Witam
Dostałem ostatnio wzmacniacz radiowezlowy WR-75 '63 (podłużne oczko). Zanim go rozbebesze (ladne slowo :), chciałbym zapytac o pare rzeczy:
- znalazlem na fonarze schemat WR40
(http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... _40_62.htm). Zna ktos moze roznice pomiedzy tymi wzmacniaczami (poza dodatkowymi lampami w koncowce mocy?). Zacząłem do rozrysowywać od strony stopnia mocy - i jak na razie wszystko sie zgadza. Jezeli dotrwam, postaram sie wrzucic na forum wartosci poszczegolnych elementow - moze komus sie przyda...
- skoro juz mowa o inwerterze - pytanie - moglby ktos podrzucic mi link, albo wyjasnic, jak taki uklad dziala? nie jest to ani inwerter z dzielonym obciążeniem, ani ze sprzężeniem katodowym...
- wzmacniacz był naprawiamy/przerabiany; w szczególności - równolegle do wyprowadzeń głośnikowych jest dołączony niewielki transformator (1-2cm2 kolumna, przykrecony do bocznej scianki chassis), Poza wyprowadzeniami podlaczonymi do wyjsc glosnikowych - jedna para jest zaizolowana, druga - w koszulkach olejowych - wyglada na ucieta (lub - nigdy nie podlaczona). Czemu mogla sluzyc taka przeróbka?
z gory dzieki za pomoc,
marcin
WR-75, pytan kilka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
-
- 3125...6249 postów
-
- 75...99 postów