Lampowe odbiorniki FM

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Lampowe odbiorniki FM

Post autor: _idu »

No coz zaczynam taki temat. Mysle ze zainteresuje fanow techniki lampowej.
Pamietacie zapewne artykul Alka z EP o tunerze lampowym FM i detektorze iloczynowym na ECH81.
No to mam inne ciekawe podejscie dla tych co maja awersje do cewek a odbiornik superreakcyjny nie zaspokoil ich oczekiwan co do lampowego radia UKF. Ma jedna wade do stereo sie nie nadaje z racji niskiej czestotliwosci p.cz (chyba zeby podniesc czestoltiwosc p.cz ale to moze byc trudne) . A czulosc... autor podaje ze stacje UKF o mocy 5kW odbieral tym radiem bez porzadnej anteny. Moze jednak warto sprobowac....

Oto lampowy odbiornik z detekootem zliczajacym impulsy

Posredna czestotliwosc to okolo 70kHz. Prosta glowica z prostym mieszaczem. Jest ARW. Uzywa tanich popularnych lamp jak EF80, ECF80 (mozna poprobowac ECF82), EAA91. Co do lampy w stopniu m.cz. mozna odejsc od oryginalu i uzyc np. ECL86.
Dla zaawansowanych - proponuje nieco przerobic glowice UKF.
Mnie korca nabyte tanio lampy UHF typu E86C.
A moze uzyc radzieckich subminaturek ..... Tylko jaka z nich da rade pracowac jako stopien wesjciowy UKF? (prosze o info).

A oto schemat tej sprawdzonej konstrukcji.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Klasyczna konstrukcja, ale lampy raczej nietypowe (radzieckie 1Ż29B, 1Ż24B i 1Ż17B):
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... aenger.htm
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Alek

Post autor: Alek »

Bardzo mi się Jarku podoba ten układ. :D
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Re: Lampowe odbiorniki FM

Post autor: adam.o »

STUDI pisze:No coz zaczynam taki temat. Mysle ze zainteresuje fanow techniki lampowej.
Pamietacie zapewne artykul Alka z EP o tunerze lampowym FM i detektorze iloczynowym na ECH81.
Może ma ktoś skany w/w artykułu? Noszę się z zamiarem wykonania takiego tunera, no bo ileż można wzmacniaczy :) . Wiem, że to nie będzie takie łatwe (szczególnie bez odpowiednich przyrządów), ale nic nie szkodzi spróbować :) .
Pozdrawiam
Adam
Alek

Post autor: Alek »

Nie trzeba będzie skanować. Niedługo będzie na stronie Wojtka, ale kiedy-to już zależy od niego. Poza tym zamierzam wprowadzić do układu szereg poprawek. Tak czy inaczej zachęcam do zabawy z układem odbiornika i służę wszelką radą. :D