczę tylko jedno zdanie (nie ja jestem jego autorem): dbając o pisownię wyrażasz szacunek do współuczestników forum.
-
- 125...249 postów
Nie wiem ile masz lat dipol ale akurat znam dość młodego człowieka ktory pisze recenzje do gazet w których są opisywane wamacniacze o których nawet nie śnię,mało...zaprojektował już nie jedno urządzenie na które sam byś pewnie nie wpadł (lampowe oczywiście).Ciekawe czy Ty zaprojektowales jakiś wzmacniaczyk lub urządzenie na lampie od podstaw...młodzi adepci elektroniki co widzę po opisach raczej żadnych układów nie zbudowali a opisując swoje konstrukcje pokazują że posiedli umieujetność obsługi komputera i to wszystko
Może jestem laik ale nie można pisać że młodzi opierają się na komputerach i nic nie zbudowali....

"Kto staje się potworem ten zrzuca ciężar bycia człowiekiem"....
-
- 1250...1874 posty
Jaja...
Ale to właśnie jest dyskusja!dipol pisze:... a tu nie da się o pewnych sprawach dyskutować, bo druga strona do tego nie jest przygotowana i jest zacietrzewiona do upadłego.
A, że ktoś broni swojej (choćby i błędnej - ale uzasadnionej logicznie) racji to tylko mu trzeba zapisać "in plus".

Zaś zadaniem interlokutora jest albo przekonanie uparciucha o "wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świetami Wielkiej Nocy" albo (być może...) - po przeanalizowaniu wszelkich "za i przeciw" nawet przyznanie mu (częściowej choćby) racji.
A nie rzucanie jajami (ja, ja-ko były

Inna sprawa, że wielu "nawiedzonych", których i ja także podejrzewam o jedynie wizualny kontakt z lampami (via lampa kineskopowa monitora

A potem zaczynają błyskać tą cząstkową "wiedzą" jak pchły złotymi podkowami w cyrku

Wciąż pamietam moją ostrą (dzisiaj sam nie wiem po co

Zapytałem go - dla pewności - czy chodzi mu o niebieską czy różową poświatę (zagazowanie) w bańce: o NIEBIESKĄ - widoczną na ściankach anod i szkle przy otworach!!!
Wywiązała się wpierw dyskusja (via e-mail) a potem to już tylko był stek inwektyw pod moim adresem...

Pociągnałem więc za sznurek i SPUŚCIŁEM WODĘ...!!!
UWAGA: post ten nie jest absolutnie żadna "wycieczką" bądź przytykiem pod czyimkolwiek adresem

Pozdrawiam. ZoltAn
Ostatnio zmieniony czw, 9 września 2004, 13:37 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 2 razy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 125...249 postów
Panie Zoltan,myślisz sobie że na te forum zaglądają głąby?...UWAGA: post ten nie jest absolutnie żadna "wycieczką" bądź przytykiem pod czyimkolwiek adresem
Że nie widac tego co piszesz i w czyją strone?
Odpuść...kiedyś możesz się przejechać na swoim wywyżaszniu się.
A tak swoją drogą ECC88 u mnie brzmią wspaniale.
-
- 125...249 postów
No tak.co niektórzy zapomnieli że temat jest o przedwzmacniaczu ECC88 a nie innych osobach i "wyścigu" kto jest lepszy itp.
Ja np. jestem w trakcie składania wzmacniaczyka z lampą ECC88 z tej strony
http://web.vip.hr/pcb-design.vip/hyb-zen.gif
Jakieś uwagi?
Ja np. jestem w trakcie składania wzmacniaczyka z lampą ECC88 z tej strony

Jakieś uwagi?