Bis 105 PODłąCZENIE KOLUMN
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 75...99 postów
Bis 105 PODłąCZENIE KOLUMN
Witam, ostatnio udało mi sie tanio kupic wzmacniacz bis 105 i chciałbym go podłączyc do zwykłych kolumn jednak słyszłem że jest z tym troche grzebania a ja nie chciałbym zepsuć głosników. Proszę o pomoc (wszelkiego rodzaju)
w ryj dać moge dac.....
-
- 2500...3124 posty
Ustawiasz napięcie wyjściowe na 30V (jeśli masz wtyczkę) lub łączysz w środku wzmacniacza wszystkie uzwojenia wtórne transformatora głośnikowego równolegle Z ZACHOWANIEM FAZOWANIA- musisz zwrócić uwagę, gdzie są początki i końce uzwojeń! Do wyjścia podłączasz kolumnę 8om np. 200W (pójdzie Ci w nią trochę więcej niż 100W przy wysterowaniu wzmacniacza do pełnej mocy wyjściowej). Oczywiście możesz też podłączyć dwie takie same kolumny 4om szeregowo, lub 16om równolegle. Nie wykorzystując pełnej mocy wyjściowej wzmacniacza, można podłączyć kolumny/ głośniki o większej impedancji, nic mu się złego nie stanie (w końcu to wzmacniacz radiowęzłowy, który z samego założenia ma pracować na różne impedancje obciążenia przy ustalonym znamionowym napięciu wyjściowym).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 75...99 postów
-
- 2500...3124 posty
Na górze powinna być 30V. O ile się nie mylę, to ta wtyczka nie jest "ślepa", tylko ma jeszcze dodatkowe złącze, np. kostkę z zaciskami- tak?
-
- 75...99 postów
ta wtyczka ma charakter kostki ma miejsce chyba na dwa bolce jeszcze, zakonczona dwużyłowym przewodem
wtyczka posiada zaciski, aha no i czy ma ktos potencjometr do tego wzmacniacza bo ten niestety siadł :/ 10K ohm B , mam jeszcze pytanie, co reguluje sie potencjometrami umieszczonymi w tylniej części wzmacniacza?
Kolejna sprawa jest to czy np po włączeniu wzmacniacza, głośnik tez dałem na próbę, słychać lekkie buczenie jego głośność jednak nie jest zależna od ruchu potencjometrem więc może z nim jest coś nie teges?
Dziwi mnie tez to ze po tych 10 minutach gdy wzmacniacz wyłączyłem lampy sobie stukają delikatnie co po chwilę jak stygnący wydech auta.. czy jest to zły objaw?? nigdy tego nie spotkałem w radiach, małych wzmacniaczach na ECL86 itp.. Trochę się przestraszyłem nie chciał bym czegoś zepsuć zwłaszcza że wzmacniacz jest mi bardzo potrzebny.
Kolejna sprawą jest wykonanie kabla do podłączenia odtwarzacza CD, KOMPA ITP. Jak wiadomo wzmacniacz wyposażony jest w wejście DIN jednak jak to podłączyć tzn jakie wyprowadzenia i dlaczego są dwa gniazda skoro wzmacniacz nie ma możliwości przełączania źródeł dźwięku (lub ma a ja nie jestem tego świadom)
wtyczka posiada zaciski, aha no i czy ma ktos potencjometr do tego wzmacniacza bo ten niestety siadł :/ 10K ohm B , mam jeszcze pytanie, co reguluje sie potencjometrami umieszczonymi w tylniej części wzmacniacza?
Kolejna sprawa jest to czy np po włączeniu wzmacniacza, głośnik tez dałem na próbę, słychać lekkie buczenie jego głośność jednak nie jest zależna od ruchu potencjometrem więc może z nim jest coś nie teges?
Dziwi mnie tez to ze po tych 10 minutach gdy wzmacniacz wyłączyłem lampy sobie stukają delikatnie co po chwilę jak stygnący wydech auta.. czy jest to zły objaw?? nigdy tego nie spotkałem w radiach, małych wzmacniaczach na ECL86 itp.. Trochę się przestraszyłem nie chciał bym czegoś zepsuć zwłaszcza że wzmacniacz jest mi bardzo potrzebny.
Kolejna sprawą jest wykonanie kabla do podłączenia odtwarzacza CD, KOMPA ITP. Jak wiadomo wzmacniacz wyposażony jest w wejście DIN jednak jak to podłączyć tzn jakie wyprowadzenia i dlaczego są dwa gniazda skoro wzmacniacz nie ma możliwości przełączania źródeł dźwięku (lub ma a ja nie jestem tego świadom)
w ryj dać moge dac.....
-
- 2500...3124 posty
Potencjometr umieszczony na tylnej ściance wzmacniacza ma wartość 470kA i służy do regulacji poziomu wejściowego, z przodu zaś masz potencjometr o wartości, której nie pamiętam i służy on do regulowania głośności mikrofonu (jeśli takowego używasz- wpina się go w gniazdo z przodu). Możesz wywalić preamp mikrofonowy, podłączyć gniazdo przez ten potencjometr (ty, może on nie siadł- tylko służy nie do tego o czym myślałeś? wejście z tyłu nie jest regulowane z przodu, tylko tym "na wkrętak" z tyłu!) i wpiąć się z np. CDkiem z przodu.
Aha, drugie gniazdo DIN z tyłu to wyjście do podłączenia dalszych wzmacniaczy "na łańcuszek", wtedy możesz sterować wyłącznie jednym wzmacniaczem i na nim nastawić sobie poziom itp., a w pozostałych odkręcasz potencjometr poziomu wejściowego (ten tylny) na maksa.
Pamiętaj, że końcówka jest mono (niektórzy o tym nie wiedzą...).
Kabel DIN- do nóżki 3 (przynajmniej Unitra była na tyle porządna, żeby na wtykach oznaczać numery pinów) dajesz sygnał, do 2- masę, 1- niepodłączona. Z drugiej strony zaszywasz co trzeba, np. cincha.
Aha, drugie gniazdo DIN z tyłu to wyjście do podłączenia dalszych wzmacniaczy "na łańcuszek", wtedy możesz sterować wyłącznie jednym wzmacniaczem i na nim nastawić sobie poziom itp., a w pozostałych odkręcasz potencjometr poziomu wejściowego (ten tylny) na maksa.
Pamiętaj, że końcówka jest mono (niektórzy o tym nie wiedzą...).
Kabel DIN- do nóżki 3 (przynajmniej Unitra była na tyle porządna, żeby na wtykach oznaczać numery pinów) dajesz sygnał, do 2- masę, 1- niepodłączona. Z drugiej strony zaszywasz co trzeba, np. cincha.
-
- 75...99 postów
-
- 75...99 postów
-
- 75...99 postów
witam. wzmacniacz zgodnie z opisem podłączyłem jednak w czasie użytkowania ujawniło się kilka pierdołków, wzmacniacz gra oczywiście jednak nie jestem zadowolony z głośności!!! mimo kręcenia potencjometrem z tyłu obudowy poziom sygnału się nie zmienia, odnoszę wrażenie że potencjometr jest uszkodzony ponieważ oska może obracać sie cały czas bez punktu zatrzymania, dodatkowo chciałbym się dowiedzieć do czego służą dwa potencjometry o wartościach 10k ohm w środku wzmacniacza, interesuje mnie też to czy poziom brumu wzmacniacza (jest tu średni) zależy od tego czy używam gniazda z uziemieniem czy bez?? oraz czy idzie poprawić filtrację przez zamianę kondensatorów na inne (jakie??) z góry dzięki
w ryj dać moge dac.....