Od Wisły do Hermesa.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
-
- 500...624 posty
-
- 6250...9374 posty
Z Anodą to na priv a teraz apel do kolegów.Bardzo podobają mi się szesnastki ale nie mam żadnej.Dawniej (jak byłem młodszy) to takie fajne często spotykałem ,nawet koło śmietników stały.Człowiek nie słuchał dobrych rad,że trzeba łapać okazję gdy jest czas bo na stare lata będę wspominał,że nie skorzystałem.Chętnie bym się jakąś zainteresował,zasponsorował(zainwestował jakiś kineskopek,nowe lampki,oczyścił,ogólnie dopieścił).Jakby któryś z kolegów dał jakiś namiar na takie szesnastki,marzę o pięknej maleńkiej Lunie201....
-
- 125...249 postów
-
- 6250...9374 posty
CZTERNAśCIE CALI (!!!)to lata 50 max.początek 60(i kąt odchylania 70 i 90 stopni a póżniej to (polskie 110 stopni) 12,16,17,19,20,21,23,24 cale.Prototypów, które nie weszły do produkcji nie bierzmy pod uwagę.Myślę że ostatni to Hermes400 i 600(WZT).Jethrotull weż pod uwagę zalety szesnastek:małe zgrabne, lekkie,poręczne w noszeniu,przyjemność(oglądania)jak 20-tek czy 24-ek tylko trzeba trochę bliżej(siadać) ale za to mniej ciągną z gniazdka(sieciowego).Zaglądnąłem w środek (lata 70-te)do 25-ki czeskiej (się nie mylę: 25 cali!)ale przerost formy nad treścią:wielka a w środku pustawa i nietypowo zbudowana(nie to co polskie trochę mniejsze).Jedyna wada szesnastek (ale niewielka )to że szybciej i bardziej się grzeją(te lampowe).
-
- 6250...9374 posty
Mój Biazet ma z 14 cali ale o wymianie, sprzedaży, oddaniu nie ma mowy bo na co dzień używam go w pokojupolninken pisze:marcin_oizo - jakiej wielkosci jest to Biazet i co bys za niego chcial?? Chetnie wymienie na jakies radyjko(jedyny problem to transport przez pol Polski). Pozatym mam pytanie do panów - jaki jest ostatni czarnobiały TV produkowany w Polsce?? Cygnus, Hermes, czy jakis 14 cali???

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Wystarczyło by odwiedzić korytarz w Unimorze i historia przynajmniej gdańskich telewizorków jak na dłoni. Konkretne muzeum z gablotami i metrykami (lata produkcji, liczba sztuk). Ale to było w roku 2000 i nie mam żadnych informacji czy to tam jeszcze stoi. I nawet nie mam możliwości, by tam legalnie wejść (ostatnio byłem tam na pewnym szkoleniu i tylko dlatego mogłem to odwiedzić).
Sporo bym dał, by móc tam być, robić zdjęcia, notować.
Sporo bym dał, by móc tam być, robić zdjęcia, notować.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 6250...9374 posty
Ostatnio pisuję z pewnym kolekcjonerem z Krakowa.Napisał cyt.,,bo u mnie to się liczy tak Szmaragdów 30 szt.itd".Pan ten zbiera wszystko co dotyczy TV ale i (z kontekstu tak wynika)prod .Kasprzaka,Dzierżoniowa itp.Literatura,książki itd.Pytania o daty, wielkość produkcji,kolejne modele w danym typie są (chyba )dziś prawie bez możliwości odpowiedzi.Pan ten próbował(jak pisze)szukać w archiwach w W-wie z mizernym skutkiem.Z ekspozycji w Muzeum Techniki NIE widać aby przez ostatnie -dziesiąt lat w Polsce były jakieś Kasprzaki,WZT, Dzierżoniowy,Omigi,CEMI,Róże Luksemburgi i wiele innych(w końcu Muz.Tech.za nasze podatników PLN).Naród w środku Europy,który ,,zapomniał", że kiedyś coś elektronicznego produkował.Chwała takim KOLEKCJONEROM jak ten z Krakowa(w mieście Kraka to chyba jacyś inni ludzie...).