Dziwne doświadczenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Dziwne doświadczenie
Jak wytłumaczyć wpływ pierscieni ochronnych na brzmienie wzmacniacza.
Po próbie jak na foto zdecydowana poprawa separacji między kanałami , mniejsze przesłuchy i mniej zniekształceń na maximum głośności. A przy tym dżwięk bardziej czysty i dynamiczny.Przy czy uwaga . osłony muszą być połączone z masą
Po próbie jak na foto zdecydowana poprawa separacji między kanałami , mniejsze przesłuchy i mniej zniekształceń na maximum głośności. A przy tym dżwięk bardziej czysty i dynamiczny.Przy czy uwaga . osłony muszą być połączone z masą
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Możesz podać schemat? Trochę nie chce mi się wierzyć w to co opisujesz. Jedyne wytłumaczenie to wpływ pojemności pasożytniczych i ewentualne wzbudzanie się wzmacniacza na częstotliwościach ponadakustycznych. Podłączając pierścienie do masy niejako ekranujesz w jakimś stopniu lampy od siebie. Może niwelować to owe wzbudzanie się wzmacniacza skutkując poprawą dźwięku.
Możesz podać schemat? Trochę nie chce mi się wierzyć w to co opisujesz. Jedyne wytłumaczenie to wpływ pojemności pasożytniczych i ewentualne wzbudzanie się wzmacniacza na częstotliwościach ponadakustycznych. Podłączając pierścienie do masy niejako ekranujesz w jakimś stopniu lampy od siebie. Może niwelować to owe wzbudzanie się wzmacniacza skutkując poprawą dźwięku.
-
- 75...99 postów
-
- 250...374 postów
Pierscienie
Tylko co tam mialoby sie wzbudzac? To jest najbardziej typowy wzmacniacz SE na ECL86 jaki sobie mozna wyobrazic. Jedynym powodem wzbudzania sie mogloby byc polaczenie petli ujemnego sprzezenia zwrotnego w odwrotnej (czyli dodatniej) fazie. Ale wtedy wyloby na czestotliwosciach akustycznych przede wszystkim.ufoglonojad pisze:Witam.
Podwojna triode ECC82 mozna zaekranowac kubkiem aluminiowym, bo tak sie robilo w celu zmniejszenia przydzwieku i innych wplywow elektromagnetycznych. Chociaz nie jest tu konieczne, bo czulosc wejscia wyglada mi na kilkadziesiat - kilkaset mV (co sie wzmocni na ECC82, to wytlumi na regulatorach barwy tonu).
Na schemacie jest blad (dolny kanal), ale jest zakreslony olowkiem, wiec chyba wykonawca to uwzglednil. Poza tym wtorne uzwojenie dolnego trafo glosnikowego nie jest podlaczone jednym koncem do masy, wiec ujemne sprzezenie nie bedzie dzialac.
Na wszelki wypadek moze dodatkowo pospinac pierwotne uzwojenia (anodowe) kilkudziesiecioma pikofaradami / kilkaset voltow.
A pierscienie? Saturn tez ma pierscienie i calkiem mu w nich do twarzy.

Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- moderator
Re: Dziwne doświadczenie
Czy możesz podać konkretne wyniki pomiarów?conris pisze:Po próbie jak na foto zdecydowana poprawa separacji między kanałami , mniejsze przesłuchy i mniej zniekształceń na maximum głośności.
Rozumiem, że zmierzyłeś poziomy przenikania między kanałami, a zniekształcenia oceniasz na podstawie odczytu wskazań miernika zniekształceń

Jeżeli jdnak było inaczej, tzn. oceniałeś "na ucho", dodatkowo wiedząc czego aktualnie słuchasz, to odpowiedzi na pytanie:
lepiej szukać w kąciku, szczególnie, że zaobserwowałeśconris pisze:Jak wytłumaczyć wpływ pierscieni ochronnych na brzmienie wzmacniacza.
To tak pół żartem, co byś się nie pogniewałconris pisze:dżwięk bardziej czysty i dynamiczny.

-
- 625...1249 postów
Re: Pierscienie
Wystarczy, że przewody dochodzące z anod lamp do transformatora będą w pobliżu elementów wejściowych częsci triodowej lampy, a wzbudzenie prawie napewno murowane (tymbardziej, że jakość dźwięku zależy od ustawień potencjometru).Adam Myslinski pisze:Tylko co tam mialoby sie wzbudzac? To jest najbardziej typowy wzmacniacz SE na ECL86 jaki sobie mozna wyobrazic. Jedynym powodem wzbudzania sie mogloby byc polaczenie petli ujemnego sprzezenia zwrotnego w odwrotnej (czyli dodatniej) fazie. Ale wtedy wyloby na czestotliwosciach akustycznych przede wszystkim.ufoglonojad pisze:Witam.
-
- moderator
Jak to mówią, prawie robi dużą różnicęufoglonojad pisze:Wystarczy, że przewody dochodzące z anod lamp do transformatora będą w pobliżu elementów wejściowych częsci triodowej lampy, a wzbudzenie prawie napewno murowane (tymbardziej, że jakość dźwięku zależy od ustawień potencjometru).

