Boski Miszcz pisze:Zauważyłem że większość z nas ma zapewne nadmiar EAA91 i nie ma jak narazie pomysłu na ich wykorzystanie
Eeee tam, nie ma pomysłu. Można zrobić prostownik do oczka magicznego albo do wskaźnika wychyłowego. Z dwóch takich można zrobić prostownik w układzie Graetza do zasilania biasu. Możliwości jest fura
Te zastosowania co napisałeś to są typowe dla tej diody, ja kombinuje coś innego:) np jako część sondy do oscyloskopu i jako część do miernika częstotliwości
elektron pisze:A teraz pytanie za 100 punktów. Katalogujecie swoje lampki na kartce papieru czy używacie do tego jakiegoś programu. Zastanawiam się nad przygotowaniem sobie do tego celu bazy danych, im wcześniej tym łatwiej będzie ogarnąć coraz to większe zbiory. W necie znalazłem ciekawy gotowy programik napisany do takich celów, niestety płatny:
A po co do tego specjalny progam? Ja trzymam to w bazie MySQL, z rozbiciem nawet na date wpływu i wypływu i nr pudełka w którym są trzynane. Graficzny programik do zarządzania bazą jest wystarczająco wygodny, ewentualnie mozna jakiś frontend w TCLu napisąc jak ktos koniecznie musi :)
tszczesn
A do tego całego tcl-a to jest może jakaś biblioteka widgetów preferowana ?
Jakichś ładnych widgetów
Bo o tym, że na trollach robią niezłe "jajko sadzone" to wiesz
Boski Miszcz pisze:Zauważyłem że większość z nas ma zapewne nadmiar EAA91 i nie ma jak narazie pomysłu na ich wykorzystanie
Jaki nadmiar? Ja mam niedobór.
Strasznie mi się one podobają. Są tak słodko małe i tak niewiele mają wewnątrz.
Chętnie bym przygarnął kilka sztuk. Jeszcze chętniej NOS. A już najchętniej z podstawkami .
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
MarekSCO pisze::arrow: tszczesn :)
A do tego całego tcl-a to jest może jakaś biblioteka widgetów preferowana ?
Jakichś ładnych widgetów :)
Bo o tym, że na trollach robią niezłe "jajko sadzone" to wiesz ;)
Tk. Nawet się zawsze pisze 'Tcl/Tk'. Chociaż można użyć tez innych, ale jakich to ci nie powiem, mnie Tcl odrzucił od siebie porąbaną skłanią i głupimi pomysłami.
tszczesn pisze:Tk. Nawet się zawsze pisze 'Tcl/Tk'. (...)
Pytałem o ładne widgety a nie brzydkie jak nie wiem co
tcl potrafi odrzucić chyba każdego... Zwłaszcza, że tak naprawdę jest... zbędny
Polecam uwadze projekt kexi... Ikonka z jajkiem widgety Trolltecha
Windows ?
Eeeee.... No.... Jakby tu powiedzieć... Jest
Ale kexi akurat nie... A to dlatego, że trochę pomieszałem. Dla mnie wszystko jedno KDE czy Qt
Kexi to część KDE więc jest, że tak powiem bezpłatne... Oczywiście wersja pod Windows, jak najbardziej egzystuje... Konkretnie jest to edycja KDE dla windows z narzędziami do administrowania bazami danych ( czyli kexi )
Miałem to kiedyś zainstalowane pod Xp...
Hmm... Pod Windows to ja bym uzywał... A bo ja wiem...
Raczej nie zadawałbym sobie trudu używania czegokolwiek... No może coś z projektu Open Office ? Podobno zrobili ostatnio swoją wersję VB
MarekSCO pisze:
Hmm... Pod Windows to ja bym uzywał... A bo ja wiem...
Raczej nie zadawałbym sobie trudu używania czegokolwiek...
Moze tak Protela?
Lekki, latwy i przyjemny no i standard swiatowy :wink:
Jak "chodzi " pod Linunxem, to juz sie nawroce na "darmowy" OS :)
Nie ma wersji linuksowej, może pod wine zadziała.
A co do windzianych programów - mnie też na plaster, ale pewnie większość triodowiczów jednak używa którejś z wersji Windowsów i porogram pod nimi nie działający raczej ich nie zainteresuje.
Protel...? A co to jest ?
A co do OpenSource... Zobaczysz, ze jeszcze zapomnisz co to jest protel
To tak, jakby nasze dyskusje miały się odbywać w warunkach, w których żaden producent urzadzenia nie udostępniłby dokumentacji
Cały romantyzm trafił by szlag, gdybyśmy nie mogli "zajrzeć do środka pudła" Bylibyśmy jak te audiofile Panowie
Ostatnio zmieniony ndz, 1 kwietnia 2007, 23:34 przez MarekSCO, łącznie zmieniany 1 raz.