Obróbka szkła w technologii lamp

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Obróbka szkła w technologii lamp

Post autor: Alek »

Zamieszczam tu skany pewnej książki; niestety nie umiem tego poskładać w jakiś jeden rozsądny plik :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

dalej...
_idu

Post autor: _idu »

Alku ja to robię w doś prymitywny sposób. Wycinam ze skanów pojedyńcze strony. Obrabiam dobierają kontrast i gammę by wyeliminować szary kolor tła (daje się to łatwo zrobić - jakieś 20 minut obycia z Photoshopem). Oczywiście koryguję przekrzywienia, plus retusze itd....

A potem przepraszam się z Wordem, wklejam na stronę plik graficzny z każdą stroną. Potem całość drukuję do DPF'u. To ostanie z całości procesu - czyli skanowanie, obróbka skanu i wklejanie do Worda - jest najmniej czasochłonne. Pierwsze - czyli skanowanie najwięcej czasu pochłania.

Efekt końcowy -> np. ta książka: http://studikomunikacja.strefa.pl/studi ... chniki.pdf
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze: A potem przepraszam się z Wordem, wklejam na stronę plik graficzny z każdą stroną. Potem całość drukuję do DPF'u. To ostanie z całości procesu - czyli skanowanie, obróbka skanu i wklejanie do Worda - jest najmniej czasochłonne. Pierwsze - czyli skanowanie najwięcej czasu pochłania.
A jak ktoś nie chce na soft wydawać majątku, to wystarczy GIMP + OpenOffice. Działa lepiej, a kosztuje 0zł :)
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

A do gimpa to chyba potrzebny jest jakiś dziwny system operacyjny?
Chciałbym tylko zauważyć że format jpg nie nadaje się do takich skanów. Nie za fajnie jest jak strona kóra jest tylko w skali szarości ma pół mega. Lepszy byłby tiff a zapewne i poczciwy gif. Jpg służy do zupełnie czego innego.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

jethrotull pisze:A do gimpa to chyba potrzebny jest jakiś dziwny system operacyjny?
Chciałbym tylko zauważyć że format jpg nie nadaje się do takich skanów. Nie za fajnie jest jak strona kóra jest tylko w skali szarości ma pół mega. Lepszy byłby tiff a zapewne i poczciwy gif. Jpg służy do zupełnie czego innego.
Pozdrawiam.
GIMP pracuje na wszystkim z wyjątkiem może ZX Spectrum. A lepszy system operacyjny jest oczywiście wskazany :)
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Alku ;)
Gdybyś był zainteresowany stosowaniem sugerowanego tutaj oprogramowania GPL w systemie Windows, wejrzyj prosze na moje skromne uwagi:
1. Co do GIMP-a (Grafika rastrowa)... Program niekoniecznie łatwy do akceptacji dla przyzwyczajonych do photoshop czy photopaint użytkowników... Dlatego twórcy programu opracowali nowy ( przypominający photoshopa ) GUI (Graphic User Interface) i udostępniają tą wersję GIMP-a pod nazwą GIMPShop... To chyba obecnie najdoskonalsze z darmowych narzędzi dla Windows przy tego typu operacjach...
2. Podobnie rzecz się ma z oprogramowaniem do edycji grafiki wektorowej - sodipodi... GUI w stylu GIMP-a nie dla wszystkich akceptowalne... Dla użytkowników Windows opracowano wersję pod nazwą Inkscape ( dla innych systemów też występuje)...
3. Co do edycji dokumentów tekstowych... IMHO niezłym rozwiązaniem dla użytkowników Windows jest Abiword... Przy okazji masz darmową drukarkę pdf i możliwość pracy z dokumentami Tex i ps ( o ile pamiętam)... Oraz nowoczesny natywny format pliku ;)
4. Dla prostych operacji graficznych typu kadrowanie/zmiana_rozmiaru, używam Irfan View... Kadruję przez zaznaczenie obszaru i skopiowanie ( Ctrl + C) ... Następnie uruchamiam nową instancję programu i... Ctrl + V ;) Szybko i sprawnie, chociaż nowa wersja ma już pewnie kadrowanie ;) Program oczywiście darmowy...
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Alek

Kochane moje robaczki,
nie mam czasu na pie...nie się z programami. Albo szkło albo zabawa z pdfami.
Książkę mogłem na bardzo króciutko pożyczyć, porobiłem skany, nie wszystkie jeszcze wrzuciłem. Może znajdę wieczorkiem ciut czasu.
Jeśli ma ktoś z was czas to niech zrobi z tego pdf, wterdy pousuwa się zbędne posty z tymi plikami.
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

Już jestem ciekaw dalszej części skanów. Obserwując Twoje prace ze szkłem dostrzegam brak jakiejś maszyny obrotowej do obróbki szkła. Takie automaty są dobre do produkcji wielkoseryjnej, a mnie zastanawia jaki sprzęt był stosowany do obróbki szkła w laboratoriach w których opracowywano nowe lampy i krótkie serie lamp.

Jakaś maszyna która trzymając lampę pozwoliłaby na wdmuchiwanie do środka powietrza przy jednodczesnym obracaniu lampy załatwiłaby chyba sporo problemów :idea:
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Myślę, że wystarczy odpowiednio przerobiona tokarka- wolne obroty, "delikatne" mocowanie rurki, możliwość pracy z krótkimi i długimi odcinkami- no i trzeba jakoś rozwiązać wdmuchiwanie powietrza do środka rurki, rzecz jasna. Palnik powinien być zamocowany w odpowiednio wykonanym imaku tak, że będzie go można przesuwać wzdłuż łoża tokarki.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Alek

załączam kolejne skany.
Alek

dalej...
Alek

kolejne skany...
Alek

dalej...
Alek

kolejne...