-
- 625...1249 postów
To właśnie może być skutek wzbudzania się wzmacniacza.conris pisze: ...mniej zniekształceń na maximum głośności. A przy tym dżwięk bardziej czysty i dynamiczny.
Za szybko odpisujeszPiotr pisze:Jak to mówią, prawie robi dużą różnicęufoglonojad pisze:Wystarczy, że przewody dochodzące z anod lamp do transformatora będą w pobliżu elementów wejściowych częsci triodowej lampy, a wzbudzenie prawie napewno murowane (tymbardziej, że jakość dźwięku zależy od ustawień potencjometru).

Poprawiłbym, gdyż pisałem w pośpiechu (nie tylko ja korzystam z tego komputera).
-
- 250...374 postów
Tylko ja zakladam, ze ktos nie popelnia tzw "szkolnych bledow". Mozna na dodatek wstawic pod podstawke ekran z blachy od puszki po konserwach (dobrze sie lutuje, pod warunkiem, ze nie Al) separujacy czesc triodowa od pentodowej.Wystarczy, że przewody dochodzące z anod lamp do transformatora będą w pobliżu elementów wejściowych częsci triodowej lampy, a wzbudzenie prawie na pewno murowane (tym bardziej, że jakość dźwięku zależy od ustawień potencjometru).
Ostatnio zmieniony pn, 26 marca 2007, 21:13 przez Adam Myslinski, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- moderator
Równie dobrze, jak sugestii słuchającego.ufoglonojad pisze:To właśnie może być skutek wzbudzania się wzmacniacza.conris pisze: ...mniej zniekształceń na maximum głośności. A przy tym dżwięk bardziej czysty i dynamiczny.
Chyba, że "słuchającym" był odpowiedni miernik

-
- 625...1249 postów
Najlepiej byłoby sprawdzić to po prostu oscyloskopem. Tylko nie wiem czy conris jest w posiadaniu takiego sprzętu. Postawiłem taką diagnozę, bo sam zmagałem się z tym problemem (ścieżki na płytce drukowanej były za blisko siebie - w odległości ok 1cm na długości ok 3cm). To wystarczyło, aby działy się różne cuda 

Ostatnio zmieniony pn, 26 marca 2007, 21:20 przez Jarosław, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Nie możesz zakładać tego czy ktoś nie popełnia szkolnych błędów. A co do konserw i podstawek: bez przesadyAdam Myslinski pisze: Tylko ja zakladam, ze ktos nie popelnia tzw "szkolnych bledow". Mozna na dodatek wstawic pod podstawke ekran z blachy od puszki po konserwach (dobrze sie lutuje, pod warunkiem, ze nie Al) separujacy czesc triodowa od pentodowej.

-
- 250...374 postów
No tak, nie mozna zakladac. Tak na marginesie - jak tam nasz Mistrz Adas? Ma sie dobrze?ufoglonojad pisze: Nie możesz zakładać tego czy ktoś nie popełnia szkolnych błędów. A co do konserw i podstawek: bez przesady :wink:
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 625...1249 postów
A tak na marginesie: szczerze mówiąc nawet nie wiem nic w tym temacie. Wiem tylko, że w ten weekend będzie impreza z jego udziałem w Wiśle, w centrum miasta.Adam Myslinski pisze:No tak, nie mozna zakladac. Tak na marginesie - jak tam nasz Mistrz Adas? Ma sie dobrze?ufoglonojad pisze: Nie możesz zakładać tego czy ktoś nie popełnia szkolnych błędów. A co do konserw i podstawek: bez przesady
-
- 75...99 postów
No to sobie poczytałem.
Nie odpowiadałem każdemu z adwersarzy z osobna ,myślę że nie mają mi za złe.
A , że pierścienie wpływają na brzmienie -będę tej opcji się trzymał i.
Co do pomiarów to opierałem się na własnym słuchu , jako że słucham uszami a nie oscyloskopem czy innym miernikiem
Co by nie było przyczyną poprawy jakości dźwięku w tak marnej klasy sprzęcie warto uważam że zachować to rozwiązanie . Pytanie dlaczego tylko ma to wplyw w przypadku "obudowania "trio-pentod a nie stopnia wejściowego na Ecc82, który powinien być bardziej podatny .
Nie jestem tak wytrawnym lampiarzem abym znał tajniki próżni.a powrót do lampowej przygody traktuje w kategoriach "zajmującej fizyki"
Nie odpowiadałem każdemu z adwersarzy z osobna ,myślę że nie mają mi za złe.
A , że pierścienie wpływają na brzmienie -będę tej opcji się trzymał i.
Co do pomiarów to opierałem się na własnym słuchu , jako że słucham uszami a nie oscyloskopem czy innym miernikiem

Co by nie było przyczyną poprawy jakości dźwięku w tak marnej klasy sprzęcie warto uważam że zachować to rozwiązanie . Pytanie dlaczego tylko ma to wplyw w przypadku "obudowania "trio-pentod a nie stopnia wejściowego na Ecc82, który powinien być bardziej podatny .
Nie jestem tak wytrawnym lampiarzem abym znał tajniki próżni.a powrót do lampowej przygody traktuje w kategoriach "zajmującej fizyki"