Prośba o identyfikację radia

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Igor
2 posty
2 posty

Prośba o identyfikację radia

Post autor: Igor »

Witam,
przepraszam że zwracam się do Was z tak głupim pytaniem, ale od kilku lat posiadam urządzenie (niejako w spadku), którego nie potrafię nigdzie znaleźć :oops:
Urządzenie ma kształt dużej brązowej lekko obłej komody z mosiężnymi wykończeniami, z dwiema przesuwanymi drewnianymi zasłonami, za którymi znajduje się radio oznaczone słowem CIVIC (chyba) oraz adapter Garrard. w dolnej części po bokach znajdują się dwa wbudowane i obudowane złotym materiałem z brązowym drewnianym płotkiem dwa głośniki, a pomiędzy nimi podświetlany barek z lustrzaną podłogą.
Mebel ten diabelnie mnie intryguje, a nigdzie nie mogę znaleźć żadnego jego opisu, który pozwoliłby mi na przywrócenie go do stanu używalności.
Z góry bardzo dziękuję

ps. przepraszam, że nie mogę zaimeścić żadnych fotek, ale nie dysponuję aparatem :(
I will live forever, or die trying
Igor
2 posty
2 posty

Post autor: Igor »

Znalazłem ułatwienie ;)

Radio które jest tam wmontowane to Orion AR 612

Niestety nie znalazłem w internecie żadnych namiarów na urządzenie wielofunkcyjne jakim dysponuję...

Czy to możliwe, że taki mebel robiony był na zamówienie? Obłość kształtów powoduje, ze wydaje mi się to mało prawdopodobne...
czekam na sugestie i jeszcze raz dziękuję.
I will live forever, or die trying
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Igor pisze:Czy to możliwe, że taki mebel robiony był na zamówienie? Obłość kształtów powoduje, ze wydaje mi się to mało prawdopodobne...
Nie święci garnki lepią ;)
Bez zdjęć, po samym dość ogólnym opisie raczej nie uzyskasz konkretnej odpowiedzi :roll:
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witaj!
Igor pisze:Radio które jest tam wmontowane to Orion AR 612
To wiesz już dużo. Pod tym linkiem w/w radio wymieniane jest jako produkowane między 1955 a 1959 rokiem. Obejrzyj fotki i porównaj, czy wygląd (chassis) ze zdjęć odpowiada oryginałowi, porównaj też obsadę lamp (choć może nieco się różnić).
Niestety nie znalazłem w internecie żadnych namiarów na urządzenie wielofunkcyjne jakim dysponuję...
Nie masz się czym martwić. Ja co prawda wyjaśniłem co i jak (mój mebel okazał się Violą) jednak zamiast radioodb. Bolero (te były zakładane do Violi) był Amati :) - tak więc dalej jest to zagadką.
Czy to możliwe, że taki mebel robiony był na zamówienie?
Naturalnie że jest to możliwe. Jak mi niegdyś wspomniał tszczesn, mogło to funkcjonować nie tyle "z zamówienia", ile z "domowej" przeróbki.
Obłość kształtów powoduje, ze wydaje mi się to mało prawdopodobne...
Noo... to jeszcze lampy Cię mogą zadziwić :wink:

Obejrzyj dokładnie tego Gerrarda, może będzie coś więcej?

Pozdrawiam

Ciut wyraźniejsze zdjęcie wnętrza:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mikolaj
3 posty
3 posty

identyfikacja radia, innego radia

Post autor: mikolaj »

Witam,

Mam podobny problem co Igor, z tym że jestem w lepszej sytuacji, bo mam zdjęcia (link poniżej, nie udało mi się niestety wkleić linków). Czy na podstawie tak skąpych danych można powiedzieć co to za model? (Na magnetofonie jest napis "Smaragd").

Radio dostalem w "spadku" i za nic w świecie nie chcę się go pozbyć. Potrzebuję natomiast nową skalę, bo niestety stara szybka sie zbiła :(

Jeśli oprócz nazwy uzyskałbym jeszcze informację, gdzie powinienem szukać elementów do takiego sprzętu, byłbym dozgonnie zobowiązany.

Liczę na pomoc i pozdrawiam
Mikołaj

http://picasaweb.google.pl/okienka/Radio
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Magnetofon "Smaragd" jest produkcji RFT więc mamy już jakiś punkt zaczepienia. Piszesz, że skala jest zbita - nie dałoby się jej posklejać? Bo z dostaniem takiej może być ciężko... powinno też gdzieś na niej pisać do jakiego modelu była przeznaczona - jeśli nie ma dużego napisu gdzieś w widocznym miejscu to może być mały gdzieś przy samej krawędzi skali. Jeśli nie, to warto dokładnie pooglądać wnętrze skrzynki - może będzie gdzieś jakiś papier z napisem - trzeba kombinować...
Pozdrawiam i witam na forum!
SQ9KQZ
mikolaj
3 posty
3 posty

Witam! :)

ze skalą to właściwie jest już sprawa przegrana, bo jej nie ma. ktoś niezbyt rozsądnie ją wyrzucił. sklejać się nie dało bo poszła w dość drobny mak. ale napisów można było szukać dokładniej. moja wina, przyznaje się :)

spróbuje poszperać po skrzyni za napisami, ale coś mi się wydaje, że nic nie znajde, bo już kiedyć szukałem. jedyne co namierzyłem to rocznik - 1957, ale już nie pamiętam na czym bo to było dawno.

liczyłem się z tym, że oryginalnej skali nie dostanę. ale może udałoby się zdobyć "zamiennik". lepszy zamiennik niż nic, jak mówi przysłowie :)

Pozdrawiam!
gachu13 pisze:Magnetofon "Smaragd" jest produkcji RFT więc mamy już jakiś punkt zaczepienia. Piszesz, że skala jest zbita - nie dałoby się jej posklejać? Bo z dostaniem takiej może być ciężko... powinno też gdzieś na niej pisać do jakiego modelu była przeznaczona - jeśli nie ma dużego napisu gdzieś w widocznym miejscu to może być mały gdzieś przy samej krawędzi skali. Jeśli nie, to warto dokładnie pooglądać wnętrze skrzynki - może będzie gdzieś jakiś papier z napisem - trzeba kombinować...
Pozdrawiam i witam na forum!
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: identyfikacja radia, innego radia

Post autor: k24 »

mikolaj pisze:Witam,

Mam podobny problem co Igor, z tym że jestem w lepszej sytuacji, bo mam zdjęcia (link poniżej, nie udało mi się niestety wkleić linków). Czy na podstawie tak skąpych danych można powiedzieć co to za model? (Na magnetofonie jest napis "Smaragd").
Taka radiola wystawiona jest na Allegro:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=171463656

U mnie stoi również taka, wyrób NRD z lat 50.
mikolaj
3 posty
3 posty

Re: identyfikacja radia, innego radia

Faktycznie! Wielkie dzieki za pomoc. Sam nie dałbym rady, bo juz nie raz szukałem na Allegro, ale bez skutku.

Teraz czas rozpocząć poszukiwania podzespołów :)

pozdrawiam

k24 pisze: Taka radiola wystawiona jest na Allegro:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=171463656

U mnie stoi również taka, wyrób NRD z lat 50.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Fajny sprzęt, życzę udanego restaurowania i witam na forum. Ja nie mam żadnej radioli, ani w rodzinie, ani na własność. Będę musiał sobie kiedyś sprawić, naprawdę fajna rzecz :D