Obróbka szkła w technologii lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Obróbka szkła w technologii lamp
Zamieszczam tu skany pewnej książki; niestety nie umiem tego poskładać w jakiś jeden rozsądny plik 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alku ja to robię w doś prymitywny sposób. Wycinam ze skanów pojedyńcze strony. Obrabiam dobierają kontrast i gammę by wyeliminować szary kolor tła (daje się to łatwo zrobić - jakieś 20 minut obycia z Photoshopem). Oczywiście koryguję przekrzywienia, plus retusze itd....
A potem przepraszam się z Wordem, wklejam na stronę plik graficzny z każdą stroną. Potem całość drukuję do DPF'u. To ostanie z całości procesu - czyli skanowanie, obróbka skanu i wklejanie do Worda - jest najmniej czasochłonne. Pierwsze - czyli skanowanie najwięcej czasu pochłania.
Efekt końcowy -> np. ta książka: http://studikomunikacja.strefa.pl/studi ... chniki.pdf
A potem przepraszam się z Wordem, wklejam na stronę plik graficzny z każdą stroną. Potem całość drukuję do DPF'u. To ostanie z całości procesu - czyli skanowanie, obróbka skanu i wklejanie do Worda - jest najmniej czasochłonne. Pierwsze - czyli skanowanie najwięcej czasu pochłania.
Efekt końcowy -> np. ta książka: http://studikomunikacja.strefa.pl/studi ... chniki.pdf
-
- moderator
A jak ktoś nie chce na soft wydawać majątku, to wystarczy GIMP + OpenOffice. Działa lepiej, a kosztuje 0zł :)STUDI pisze: A potem przepraszam się z Wordem, wklejam na stronę plik graficzny z każdą stroną. Potem całość drukuję do DPF'u. To ostanie z całości procesu - czyli skanowanie, obróbka skanu i wklejanie do Worda - jest najmniej czasochłonne. Pierwsze - czyli skanowanie najwięcej czasu pochłania.
-
- 3125...6249 postów
A do gimpa to chyba potrzebny jest jakiś dziwny system operacyjny?
Chciałbym tylko zauważyć że format jpg nie nadaje się do takich skanów. Nie za fajnie jest jak strona kóra jest tylko w skali szarości ma pół mega. Lepszy byłby tiff a zapewne i poczciwy gif. Jpg służy do zupełnie czego innego.
Pozdrawiam.
Chciałbym tylko zauważyć że format jpg nie nadaje się do takich skanów. Nie za fajnie jest jak strona kóra jest tylko w skali szarości ma pół mega. Lepszy byłby tiff a zapewne i poczciwy gif. Jpg służy do zupełnie czego innego.
Pozdrawiam.
-
- moderator
GIMP pracuje na wszystkim z wyjątkiem może ZX Spectrum. A lepszy system operacyjny jest oczywiście wskazany :)jethrotull pisze:A do gimpa to chyba potrzebny jest jakiś dziwny system operacyjny?
Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty
Alku
Gdybyś był zainteresowany stosowaniem sugerowanego tutaj oprogramowania GPL w systemie Windows, wejrzyj prosze na moje skromne uwagi:
1. Co do GIMP-a (Grafika rastrowa)... Program niekoniecznie łatwy do akceptacji dla przyzwyczajonych do photoshop czy photopaint użytkowników... Dlatego twórcy programu opracowali nowy ( przypominający photoshopa ) GUI (Graphic User Interface) i udostępniają tą wersję GIMP-a pod nazwą GIMPShop... To chyba obecnie najdoskonalsze z darmowych narzędzi dla Windows przy tego typu operacjach...
2. Podobnie rzecz się ma z oprogramowaniem do edycji grafiki wektorowej - sodipodi... GUI w stylu GIMP-a nie dla wszystkich akceptowalne... Dla użytkowników Windows opracowano wersję pod nazwą Inkscape ( dla innych systemów też występuje)...
3. Co do edycji dokumentów tekstowych... IMHO niezłym rozwiązaniem dla użytkowników Windows jest Abiword... Przy okazji masz darmową drukarkę pdf i możliwość pracy z dokumentami Tex i ps ( o ile pamiętam)... Oraz nowoczesny natywny format pliku
4. Dla prostych operacji graficznych typu kadrowanie/zmiana_rozmiaru, używam Irfan View... Kadruję przez zaznaczenie obszaru i skopiowanie ( Ctrl + C) ... Następnie uruchamiam nową instancję programu i... Ctrl + V
Szybko i sprawnie, chociaż nowa wersja ma już pewnie kadrowanie
Program oczywiście darmowy...

