Radio DUX typ 85 1938r

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ximian
250...374 postów
250...374 postów

Radio DUX typ 85 1938r

Post autor: ximian »

Czy ktoś słyszał o radiu DUX typ 85? Niestety nie mam jakiegoś dokładnieszego opisu jedynie to ,że jest w dobrym stanie i że ma co fajne gwarancje. Czy tego typu radio opłaca się wziąśc za 200PLN + transport w stanie jak na dołaczonym zdjęciu? I co najważniejsze czy może zna ktoś ten odbiornik?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Radio DUX typ 85 1938r

Post autor: tszczesn »

ximian pisze:Czy ktoś słyszał o radiu DUX typ 85? Niestety nie mam jakiegoś dokładnieszego opisu jedynie to ,że jest w dobrym stanie i że ma co fajne gwarancje. Czy tego typu radio opłaca się wziąśc za 200PLN + transport w stanie jak na dołaczonym zdjęciu? I co najważniejsze czy może zna ktoś ten odbiornik?
To popularny szwedzki producent. Moim zdanie warto, wygląda (z zewnątrz, środka nie widać) zacznie.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Faktycznie i aukcja na szwedzkim odpowiedniku allegro.Zapytałem gośia o stan techniczny i czy lampy są i czy świeci....jak się odezwie to będe myśał dalej.Z tego co widze to w
szwecji nie ma mody na radio i takie cudeńka ludzie poprostu wywalają i kupują kina domowe.

Dziękuję za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Hennos »

Witam pierwszy raz na forum :-)

Tego konkretnie odbiornika nie znam, ale znam firme DUX. Mój wuj przywiozł kilka lat temu ze Szwecji między innymi fajna lampową radiolę DUX (gramofon to coś w rodzaju naszego Bambino).
Część radiowa posiada oddzielną głowice UKF strojoną dużym pokrętłem z kilkoma "zatrzaskami". UKF nie ma skali, częstotliwości są napisane wokół pokrętła.
Część AM ma tradycyjną skałe.
Wydaje mi się, że DUX jest mocno powiązany z Philipsem (może to ktoś potwierdzi), gdyż owa radiola posiada lampy Philipsa, natomiast telewizory DUX są zbudowane z podzespołów oraz kineskopów Philipsa. (Mam dwa takie z lat 70, na części, już na scalakach).
Niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęć, w każdym razie owa radiola jest zbudowana bardzo solidnie i wymagała jedynie wyczyszczenia przełącznika zakresów oraz wymiany jednej żarówki podświetlenia skali. (Żarówka też Philips).
Gra bardzo ładnie mimo pojedynczego głośnika.
Obsady lamp nie spisałem, teraz nie mam dostępu do tego cuda.
Zużyte lub niechciane sprzęty są w Szkokholmie składowane w osiedlowych składzikach zamykanych na klucz.
Wuj pożyczył klucz i miał możliwość wzbogacenia się :-)
Telewizory już jednak padły, a konkretnie ich kineskopy. Nic zresztą dziwnego, gdyż mają swoje lata.
Ostatnio zmieniony czw, 29 marca 2007, 21:17 przez Hennos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pzdr, Hennos
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Tomasz.W »

ximian pisze:....w szwecji nie ma mody na radio i takie cudeńka...
Jest jak mówisz . Na aukcjach jest tego mało . Ale jak pierwszy raz wszedłem do ichniego komisu (nazywa się to loopis) to mi przysłowiowa szczęka opadła . Mają tego na wagę i za grosze . I co ważniejsze większość w doskonałym stanie . Podobnie jest ze starą bronią (nie mylić z Bronią :) ) . Broń która u nas jest bez pozwoleń i kosztuje kilka tysiączków u nich można dostać średnio za 1/3 naszych cen .
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Hennos pisze: Wydaje mi się, że DUX jest mocno powiązany z Philipsem (może to ktoś potwierdzi),
Jest, bo Philips był jej właścicielem od 1934r.
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

