ABF1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
ABF1
Widział to ktoś w jakimś katalogu? Na początku myślałem, że to pomyłka i w środku siedzi ABC1, ale po liczbie prętów widocznych u góry widać, że w środku siedzi pentoda. Podejrzewam jeszcze EBF2, pomiar prądu żarzenia powinien to rozstrzygnąć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: ABF1
Gugiel nic o niej nie wie, moje katalogi też, ale możliwe, że to jakaś dziwna seria, np. z Włoch czy Austarlii, tam potrafili trochę inne lampy robić. W każdym razie z chęcią się wymienię na to cudo, za jakąś inną ładną lampkę - np. nówkę, angielską, (audiofilską :) U52.OTLamp pisze:Widział to ktoś w jakimś katalogu? Na początku myślałem, że to pomyłka i w środku siedzi ABC1, ale po liczbie prętów widocznych u góry widać, że w środku siedzi pentoda. Podejrzewam jeszcze EBF2, pomiar prądu żarzenia powinien to rozstrzygnąć.
No właśnie nigdzie jej nie ma. Możliwe, że to analog EBF1 (choć ta jest bardziej pękata) lub EBF2 w serii A. Kształt bańki i gabaryty są typowe dla lamp czerwonych z rodzaju EK2 czy EBF2. Wymieniać jej nie chcę, będzie przeznaczona do kolekcjitszczesn pisze:
Gugiel nic o niej nie wie, moje katalogi też, ale możliwe, że to jakaś dziwna seria, np. z Włoch czy Austarlii, tam potrafili trochę inne lampy robić. W każdym razie z chęcią się wymienię na to cudo, za jakąś inną ładną lampkę - np. nówkę, angielską, (audiofilskąU52.

-
- moderator
Gugiel znajduje ABF2 i bańkę ma ona jak ta, ale jest jawnie włoska (i nawet ma dodatkowo włoskie oznaczenie). A w kolekcji to ona ma być, ale mojej :)OTLamp pisze: No właśnie nigdzie jej nie ma. Możliwe, że to analog EBF1 (choć ta jest bardziej pękata) lub EBF2 w serii A. Kształt bańki i gabaryty są typowe dla lamp czerwonych z rodzaju EK2 czy EBF2. Wymieniać jej nie chcę, będzie przeznaczona do kolekcji :)
Faktycznie: http://frank.pocnet.net/photos/000/a/ABF2.jpg , ale ta dwójka to jakby pisakiem domalowana, widzę za nią (albo mi się zdaje) pionową kreskę.
Natknąłem się też na ABC3, oraz na dziwoląga z załącznika. Fajna, nieprawdaż?
Natknąłem się też na ABC3, oraz na dziwoląga z załącznika. Fajna, nieprawdaż?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 28 marca 2007, 16:08 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Możliwe. Zwłaszcza, że np. w Anglii czterowoltowe lampy w układzie pentoda/selektoda + duodioda były robione i przez Mullarda (który należał doPhilipsa) i możliwe, że Philips próbował coś takiego sprzedać i na kontynencie. Choć wtedy powinna występować w katalogach.OTLamp pisze:Faktycznie: http://frank.pocnet.net/photos/000/a/ABF2.jpg , ale ta dwójka to jakby pisakiem domalowana, widzę za nią (albo mi się zdaje) pionową kreskę.
Dziwolągów z załącznika to kilka mam (akurat nie ABC1), ale AK1, KK2, KF1 i kilka innych. Kształt bańki identyczny, cokół amerykański (tu nie jstem pewien cokołu). Produkowane były przez Philipsa w Australii. Jakiś czas temu był do kupienia na Ebayu australijski katalog lamp Philipsa, ale oczywiście zapomniałem zalicytować...
To tak, ale dotychczas myślałem, że w Australii Philips produkował tylko inne wersje lamp kołkowych (AK1 i KF1 są kołkowe), a tu proszę, nawet typowo bocznostykowa ABC1 w wersji kołkowej.tszczesn pisze: Dziwolągów z załącznika to kilka mam (akurat nie ABC1), ale AK1, KK2, KF1 i kilka innych. Kształt bańki identyczny, cokół amerykański (tu nie jstem pewien cokołu). Produkowane były przez Philipsa w Australii. Jakiś czas temu był do kupienia na Ebayu australijski katalog lamp Philipsa, ale oczywiście zapomniałem zalicytować...
Pomiar prądu żarzenia ABF1 dla Uż=4V dał wynik Iż=0.3A.