ELPO U719 kalibracja

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

ELPO U719 kalibracja

Post autor: Renegat... »

witam
Posiadam miernik lampowy ELPO U719 i mam z nim mały problem .Otóz przy pomiarze napiecia stałego na zakresie 30V i podaniu napiecia 30V wskazówka nie do końca sie wychyla bład jest koło 2V oczywiscie przed pomiarem wskazówka była wyzerowana:-)
i pytanie do was jak go zkalibrowac? bo moze sie rozkalibrował a moze to wina jakiejs zurzytej lampy elektronowej? jak zabrac sie za renowacje tego urządzenia?czytałem o tym mierniku w jakijs ksiazce ze on całgiem ze tak powiem szerokopasmowy jest na zakresie zmiennym:-)aha w moim jescze włąsnie ten zakres zmienny nie żyje chyba w kazdym razie nie mam sondy pozdrawiam i czekam na rady moze nawet jakis schemacik sie znajdzie:-)
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

zurzytej. No jeśli zurzytej to nie wiem co jest grane :? . Natomiast jeśli zużytej to weź ją wymień.
A poza tym skąd wiesz, że miernik oszukał? Mój zasilacz stabilizowany po wybraniu napięcia 6.3V daje 6.43 :wink: . Najpierw sugeruję sprawdzić sygnał, a potem walczyć z miernikiem. 2V z 30V to 1/15 czyli trochę duże rozkalibrowanie.
PS. Zadbaj trochę o styl. Duże litery i takie tam...
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Mam ten miernik, niestety również nie wiem, jak się go kalibruje. Sondę posiadam, niestety bez nakładki do m.cz. (nie jestem więc w stanie mierzyć napięcia np. sygnałów audio). Cóż to za książka, na którą się natknąłeś? Jeśli możesz, zrób skana i wrzuć, chętnie oczytam.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

Ksiazka ta to "naprawa odbiorników TV " oczywiscie lampowych z 1968r w niej był opisany U717 czyli starszy model ale kształtem zblizony bardzo w sumie identyczne funkcje i gałkologia był on w tej ksiazce opisany jako przyrzqd niezbędny w pracowni:-)skaneru narazie nie mam wiec nie zeskanuje moze uda mi sie zdjecie zrobić ale to dopiero w piatek:-)
a apropo problemu to swój zasiliłem z zasilacza 30V i jednoczesnie cyfrowy miernik mierzyłem napięcie specjalnie 30V zeby zobaczyc pomyłke na koncu zakresu gdzie bład powinien byc najmniejszy:-) nikt nie posiada dokumentacji do tego miernika? bo tam w srodku od groma jest potencjometrów strach sie dotknac:-(spróbuje wymienic kondensatory w zasilaczu bo moze podeschły.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

witam?czyżby nikt nie posiadał informacji na temat tego miernika elpo?może chociaż jakis opisik kawałeczek schematu?nic w temacie?
pozdrawiam szanownych kolegów:-)
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

Dla zainteresowanych:
Miernik wykonany na lampie ECC802S TESLI i StR150( WF ) wystepuje tez jeden tranzystor TG70 przykrecony do dosc sporego radiatora doliczyłem sie 12 potencjometrów słuzących najprawdopodobniej do regulacji:-) wystepuja 2 diody DMG5:-)i wogóle to króluja elementy germanowe:-)co ciekawe we wnetrzu nie ma wilkich KENÓW filtrujacych elwy.Całośc jest wykonana bardzo starannie aż miło popatrzec:-)pełen ład i harmonia:-)doliczyłem sie w całym urzadzniu 4 tranzystorów 2 z nich to TG52:-)reszta jest cieżka do zidentyfikowania bez rozkrecenia obudowy
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

witam
a ja z uporem maniaka będe kontunułował wątek o ELPO
otóz dziś majac chwilke czasu rozkręciłem miernik i wymieniłem pojemnosci wystepowały tam 2 kondensatory elektrolityczne 1000uF/35V produkcji niemieckiej z 1970r oraz nasz jeden KEK 20uF/250V niestety po ich wymianie nadal miernik oszukuje...czy naprawde nickt z forumowiczów nie posiada dokumentacj do tego urządzenia? ja sam też szukam w poniedzialek zamierzam odwiedzic swoje technikum czyli darczyńce miernika może tam ostały sie jakieś dokumenty związane z U719
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