No to wszystko jasne. Telewizory to po prostu Philipsy, ale mają logo DUX. W każdym razie w Szwecji jest Duxow mnóstwo.
Pzdr, Hennos
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Tomasz.W pisze:(nazywa się to loopis) .
...warte zapamiętania.
A swoją drogą to mam do ciebie tomasz pytanie.Ile może kosztować przesyłka powiedzmy paki 5kg ze szwecji do polski?
Fakt faktem ,że ceny mają niezłe podam przykład:
http://www.blocket.se/li?q=radio&ca=2_s&c=28&w=3

To na aukcji jednej z poniższych mi AGE przypomina
http://www.blocket.se/vi/11193585.htm?ca=2_s
ximian
250...374 postów
250...374 postów

http://www.blocket.se/vi/10736444.htm?ca=2_s cudeńko....chyba komentarz jest zbędny
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Kupujcie, póki jeszcze są :-( Zapomniałem napisać, iż owa wyprawa wuja do Szwecji miała miejsce ok 10 lat temu. Wtedy na osiedlowych składzikach w Szkokholmie było mnóstwo sprzetu AGD, ale już głównie z lat 70. Ta radiola (na oko koniec lat 60) była wciśnięta w róg i zastawiona lodówkami.
Szwedzi raczej wyrzucają takie cuda na śmietnik (to są jakies punkty utylizacyjne co jakis czas opróżniane), a choćby sprzęty DUX bardzo mi się podobają z racji solidności wykonania.
Pzdr, Hennos
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

ximian pisze:[....Ile może kosztować przesyłka powiedzmy paki 5kg ze szwecji do polski?...
Przykro mi ale pojęcia bladego nie mam . Ja tam pracuję , więc mam niejako po drodze .
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Hennos pisze:....Wtedy na osiedlowych składzikach w Szkokholmie...
Eeee , coś chyba szanowny Wujek bajek Ci naopowiadał . Szwecja to nie Niemcy i wystawek nie robią . U Wikingów siedzę prawie 20 lat i czegoś w tym stylu to nie widziałem . Tam za kipa rozdeptanego na chodniku to się możesz wypłaty pozbyć a tu całe "składziki osiedlowe" . W Sztokholmie jest jeden loopis (około 25 kilometrów od centrum) i tam wszystko trafia . Malutki jest , jakieś 3 hektary pod dachem . Ale jak to u Wikingów , wszystko na swoim miejscu poukładane . Potrzebujesz fotel to nie latasz po całej chali . Ostatnio coraz więcej naszych "importerów" jeździ po używane meble właśnie do Szwecji zamiast do Niemiec . Idealny dojazd , mebelki w stanie doskonałym i cena atrakcyjna .
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

To było jakieś 10-12 lat temu, pomieszczenie na osiedlu zamykane na klucz, gdzie składowano sprzęt AGD, np sporo zużytych lodówek. Klucz był chyba do pobrania u dozorcy (tego to nie wiem).
Jeśli chodzi o śmiecenie to prawda, gdyż chyba policja lub ichnia straż miejska przykleiła wujowi do samochodu marki "Żuk" informacje, iż grozi mu wywiezienie na parking lub coś w tym stylu i musiał on pożyczyć garaż od Polaka od dawna tam mieszkającego (rodzina) :-)
(Ale to z racji braku pozwolenia na parkowanie na osiedlu chyba, nie stan pojazdu).
Takie składy na pewno były 10-12 lat temu, może teraz to się zmieniło.
W każdym razie zapytam się o szczegóły, gdy spotkam się z wujem.
Wuj przywiózł całego Żuka towaru, ale głównie złomu, jedynie ta radiola jest fajna, telewizory były już mocno zużyte i długo nie pociągnęły.
Pzdr, Hennos
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Hennos pisze:....pomieszczenie na osiedlu zamykane na klucz, gdzie składowano sprzęt.....
Teraz już się zgadza , cały czas są takie "przechowalnie" . Wujkowi należą sie przeprosiny :!: .
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Tomasz.W pisze:Teraz już się zgadza , cały czas są takie "przechowalnie" . Wujkowi należą sie przeprosiny :!: .
Uff, już myślałem, iż wuj obrobił jakiś loopis, a historyjkę z przechowalnią wymyślił sobie :lol:
Pzdr, Hennos