Gdybyś był zainteresowany stosowaniem sugerowanego tutaj oprogramowania GPL w systemie Windows, wejrzyj prosze na moje skromne uwagi:
1. Co do GIMP-a (Grafika rastrowa)... Program niekoniecznie łatwy do akceptacji dla przyzwyczajonych do photoshop czy photopaint użytkowników... Dlatego twórcy programu opracowali nowy ( przypominający photoshopa ) GUI (Graphic User Interface) i udostępniają tą wersję GIMP-a pod nazwą GIMPShop... To chyba obecnie najdoskonalsze z darmowych narzędzi dla Windows przy tego typu operacjach...
2. Podobnie rzecz się ma z oprogramowaniem do edycji grafiki wektorowej - sodipodi... GUI w stylu GIMP-a nie dla wszystkich akceptowalne... Dla użytkowników Windows opracowano wersję pod nazwą Inkscape ( dla innych systemów też występuje)...
3. Co do edycji dokumentów tekstowych... IMHO niezłym rozwiązaniem dla użytkowników Windows jest Abiword... Przy okazji masz darmową drukarkę pdf i możliwość pracy z dokumentami Tex i ps ( o ile pamiętam)... Oraz nowoczesny natywny format pliku

4. Dla prostych operacji graficznych typu kadrowanie/zmiana_rozmiaru, używam Irfan View... Kadruję przez zaznaczenie obszaru i skopiowanie ( Ctrl + C) ... Następnie uruchamiam nową instancję programu i... Ctrl + V

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Kochane moje robaczki,
nie mam czasu na pie...nie się z programami. Albo szkło albo zabawa z pdfami.
Książkę mogłem na bardzo króciutko pożyczyć, porobiłem skany, nie wszystkie jeszcze wrzuciłem. Może znajdę wieczorkiem ciut czasu.
Jeśli ma ktoś z was czas to niech zrobi z tego pdf, wterdy pousuwa się zbędne posty z tymi plikami.
nie mam czasu na pie...nie się z programami. Albo szkło albo zabawa z pdfami.
Książkę mogłem na bardzo króciutko pożyczyć, porobiłem skany, nie wszystkie jeszcze wrzuciłem. Może znajdę wieczorkiem ciut czasu.
Jeśli ma ktoś z was czas to niech zrobi z tego pdf, wterdy pousuwa się zbędne posty z tymi plikami.
-
- 125...249 postów
Już jestem ciekaw dalszej części skanów. Obserwując Twoje prace ze szkłem dostrzegam brak jakiejś maszyny obrotowej do obróbki szkła. Takie automaty są dobre do produkcji wielkoseryjnej, a mnie zastanawia jaki sprzęt był stosowany do obróbki szkła w laboratoriach w których opracowywano nowe lampy i krótkie serie lamp.
Jakaś maszyna która trzymając lampę pozwoliłaby na wdmuchiwanie do środka powietrza przy jednodczesnym obracaniu lampy załatwiłaby chyba sporo problemów
Jakaś maszyna która trzymając lampę pozwoliłaby na wdmuchiwanie do środka powietrza przy jednodczesnym obracaniu lampy załatwiłaby chyba sporo problemów

-
- 2500...3124 posty
Myślę, że wystarczy odpowiednio przerobiona tokarka- wolne obroty, "delikatne" mocowanie rurki, możliwość pracy z krótkimi i długimi odcinkami- no i trzeba jakoś rozwiązać wdmuchiwanie powietrza do środka rurki, rzecz jasna. Palnik powinien być zamocowany w odpowiednio wykonanym imaku tak, że będzie go można przesuwać wzdłuż łoża tokarki.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!