W odpowiedzi na Twój upór będę próbował Ci pomóc :)
Chociaż pewnie niewiele to da :) Bowiem:
Nie znam tego miernika :D
Byłbym wdzięczny, jeżeli mógłbyś napisać o nim coś wiecej ( co mierzy? U I R ? ). A może mógłbyś zamieścić fotkę ?
Używam natomiast miliwoltomierza typ: V616 produkcji ELPO, a sądząc z opisu zastosowanych
w Twoim mierniku lamp, są to konstrukcje dosyć zbliżone. A przynajmniej sam wzmacniacz pomiarowy na lampie ECC802...
W mojej opinii jest to bardzo udana konstrukcja. Zresztą nie taka znów oryginalna :)
1.
oczywiscie przed pomiarem wskazówka była wyzerowana:-)
Czy mógłyś dokładniej opisać procedurę zerowania, którą zastosowałeś ?
2.
Czy mógłbyś wykonać następujące doświadczenie:
Zewrzyj możliwie krótkim przewodem wejście miernika i "przejedź"
wszystkie zakresy pomiarowe ( woltomierz )... Oczywiście po kilkunasto minutowym wygrzaniu.
Obserwuj przy tym zachowanie wskazówki na skali przyżądu i opisz proszę spostrzeżenia.
3.
Obejrzyj tylną ścianę miernika i sprawdź, czy nie ma tam otworu, który
"trafia" centralnie w oś jednego z wewnętrznych potencjometrów...
Jeżeli znajdziesz więcej niż jeden taki otwór, to prawdopodobnie będą one
zaoparzone w napisy ;) Byłbym wdzięczny, gdybyś zacytował ich treść :)
4.
Jeśli to możliwe, to wykreśl ( oczywiście w przybliżeniu ) charakterystykę
porównawczą tego woltomierza do dwu dowolnych innych woltomierzy...
Zestawiając układ: regulowane źródło napięcia ( np bateria 9V z dzielnikiem potencjometrycznym ),
zasilające wejścia równolegle połączonych woltomierzy :)
Wystarczające będzie moim zdaniem porównanie dla całkowitych wartości
napięcia ( tzn 1 V, 2 V, 3V itd )...
Istnieje obawa, że wnioski z tych doświadczeń będą miały znaczący wpływ
na efekty Twoich zmagań z miernikiem ;)
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

troche go rozgryzłem porównujac ze schematem elpo u718a doszedłem do wniosku ze cały układ na germanie to zasilacz do zarzenia lampek i jakis dowcipnis skrecił potencjometr od regulacji tak ze ecc dostawała 16V ale juz wyregulowałem i jest równiutko 12,6V zdjęcia postaram sie zamiescic jutro bo niestety na tym pececie nie posiadam:-(dziekue za rady a w zestawieniu z woltomierzem cyfrowym moje elpo na kazdym zakresie ma bład około 1V
POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

jescze jedno kolego jakie masz napiecia na anodach ecc802s?
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Jeśli błąd na każdym zakresie jest taki sam, to liniowość jest OK, czyli można wnioskować, że lampa ( wzmacniacz ) działa poprawnie.
Zewrzyj jeszcze wejście na najmniejszym zakresie ( największa czułość ) i sprawdź, czy wskazówka nie zmieni położenia... Po uprzednim wyzerowaniu
przy rozwartym wejściu.
Jest to bardzo prawdopodobne.
Co do napięć na anodach, tam zdaje się jest stabilizator...
Jak znajdę czas to pomierzę. ( muszę w tym celu poprzestawiać masę
metalowych pudeł ;) )
Odpowiedź dam dzisiaj późnym wieczorem albo jutro po południu ...
Nawał pracy jeszcze przede mną. Ale będę o tym pamiętał.
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

ano jest str 150/30 na anodach ecc802s mam odpowiednio 86V i 84 z kawałkiem na najmniejszym zakresie jak sie zewrze wejscie pomiarowe z masa to wskazówka stoi w miejscu
aha miernimk ten ma funkcje U stałe z możliwością zmiany polaryzacji +/- U zmienne oraz R
kolejna porcja naprawy miernika w weekend dzięki za pomoc kolego:-)
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

a oto zdjecia:-)
Załączniki
elpo2.jpg
elpo1.jpg
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

a czy twój miernik jest choc toche podobny do v-614?
Załączniki
v614jpg.jpg
Ostatnio zmieniony pn, 26 marca 2007, 18:20 przez Renegat..., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Nie wyświetla obrazka niestety ( "rozmiar: 0 Bajty" ) Sprubuj coś z tym zrobić :)
Kurcze... Oczywiście zapomniałem o pomierzeniu tych napięć na anodach...
Kołacze mi się gdzieś w głowie, że właśnie w anodach jest symetryzacja tego wzmacniacza... Tzn są zasilane przez potencjometr, którym możesz ustawić stosunek tych napięć... ( +Ua na suwak potencjometru a odczepy do anod )...
Ale głowy bym nie dał, bo można to zrobić również inaczej...
U mnie woltomierz ten współpracuje z wszelkiej maści sądami w.cz. i falomierzami absorpcyjnymi, stąd nigdy się nie zastaniawiałem nad tym, czy wskazuje poprawnie... Tzn nigdy nie porównywałem jego wskazań ze wskazaniami innego miernika.
Kiedyś widziałem na oczy jego schemat, ale dawno to było i nie pamiętam nawet, czy widziałem go w moich papierach :)
Jeśli miałbym taki problem to pewnie najpierw szukałbym rezystora zmiennego połączonego w szereg z ustrojem. Oczywiście po przekonaniu się, że wzmacniacz jest odpowiednio "wyzerowany" a woltomierz jest obarczony z grubsza tym samym błędem na wszystkich zakresach...
Przy tego typu konstrukcji mało prawdopodobne jest, żeby stopień zurzycia lampy, a już tym bardziej dzielnika wejściowego miał aż taki wpływ. Ale to oczywiście tylko moje zdanie :)
Jeśli zobaczę ten obrazek, to powiem Ci, czy mój jest podobny...
ODPOWIEDZ